A Trend Micro harmadik féltől származó vírusirtója állítólag nem tudja teljesen befejezni a víruskeresést, valószínűleg a Windows 11 KB5014019 hibája miatt. A pontos ok még nem világos, de a Trend Micro azt állítja, hogy a probléma a User Mode Hooking (UMH) funkcióhoz kapcsolódik, amely a vírusvédelmi eszközében használt funkció.

A KB5014019 egy opcionális frissítés, és nem tartalmaz biztonsági funkciókat. Azok számára, akik ezt nem tudják, az opcionális frissítéseket, amelyeket a Microsoft C-frissítéseknek jelöl meg, általában minden hónap harmadik vagy negyedik hetében adják ki.

Az opcionális frissítések egyértelműen „előnézeti” címkével vannak ellátva a Windows Update webhelyen, és a nem biztonsági javítások, fejlesztések és még új funkciók tesztelésére szolgálnak. Ebben az esetben a KB5014019 valójában néhány új funkciót tartalmaz, beleértve az asztali Windows Spotlight támogatását, amely funkciónak eredetileg a 22H2 verzióval kellett volna debütálnia.

A Microsoft korábban arra figyelmeztetett, hogy az opcionális frissítéseket nem szabad minden ügyfélrendszerre kiosztani. Ehelyett az opcionális frissítések lehetőséget adnak a felhasználóknak, hogy teszteljék azokat a nem biztonsági javításokat, amelyeket a vállalat a következő hónap javítási keddjén kíván szállítani.

A Windows 11 rendszerhez készült KB5014019 problémái

Amint az elején említettük, a Trend Micro azt állítja, hogy tudatában van egy olyan problémának, amely miatt a frissítés megsértheti az olyan funkciókat, mint a ransomware védelmi funkció.

A KB5014019 program hibája számos Trend Micro végpont- és kiszolgálóvédelmi termék által használt UMH-összetevőt érinti. Fejlett zsarolóvírus-védelemre is használják, de az illesztőprogram leáll az opcionális előnézeti frissítés telepítése után.

“[A javítást alkalmazó] és újraindító felhasználók ekkor azt tapasztalják, hogy a Trend Micro UMH illesztőprogram leáll” – mondta a vállalat.

A vállalat a zsarolóvírus-védelmet és más funkciókat összeomló hiba megoldásán dolgozik, és a javítást a 2022. júniusi javítási keddi frissítés előtt kiadják.

Telepítési problémák a legújabb Windows 11 opcionális frissítéssel

A Reddit és a Feedback Hub felületén a felhasználók egy másik problémát jeleztek, ahol az opcionális frissítés telepítése nem sikerül homályos hibaüzenetekkel.

„A „2022-05 kumulatív frissítés a Windows 11 rendszerhez x64-alapú rendszerekhez (KB5014019)” üzenet kézhezvétele után néhány napig OK-t adtam, de a rendszer mindig azt válaszolta: „A frissítést nem sikerült telepíteni, de megpróbálhatja újra ( 0x800f081f)”. A KB5013943 frissítés a közelmúltban került hozzáadásra ugyanazzal az eredménnyel. Az eljárást naponta többször megismételtem” – jegyezte meg az egyik érintett felhasználó.

Ezenkívül úgy tűnik, hogy a .NET-keretrendszer-alkalmazásokat érintő hiba nincs teljesen kijavítva a javításban, és ez tönkreteheti bizonyos alkalmazások, például a SteelSeries GG képességeit.