Távfelügyelet egy olyan megoldás az informatikában, amikor a rendszergazda nem felügyelt gép előtt ülve végez munkát, hanem valahol távol, egy másik számítógépről avatkozik be.

Távfelügyelet előnyei:

  • Nem kell állandó személy hozzá
  • Nincs kiszállási költség
  • Azonnal be tud avatkozni, nem kell várni a kiszállásra
  • Egy személy egyszerre több ügyfél rendszereit is kezelheti

Távfelügyelet szoftveres megvalósítása

Léteznek olyan szoftverek, amik otthoni használatra ingyenes, Üzleti használatra fizetni kell érte.

Korábban a LogMeIn nagyon népszerű volt mert korlátlan gépet lehetett használni. Az idők folyamán ez 10 darabra csökkent majd megszűnt az ingyenes verzió. A felhasználók kedvezményes áron vásárolhattak fizetős licenszet.

Jelenleg a Teamviewer kínál ingyenes otthoni használatú távvezérlő programot.

Ebben az esetben otthoni gépünket érhetjük el távolról. Az ingyenes verzióval a kikapcsolt számítógép nem kapcsolható be  Ezt más programmal kell megoldani.

Távfelügyeleti program

A munkamente felvehető és később visszajátszható. Ez hasznos lehet, ha valamit vissza kell ellenőrizni. Lehetőség van  távoli háttérkép eltávolítására, hogy gyorsabb legyen az adatvitel a 2 gép között. Lejátszható a távoli hangjai a felügyelő gépén. Billentyű kombinációk is átküldhetők a másik gépre.

Másik funkció ami hasznos lehet a file átvitel. Sokszor előfordul, hogy kell egy állomány amit ki kellene juttatni az ügyfél gépre, de nem küldhető el mert nagy a mérte vagy mert futtatható állomány. Erre jó a beépített file átvitel ablak.

File átvitel 2 gép között

Hasznos programok:  https://www.teamviewer.com/hu/

https://anydesk.com/en/downloads/windows