A Windows 10, amely korábban meglehetősen stabil volt, a Creators Update 2018-as megjelenése után egyre problémásabbá vált. Ezek a problémák az utódjában, a Windows 11-ben is fennmaradtak. Az utóbbi időben a Windows 11-et számos hiba sújtotta, ami kellemetlenséget és frusztrációt okozott a felhasználóknak.A Windows 11 KB5026372 (májusi 2023-as kumulatív frissítés) egy sor olyan apró, de komoly problémát okozott, amelyek meggyőzhetnek néhány vállalkozást, hogy több mint egy hónapra jegeljék a frissítést, amíg a technológiai óriás kitalálja a javítást. Íme a Windows 11 májusi 2023-as frissítéssel kapcsolatban jelentett összes probléma listája:

  • Egy adott frissítés által okozott L2TP/IPsec VPN sebességproblémák
  • Rendszerfagyások és lassú teljesítmény
  • Törött szürke és fekete dobozok a Windows Securityben. A TPM-érzékelés és a magszigetelési beállítások is hibásak.
  • Lassú NVMe SSD sebesség
  • A frissítések telepítési hibái
  • A Razer vezérlőpanel ismételten felugrik.
  • Kék képernyőket és összeomlásokat okozó játékok
  • BitLocker helyreállítási kérések és problémák


A frissítés rengeteg minőségi javítást és biztonsági javítást tartalmaz. Ugyanakkor sok felhasználó megerősítette, hogy ez a javítás “pusztítást” okoz. A jó hír, hogy a Microsoft megerősítette, hogy tisztában van a Windows 11 május 2023-ban megjelent KB5026372 frissítésével kapcsolatos problémákkal.

Egy Microsoft-forrás megerősítette, hogy a vállalat vizsgálja a Windows 11 May 2023-as májusi frissítését követő, széles körben elterjedt VPN-problémákat. Egy másik forrás hozzátette, hogy a “javítás a következő hetekben érkezhet”, valószínűleg a hónap végéig, a szélesebb körű bevezetés pedig a júniusi Patch Tuesday kiadásban történik.

A sok felhasználó által jelentett problémák túlnyomórészt VPN-kapcsolati és teljesítményproblémák körül forognak.

A felhasználók a Windows Legfrissebbek szerint a frissítés telepítése után komoly sebességcsökkenést tapasztaltak az L2TP/IPsec VPN használatakor. Egyes esetekben a sebesség 16 MB/s-ról nullára csökkent, míg a kapcsolódási idő néhány másodpercről 20-30 másodpercre nőtt.

Annak ellenére, hogy a WAN újratelepítésével, a DNS kiürítésével, az IPv6 letiltásával és a tűzfalak letiltásával próbálták megoldani a problémát, úgy tűnik, az egyetlen hatékony megoldás a frissítés eltávolítása.

A KB5026372 frissítés különösen a vállalkozásokat érintette, és többen jelentették, hogy az L2TP/IPsec kapcsolat több száz ügyfelük esetében megszakadt.

Egy felhasználó elmondta, hogy a következő szkript futtatásával tudta enyhíteni a VPN-problémát:

Set-ExecutionPolicy Unrestricted -Force
Install-Module -Name PSWindowsUpdate -Confirm:$False
Import-Module -Name PSWindowsUpdate -Force$
BadUpdateList = "KB5026372"
Remove-WindowsUpdate -KBArticleID $BadUpdateList -IgnoreReboot

#REBOOT AFTER UNINSTALL, AND BEFORE HIDING
BadUpdateList = "KB5026372"
Hide-WindowsUpdate -KBArticleID $BadUpdateList -confirm:$false

A VPN-problémákon túl a felhasználók a Windows Security alkalmazások és widgetek összeomlásáról is beszámoltak, ami néha kék képernyő hibához vezetett. A játékteljesítményt is negatívan befolyásolta, és egyes felhasználók gépelési problémákról és a Razer Vezérlőpult folyamatos felugrásáról számoltak be.

Ahogy az elején említettük, a Microsoft tisztában van a problémákkal, és egy forrás megerősítette, hogy a Microsoft néhány héten belül javítást tervez a VPN-problémákra.

Ha problémád akadt, keress minket bizalommal!