A Microsoft azt tervezi, hogy még ebben az évben támogatni fogja a harmadik féltől származó widgeteket a Windows 11-en belül. A mai éves Build fejlesztői konferencián a szoftveróriás azt mondta, hogy hozzáférést fog nyitni a Windows 11 widgetekhez a fejlesztők számára a win32 vagy PWA alkalmazások kísérőiként.Jelenleg a Windows 11 widgetrendszer a Microsoft által készített natív widgetekre korlátozódik, a választék pedig meglehetősen korlátozott. A Microsoft widgeteket épített az Outlook és a To Do alkalmazásokhoz, de a többi nagyrészt webalapú, amely az időjárást, a szórakoztató hírfolyamokat vagy a híreket mutatja be a Windows 11 dedikált widgetek paneljén.

A harmadik féltől származó widgetekhez egy kiegészítő Windows-alkalmazásra lesz szükség

„Az ügyfelek eddigi Widgetekkel kapcsolatos visszajelzései lendülettel töltenek bennünket, az emberek élvezik a számukra legfontosabb tartalmak gyors elérését, zökkenőmentesen, anélkül, hogy megszakítanák az áramlásukat” – mondja Panos Panay, az eszközökért és a Windowsért felelős vezetője. „Az év végén elkezdheti a widgeteket építeni a Win32 és PWA alkalmazásaihoz a Windows 11 rendszeren, az Adaptive Cards platformon keresztül.”

A Microsoft ma még nem közöl teljes részleteket widget-terveiről, de biztató hallani, hogy a Windows 11 operációs rendszer ezen része hamarosan harmadik felek számára is elérhető lesz. A hír néhány nappal azután jelent meg, hogy a Microsoft elkezdte tesztelni a Windows 11 rendszerhez készült új asztali widgeteket webes keresősávval. A widgeteket a Windows 11 dedikált panelén eddig elrejtették, de úgy tűnik, hogy a Microsoft hamarosan készen áll arra, hogy könnyebben elérhetővé tegye őket az asztalon.