Ha a processzor a számítógép agya, akkor az alaplap a szíve – itt csatlakoznak és kommunikálnak egymással a számítógép különböző részei. Tehát ha az alaplapnak problémája van, az nagyobb gondot jelent, mint csak egy rész cseréje.

Általában az alaplapok elég erősek ahhoz, hogy megbirkózzanak a mindennapi használat okozta terheléssel. De vannak néhány dolog, amit megtehetsz annak érdekében, hogy biztosítsd a megfelelő működését. Az alaplap védelme a károsodástól rendkívül fontos a többi alkatrész védelme érdekében.

Kerüld el az alábbi gyakori hibákat, amelyek károsíthatják a számítógép alaplapját, és megóvják magadat a komoly fejfájástól.

Miért hibásodnak meg az alaplapok?

Számos ok miatt meghibásodhat egy alaplap, de általában öt fő kategóriába sorolhatók:

  • Rövidzárlatok
  • Túlfeszültség
  • Rossz szellőzés és túlmelegedés
  • Inkompatibilis alkatrészek
  • Helytelen kezelés

Ezekhez a kategóriákhoz tartozik többféle probléma (néha több kategóriába is tartozhatnak), de általában ezekbe a kategóriákba sorolhatók az alaplap meghibásodásai.

Ha segítségre lenne szükséged, keress minket bizalommal!

RövidzárlatokAz alaplap rövidzárlata inkább asztali számítógépekben fordul elő, de előfordulhat (bár ritkán) laptopokban is. Legyen szó arról, hogy saját gépet szeretnél összerakni vagy valahonnan összeszerelt gépet vásárolsz, ha nem lett megfelelően összeszerelve, fennáll a rövidzárlat lehetősége.

Néha a laza CPU hűtő irreverzibilis kárt okozhat az alaplapban. Ezért, amikor összeszerelsz egy gépet, és még be sem kapcsolod, ellenőrizd a laza kábeleket, és győződj meg róla, hogy a kábelek a megfelelő portokhoz vannak csatlakoztatva.

A számítógéped összeszerelése során megfelelően illesztened kell az alaplapot a házba. Az alaplaphoz használt csavarokat megfelelően kell rögzíteni a házhoz. Győződj meg róla, hogy minden csavart használsz, és hogy szorosan vannak rögzítve. Egyetlen laza csavar akár tönkre is teheti az alaplapot – előfordulhat!

Összefoglalva, a számítógéped belseje rendezett és rendezett kell legyen. Ha az alaplap véletlenül érintkezik egy nem kívánt tárggyal, akkor rövidzárlatot okozhat, és a rövidzárlat tönkreteheti az alaplapodat.

TúlfeszültségAz elektromos fali aljzathoz csatlakozik a számítógéped tápegység egysége (PSU). Fontos, hogy megfelelő tápegységet vásárolj a szükségleteidhez – ha a komponensek több energiára van szükségük, mint amit a tápegység képes biztosítani, az komponensek vagy az alaplap hibájához vezethet.

De az alaplapok esetében a leggyakoribb probléma a túlfeszültség. Néhány otthoni elektronikai eszköz, mint például a légkondicionálók vagy a hűtőszekrények, sok energiát fogyasztanak. Láttál már villogni a lámpákat, amikor ezek az eszközök kikapcsolnak? Ez azért van, mert több elektromosságra van szükségük, és ez feszültségi szikrát okoz.

Amikor kikapcsolnak, a feszültségnek néhány másodpercig tart, hogy alkalmazkodjon. És ezekben a pár másodpercben más elektronikai eszközökhöz, például a lámpákhoz vagy a számítógéphez irányítják át. Ez a legáltalánosabb magyarázata egy túlfeszültségnek.

A legtöbb tápegység és alaplap alkalmazkodik a kis mértékű túlfeszültségekhez. De ha nagy méretű, akkor az alaplapot és az ahhoz csatlakoztatott összes komponenst tönkreteheti. Ez komoly probléma, és általában nem megfelelően számolunk vele. Az egyetlen megoldás egy tartós túlfeszültség elleni védelem vásárlása vagy egy UPS beszerzése a számítógépedhez.

Szellőzés és túlmelegedésA hő az elektronika ellensége (a por pedig a társa). A számítógép alkatrészeinek hűvösen kell maradniuk a megfelelő működés érdekében. De sok hőt generálnak maguk is. Ezért a hőleadás kulcsfontosságú a számítógépek számára, legyen az ventilátorok vagy hűtőbordák formájában.

