Akár tömeges tárolót keres, akár valami mást, ez a négyrekeszes NAS-készülék minden feltételt kipipál

Rengeteg üzlet-orientált NAS készülék található a piacon, de a Drivestor 4 Pro otthoni vagy otthoni irodai használatra készült.

Egyszerre szolgálhat az összes adat központi elosztójaként és egy sokoldalú otthoni médiaszerverként, és 153.000 FT-ért kiemelkedően megfizethető – bár a merevlemezekre is takarékoskodni kell, mivel egyiket sem adják hozzá.


Biztonságos?

Az Asustor márkának az utóbbi időben nehéz dolga volt. 2022 februárjában a NAS-rendszereket szerte a világon érte a „Deadbolt” nevű zsarolóvírus-támadás, amely kihasználta az Asustor távoli hozzáférési funkciójának sebezhetőségét. Azok a szerencsétlenek, akik megfertőződtek, rájöttek, hogy a NAS-on tárolt fájlok mind titkosítva voltak, és csak több mint 800 font váltságdíj megfizetésével tudták visszaállítani.

Nem jó az Asustor megjelenése, de nem ez az egyetlen cég, amelyet eltaláltak: a Qnap készülékeket is célba vette a Deadbolt, míg tavaly arról számoltak be, hogy a rosszindulatú programok brutális erőszakkal próbáltak hozzáférni a Synology NAS rendszereihez. jelszavakat. Az Asustor azóta kiadott egy frissítést, amely megakadályozza a hasonló támadásokat a jövőben, de a valódi adatvédelem érdekében a NAS-ról biztonsági másolatot kell készíteni, mint bármely más tárolóeszközről. Ez a helyzet, függetlenül attól, hogy az Asustort vagy bármely más szállítót választja.


Mitől érdekes?

Egy dolog, ami vonzó a Drivestor 4 Pro-ban, az az élénkpiros 2,5 Gbit/sec Ethernet-aljzat a hátulján. Ez egyszerű módot biztosít az adatokhoz való ultragyors hozzáféréshez – mindaddig, amíg kompatibilis útválasztóhoz vagy kapcsolóhoz csatlakozik.


Asustor Drivestor 4 Pro AS3304T

Az AS3304T egy ARM-alapú Realtek RTD1296 CPU-val is rendelkezik, amely képes kezelni a 4K dekódolást 60 képkocka/mp sebességgel, így ha 4K monitorra vagy okostévére szeretne videót streamelni, biztos lehet benne, hogy a NAS nem fog akadozni.

És mivel a NAS-ban négy meghajtórekesz van, három vagy négy merevlemez kombinálásával RAID 5 tömböt hozhat létre, így olyan egyensúlyt érhet el a kapacitás és az adatbiztonság között, amelyet a kétrekeszes egységek nem tudnak nyújtani. További tárhely adható hozzá az egység három 5 Gbit/sec USB 3 aljzatán keresztül.


Könnyű a meghajtók telepítése és hozzáadása?

A Drivestor 4 Pro fényes előlapját mágnesek rögzítik, és könnyedén kipattanva négy kihúzható meghajtóház látható. Ezek bármilyen szabványos SATA merevlemezt igényelnek, bár azt javaslom, hogy olyan NAS-optimalizált modelleket használjon, amelyeket úgy terveztek, hogy ellenálljanak a szerep szigorának. 3,5 hüvelykes meghajtóit integrált kapcsok tartják a helyükön, így szerszámok nélkül telepítheti és cserélheti őket; a mellékelt csavarokkal is telepítheti a 2,5 hüvelykes laptoplemezeket vagy SSD-ket.



Nem kell azonnal feltöltenie mind a négy üreget. Kezdheti egy vagy két meghajtóval, majd helyezzen be többet, amikor több helyre van szüksége. Csak néhány kattintás szükséges a webes felületen ahhoz, hogy egy egylemezes kötetet vagy RAID 1 tömböt RAID 5-re konvertáljon.


Könnyű beállítani és kezelni?

A Drivestor 4 Pro bárki számára könnyen használható. Egy barátságos webalapú telepítővarázsló gondoskodik a legújabb firmware letöltéséről, javasolja a telepített meghajtók alapértelmezett konfigurációját, beállít egy biztonságos rendszergazdai jelszót és így tovább.


Kezelői felület

Ha minden készen van, a NAS-t az ADM barátságos ikon-vezérelt felületéről lehet kezelni, amely ismét egy webböngészőn belül fut. A Hozzáférés-szabályozási beállítások lehetővé teszik, hogy minden háztartástaghoz egyéni fiókot hozzon létre, így saját privát területtel és megosztott mappákkal is rendelkezhetnek.


Kezelői felület

Ha kalandosabbra vágyik, rengeteg egyéb felfedezhető lehetőség és játéklehetőség kínálkozik, köztük néhány, az üzleti szintű modelleken gyakrabban megtalálható, például az Active Directory-integráció, az SSH- és SFTP-hozzáférés, valamint az iSCSI-támogatás. Ha nincs szüksége ezekre a képességekre, nyugodtan figyelmen kívül hagyhatja őket, és az Asustor online súgóoldalai közvetlenül a főoldalon található hasznos ikonról érhetők el.


