A Windows 11 KB5026372 kumulatív frissítés számos problémát okoz a felhasználóknak, többek között Blue Screen of Death hibákat és megszakadt VPN-kapcsolatokat.

Aki nem tudná, ez egy kötelező kumulatív frissítés a tavaly megjelent Windows 11 22H2-es verziójához. Néhány ügyes fejlesztést tartalmaz, például a Kernel-módú Hardware-enforced Stack Protection biztonsági funkció támogatását és egy versenyállapot megoldását a LAPS-ben.

Bár papíron elég jó frissítésnek tűnik, a KB5026372 fórumaink és Reddit-jelentések szerint néhány felhasználói problémát okoz. Egyesek például a VPN-kapcsolatokkal, különösen az L2TP/IPsec VPN-ekkel kapcsolatos problémákat emelték ki. A vállalatok általában az L2TP-t használják a VPN-ek engedélyezésére ügyfeleik számára, és ez egy titkosítási protokollra támaszkodik.

Egyesek a le- és feltöltési sebesség drasztikus csökkenését tapasztalták, míg mások nehézségekbe ütköztek az L2TP/IPsec VPN-en keresztüli sftp-ről történő fájlletöltéssel.

A felhasználók elmondták, hogy különböző megoldásokat próbáltak ki, például a WAN újratelepítését, a DNS kiürítését, az IPv6 letiltását és a Windows tűzfal letiltását, de úgy tűnt, egyik sem oldotta meg a problémát.

Egy másik felhasználó arról számolt be, hogy a frissítés hatására a BitLocker aktiválódott, és ezt követően automatikus javítási ciklusba kerültek, ami esetleg teljes rendszertörlést és a Windows újratelepítését tette szükségessé. Néhány felhasználó azzal a problémával is találkozott, hogy a frissítések telepítése után a Windows automatikusan leállt ahelyett, hogy újraindult volna.

Ezek a problémák sok felhasználót frusztráltak és megoldást kerestek, és aggodalmakat keltettek a Microsoft legújabb frissítésének stabilitásával és megbízhatóságával kapcsolatban.

KB5026372 problémák a Windows 11-ben

A korábban bejelentett VPN-kapcsolati problémák mellett a Windows Securityben ismét megjelentek a törött szürke és fekete dobozok.

Aki nem tudná, a Windows Defender frissítése márciusban tönkretette a Windows Security alkalmazást, és a Microsoft áprilisban kiadott egy javítást. Míg az áprilisi frissítés kijavította a Windows Security alkalmazást, a május 2023-as Patch Tuesday visszahozta ugyanezt a problémát.

Továbbá a TPM-érzékelés és a magszigetelési beállítások továbbra is hibásak, ahogy már hónapok óta. Ez azt jelenti, hogy néhányan a következő hibaüzenetet láthatják: “A helyi biztonsági hatóság védelme ki van kapcsolva. Az Ön eszköze sebezhető lehet”. Ha a Windows biztonsági figyelmeztetésekkel találkozik, próbálja meg az alábbi lépéseket követni:

  • Nyissa meg a Registry Editor (RegEdit.exe) programot.
  • Navigáljon a beállításkulcshoz (lsa): HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Lsa.
  • Állítsa be az “Lsa” beállításkulcs értékét a “RunAsPPL” =dword:00000001″ értékre. Ezzel az LSA funkciót egy UEFI-változóval konfigurálja. A Windows 11 22H2 rendszerben használja helyette a “RunAsPPL” =dword:00000002 értéket, amely a funkciót UEFI-változó nélkül konfigurálja.
  • Indítsa újra a számítógépet.


Ez nem szünteti meg a figyelmeztetést, de engedélyezi az LSA funkciót, és figyelmen kívül hagyhatja a figyelmeztetéseket a Windows biztonságában. Ha meg akar szabadulni a hibaüzenettől, próbálja meg helyette a következő lépéseket:

  • Nyissa meg a Registry Editor-t, és menjen ugyanabba a könyvtárba, de hozzon létre egy új bejegyzést “RunAsPPLBoot” =dword:00000001, és mentse el a változtatásokat.
  • Indítsa újra a rendszert.

A felhasználók a Feedback Hubon jelezték a május 2023-as frissítéssel kapcsolatos telepítési és egyéb problémákat. Egy felhasználó például a következőket jegyezte meg: “A harmadik egymást követő hónapban a havi halmozott frissítés, ezúttal (2023-05) KB5026372, hibával sikertelenül működik”.

“A rendszert ellenőriztük, minden Windows fájl sértetlen, beleértve mindkét parancssori funkciót a hibák keresésére – egyet sem találtunk. Ezen kívül a Software Distribution és az önálló telepítőt is töröltem a katalógusból” – jegyezte meg egy másik felhasználó.Tesztjeink során a Feladatkezelőben is találkoztunk egy hibával, amikor a Chrome vagy az Edge megjelenik, amikor más alkalmazásokat, például a Robloxot és a Kaspersky-t keresi. Ez a hiba csak a Windows 11 22H2 telepítéseit érinti. A Feedback Hub teljesítménye is kiábrándító volt, az alkalmazás rendkívül lassan futott.

A Microsoft egyelőre nem ismerte el a problémákat. A felhasználók azonban eltávolíthatják a problémás frissítést, és szüneteltethetik a jövőbeli frissítéseket a probléma megoldása érdekében.

A frissítés eltávolításához kövesse az alábbi lépéseket:

  • Válassza a Start > Beállítások > Windows frissítés menüpontot.
  • Kattintson a Frissítési előzmények > Frissítések eltávolítása menüpontra.
  • Keresse meg a KB-számmal ellátott frissítést, és távolítsa el azt.
  • Ha ezeket a lépéseket követi, visszatérhet a korábbi verzióra, és elkerülheti a frissítés által okozott problémákat.

Érdemes megjegyezni, hogy csak a VPN-probléma tűnik elterjedtnek, a többi probléma a legtöbb felhasználót nem érinti.

Ha problémád akadt, keress minket bizalommal!