Ha a laptopod vagy a számítógéped rendszeresen túlmelegszik, akkor tisztítanod kell a szellőzőnyílásait. A túlzott hő néha károsíthatja az alaplapot, ami rövidzárlatot okozhat, és nehéz javítani. Emellett cserélhetsz és beszerelhetsz egy jobb CPU hűtőventilátort is, hogy ellenőrzés alatt tartsd a hőmérsékletet.

Azért, hogy segítsünk neked, már megbeszéltünk néhány hasznos tippet a számítógéped hűvösen és biztonságos hőmérsékleten tartásához. Továbbá, emlékezz arra, hogy egy laza vagy nem megfelelően illeszkedő csatlakozás időzített bomba az alaplapod számára.

Inkompatibilis alkatrészekMásik hiba, amely károsíthatja az alaplapodat, az inkompatibilis vagy alacsony minőségű alkatrészek telepítése. Ellenőrizned kell, hogy az összes alkatrész kompatibilis-e, mielőtt összeszerelnéd a PC-t.

Számos weboldal létezik, amelyek lehetővé teszik a kompatibilitási problémák ellenőrzését, például a PCBuilder és a PCPartPicker. Továbbá, győződj meg arról, hogy jó minőségű alkatrészeket vásárolsz az alaplapodhoz. Ha drága számítógépet tervezel összeállítani, ne spórolj az alkatrészekkel, mint a minőségi RAM vagy a jó tápegység.

Mint korábban említettük, a hő az elektronikai komponensek ellensége. Tartsd ezt szem előtt, amikor alkatrészeket, például grafikus kártyákat vásárolsz. Néhány grafikus kártyának nagyobb hajlama van a túlmelegedésre a ventilátor kialakítása és egyéb tényezők miatt. Kerüld ezeket, ha lehetséges, és mindig tartsd a számítógéped hűvösen.

Helytelen kezelésKíváncsi vagy, hogyan sérül meg egy alaplap? A fent említett okok mellett egy másik lehetőség az alaplap nem megfelelő kezelése a beszerelés során. Ha összeszereli a számítógépet, győződjön meg róla, hogy van-e kéznél antisztatikus karszalag és antisztatikus szőnyeg.

Kezelés közben mindig tartsa az alaplapot antisztatikus alátéten. Egyetlen statikus áramütés visszafordíthatatlan károkat okozhat az alaplapon, és ez az egyik leggyakoribb hiba, amelyet a kezdő PC-építők elkövetnek.

Egy másik fontos dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy ne érintse meg az alaplapon lévő áramköröket. Amikor felemeled, mindig a széleinél fogd meg. Továbbá a beszerelés során az alaplapot úgy csavarozza meg, hogy minden sarkára egyforma nyomást gyakorol, azaz ne húzzon meg teljesen egy csavart, mielőtt a következőre lépne.

Hogyan ellenőrizheti az alaplap sérülését

Egy sérült alaplapot nem olyan egyszerű diagnosztizálni, mint más számítógép-alkatrészeket. Általánosságban elmondható, hogy elég könnyű kiszúrni a számítógépen a meghibásodott hardvert. De nem lehet azonnal leszűkíteni az alaplapra.

Ennek ellenére számos lépést tehet, hogy kiderítse az alaplap sérülését.

  • Kapcsolja be a tápegységet, és ellenőrizze, hogy zöld fény világít-e az alaplapon. Ha nincs zöld fény, akkor a probléma vagy a tápegységgel, vagy az alaplappal van. Ellenőrizze egy másik tápegységgel, és ha az alaplap továbbra sem világít, akkor valószínűleg sérült.
  • Ha a zöld fény világít, ellenőrizze a számítógép alkatrészeinek puszta alapjait, azaz a CPU-t és a RAM-ot. Csatlakoztassa csak ezt a két alkatrészt, és nézze meg, hogy az alaplap bootol-e a BIOS-ba vagy az UEFI-be.
  • Ha még mindig nem bootol, ellenőrizze az alaplap CMOS-akkumulátorát. Ha a számítógép néhány évnél régebbi, jó eséllyel az akkumulátort ki kell cserélni.


A legtöbb modern alaplapon hibajelző lámpák villognak, ha az alaplap hibát észlel, vagy ha egy alkatrész meghibásodik.

Az alaplapi hibalámpák vagy hibakódok gyártónként eltérőek, de van néhány általános alaplapi hibaelhárítási tipp, amelyek segítségével megjavíthatja az alaplapot.