Majdnem minden weboldal és alkalmazás hirdeti, hogy valamilyen titkosítást használ. Valójában a erősebb titkosítás kínálata gyakran büszkeség forrása.

De mi is az az encryption (titkosítás)? És segít-e a fájlok biztonságban tartásában?

Mi az Encryption (Titkosítás)?Az encryption (titkosítás) folyamat során adatok kódolása történik egy meghatározott módszer vagy algoritmus szerint. A sikeres titkosítás eredménye egy összezavarodott és torzult adat, amely semmit sem jelent.

A modern technológiában két fő típusú titkosítást használnak: a szimmetrikus és aszimmetrikus titkosítást. A szimmetrikus titkosításnál ugyanaz a kulcs használható az adatok titkosításához és visszafejtéséhez. Ez gyors és biztonságos titkosítást tesz lehetővé.

Az aszimmetrikus titkosítás viszont két matematikailag kapcsolódó kulcsot használ. Az első, a titkosításhoz használt kulcs nyilvános, míg a második, adatainak visszafejtéséhez használt kulcsnak titokban kell maradnia.

Mivel az adatok titkosítás közben gyakorlatilag használhatatlanok, a titkosítás biztonságban tartja azokat, még akkor is, ha az adatok bárki számára elérhetőek lennének. Az egyetlen módja annak, hogy megtekintsük a titkosított fájl tartalmát, az az, hogy visszafejtjük.

A visszafejtés vagy a megfelelő kulcs használatával történik, amelyet a titkosításhoz rendeltek, vagy a titkosítás folyamatában alkalmazott algoritmus kitalálásával és feltörésével.

Mire használják az adattitkosítást?

A titkosítás nyújtotta nyilvánvaló biztonsági és adatvédelmi előnyök miatt számos szolgáltatásban és eszközben alkalmazzák az emberek védelmének biztosítása érdekében.

Titkosított lemezek

A titkosított lemezek elektronikus memóriatároló egységek, amelyek megakadályozzák azokhoz tárolt fájlokhoz való jogosulatlan hozzáférést azzal, hogy összezavarják azokat.

A titkosított lemezek lehetnek belső és külső merevlemezek, memóriakártyák, USB-kulcsok, valamint CD-k és DVD-k.

Titkosított kapcsolatok

A kapcsolat titkosítása az adatok biztonságossá tételét jelenti az eszközök és a szerverek közötti interneten vagy más kommunikációs utakon történő átvitel során. Ez biztosítja, hogy az adatok biztonságban maradjanak, még akkor is, ha valaki elkapná a jelet.

A titkosított kommunikációt mindennapi eszközökben találhatjuk, például üzenetküldő alkalmazásokban, e-mail szolgáltatóknál, internetkapcsolatoknál és Bluetooth kapcsolatoknál.

Titkosított telefonok

A telefon zárolásával – jelszó vagy biometrikus adatok használatával – az összes adat és fájl titkosításra kerül a telefonon tárolva.

A titkosított telefonok kiválóak a magánszféra és a biztonság szempontjából. Biztosítják, hogy senki sem férhet hozzá a telefonon tárolt fájlokhoz engedélyed nélkül.

Legyél egy Titkosítási Mester

Ahhoz, hogy kihasználd a titkosítás előnyeit, fontos megérteni, hogyan működik, valamint az azt kísérő fogalmakat.

A titkosítás egy rendkívül fontos és sokoldalú eszköz. Egyre népszerűbbé válik, mivel az emberek egyre több fontos fájlt tárolnak digitális formában, ami azt jelenti, hogy valószínűleg minden nap használod.

Bármi kérdésed van, állunk rendelkezésedre!