A Steam Deck hatalmas sikert aratott, és az egyik legérdekesebb hordozható konzolstílusú játékgép PC, de nem fut Windows 11-en, és a Microsoft ezt szeretné megváltoztatni. A technológiai óriás új “Handheld Mode” felhasználói felületet vizsgál a Windows 11-hez, amely optimalizálhatná az operációs rendszert a hordozható játékgépek számára.


Image Courtesy: Microsoft

A Microsoft Hackathon alkalmával, amely egy éves belső esemény, ahol a munkavállalók és csapatok összegyűlnek, hogy felfedezzék az egyedi ötleteket, a Microsoft megvitatta az új “Windows Handheld Mode” projektet. Bár a legtöbb Hackathon projekt nem garantálja, hogy valódi termékké válnak, néhányuk végül tényleges termékké fejlődik.

Az esemény során a Microsoft munkatársai arra ösztönözve vannak, hogy gondolkodjanak a megszokottól eltérő módon, és együttműködjenek más osztályok munkatársaival. Ez a kereszt-funkcionális megközelítés gyakran innovatív ötletekhez és prototípusokhoz vezet, amelyek potenciálisan sikeres termékekké válhatnak, és az egyik ilyen ötlet, amelyet a Windows csapat vetett fel, a “Handheld mode for Windows” volt.


Gaming UI on Windows 11 | Image Courtesy: Microsoft

A kézikonzolokhoz optimalizált játékfelhasználói felület a Windows 11-en A kézikonzolokhoz optimalizált játékfelhasználói felület a Windows 11-en | Kép forrása: Microsoft Íme néhány funkció a handheld mode-hoz:

A Deck hardverének támogatása a jobb játék indításhoz és játékélményhez Egy kézikonzolokhoz optimalizált indítóprogram az összes játékodhoz és áruházadhoz Windows optimalizációk a kézikonzol érintőképernyőjéhez, hogy javuljon a tapintáspontok és a láthatóság. Első pillantás a Windows-ra kézikonzolokon Az eseményen a Microsoft megerősítette, hogy vizsgálja a “Windows Handheld Mode” támogatását, amely a hagyományos Windows asztali felületet egy játékkonzol felhasználói felületre cseréli. Az új játékhéj UI optimalizált a Steam Deck-szerű hordozható játékgépek számára, hasonlóan az Android indítófelületéhez.

A Windows Handheld mód első beállítási élménye

Windows Handheld mód Készülnek a dolgok képernyője A Handheld mód rögzítve van a tálcán Handheld mód beállítások

A “Windows Gaming Handheld” egy mód, ami azt jelenti, hogy nem kell új Windows verziót telepítened ahhoz, hogy működjön. Ehelyett bekapcsolhatod a beállításokban, és automatikusan rögzítődik a tálcára.

Beállíthatod a kontrolleredet és váltogathatsz a teljesítmény vagy az energiahatékony módok között.

A Microsoft mérnöke szerint a vállalatnak számos változtatást kell végrehajtania a Windows 11-en annak érdekében, hogy “minimum értékes termék” jöjjön létre ebben a szegmensben:

  • Hozzon létre egy megfelelő érintőbillentyűzetet, amelyet kontrollerrel lehet működtetni.
  • Optimalizált tálcá (elérhető a Moment 2 frissítéssel).
  • Optimalizált UI méretezés.
  • Irányítások leképezése a megszokott Windows funkciókhoz, mint például a Task View.
  • Más viszonylag egyszerű változtatások, mint például az összes megnyitott ablak maximizálása.
  • Robusztus indítóprogram a játékok gyorsabb megnyitásához.
  • Gyors hozzáférés a hardver- és élménybeállításokhoz.
  • Testreszabás: Indítóprogram beállítások (különböző áruházak/appok sorrendjének és láthatóságának beállítása), kedvelt játékok rögzítése. A mérnök szerint a Microsoftnak optimalizálnia kell az Xbox Game Bar-t és az Xbox App-ot is.

Windows 11 Handheld Gaming UI | Image Courtesy: Microsoft

A technológiai óriás tervezi a Windows 11 felületének optimalizálását, hogy “játékra összpontosító” indítóprogram-szerű élményt teremtsen, hogy a felhasználók könnyen megtalálják a játékokat a Microsoft Store-ban és a Windows-on keresztül navigálhassanak a kontrollerrel.

“A Windows játékélmény, ami a kézikonzolokhoz van optimalizálva, új bevételi forrást jelent többféle módon, valamint jóindulatú gesztus a PC játékos közösség felé (javítva a Windows/Xbox képét és hitelességét). Építsünk inkrementálisan, adjunk ki előzeteseket, építsünk izgalmat, és komolyan vegyük a kézikonzolokon való játékot Windows-on” – említik a Microsoft tisztviselői a hackathon projekt leírásában.


Windows 11 Handheld Gaming UI | Image Courtesy: Microsoft

Ahogy az előző képernyőn látható, van egy keresősáv a kezelőfelület tetején, a rendszerikoncsípt újratervezték a lényegre összpontosítva, és van egy alkalmazásindító, amely segít a gyors játék indításában az alsó részről.

Bár nem minden Hackathon projekt valósul meg, értékes lehetőséget nyújtanak a Microsoft munkatársainak az kísérletezésre és kreatív gondolkodásra, amely végül új felfedezéseket és áttöréseket eredményez. Az innováció és a kreativitás kultúrájának elősegítésével a Microsoft folyamatosan kitágítja a technológiai ipar határait.

További cikkekért kattints ide!