Gyors?

A Drivestor 4 Pro egyetlen Ethernet-portja támogatja a gigabites Ethernetet vagy a nagy sebességű, 2,5 Gbits/sec-es kapcsolatot szabványos Cat 5E Ethernet-kábellel.

Ez azt jelenti, hogy a normál Ethernet-kapcsolat sebességének több mint kétszeresével viheti át a fájlokat, ha van egy 2,5 GbE-kompatibilis útválasztó vagy switch és egy 2,5 GbE Ethernet adapter a kliens oldalon. Azok az eszközök, amelyek Wi-Fi-n keresztül érik el a NAS-t, nem sok hasznot fognak látni, mivel valószínűleg a vezeték nélküli kapcsolat sebessége lesz a korlátozó tényező.

Milyen sebességekre számíthatsz a gyakorlatban? Feltöltöttem a Drivestor 4 Pro-t egy négylemezes RAID 5 tömbbel, csatlakoztattam egy Asus ROG Rapture GT-AXE11000 routerhez, és teszteltem a fájlmásolási teljesítményt vezetékes és vezeték nélküli kapcsolaton egyaránt. Itt vannak az általam látott átlagos sebességek:


Írási sebesség (MB/s)Olvasási sebesség (MB/s)
2.5Gbits/sec Ethernet50.4193.2
Gigabit Ethernet42.7109.5
Wi-Fi 6 (szobán belül)2463.8
Wi-Fi 6 (szoba mellett)16.551.2
Írás / Olvasási sebesség

Amint látja, a Drivestor 4 Pro rengeteg teljesítményt kínál. Mint minden NAS készülékhez, Ethernet kapcsolatra lesz szüksége – ideális esetben több gigabitesre – a legjobb sebesség eléréséhez, különben az adatátvitelt korlátozza a vezeték nélküli hálózat sebessége. Általában azonban még Wi-Fi-n keresztül is csak másodpercekbe telik a biztonsági mentés és a nagy fájlok megosztása.


Hangos?

Amikor a mechanikus merevlemezek adatokat olvasnak és írnak, jellegzetes kattanó hangot adnak ki. Nem túl hangos, de mivel négy egyszerre működik, nincs esély a teljesen hangtalan működésre.

Ennek ellenére a Drivestor 4 Pro burkolata tisztességes munkát végez a hang tompításában, az előlap pedig egy kicsit tovább csökkenti azt. Az Asustor állítása szerint 32 dB-es csúcszajszint aktív használat közben; a gyakorlatban azt tapasztaltuk, hogy a nappaliban elhelyezett egységnél hallható volt a fájlolvasás és -írás csikorgó hangja, de elég lágy volt ahhoz, hogy boldogan éljünk vele. Bekapcsolt televízió vagy rádió mellett a NAS háttérzaja teljesen észrevehetetlen volt.

Ha nincs lemezaktivitás, az egyetlen észrevehető hang a nagy, hátrafelé néző ventilátorból származik, és az állítólagos 19 dB-nél ez nagyon halk; az egység közelében kell ülnie, hogy egyáltalán észrevegye.

Biztonsági mentés

A NAS nagyszerű hely a biztonsági mentésekhez, mivel gyorsan elérhető, robusztus és fizikailag elkülönül a számítógépétől. A Drivestor 4 Pro a Windows és a macOS beépített biztonsági mentési megoldásaival is működik: beállíthatja a Windows fájlelőzmények tárházaként, és ezzel egyidejűleg engedélyezheti a Time Machine célállomásként. A hagyományos ütemezett biztonsági mentésekhez az Asustor saját ingyenes Biztonsági mentési terv szoftverét kínálja a Windows rendszerhez, vagy bármilyen külső féltől származó megoldást használhat, amely támogatja a helyi hálózati helyre történő biztonsági mentést.

Ahogy fentebb megjegyeztük, magáról a NAS-ról is rendszeresen biztonsági másolatot kell készíteni, és az Asustor többféle módszert is kínál ennek elérésére. Beállíthatja, hogy az egység rendszeresen replikálja adatait egy távoli helyre rsync vagy FTP használatával, vagy egy külső USB-eszközre ütemezett ütemezés szerint. Az App Central áruház opcionális alkalmazásai lehetővé teszik a biztonsági mentést a felhőszolgáltatásokba, például a Backblaze, a Dropbox, az ElephantDrive, a Google Drive, az IDrive, a OneDrive, a Box.com, a Mega és más szolgáltatásokba, bár az interneten keresztüli biztonsági mentés lassú lehet, és attól függően hogy mennyi adatot szeretne tárolni, akkor komoly havidíjban lehet része.



Ad hoc biztonsági mentésekhez külső merevlemezt is csatlakoztathat az előlapi USB-porthoz, és megnyomhatja a NAS-egység elején található gombot, hogy azonnal átmásolja a kiválasztott mappa tartalmát.


Alkalmas médialejátszásra?

Míg a Drivestor 4 Pro olyan CPU-val rendelkezik, amelyet a média számára terveztek, magának az egységnek nincs video- vagy hangkimenete. Ez nem probléma: az App Central áruházban megtalálod az Emby, Jellyfin, Plex, Twonky és az Asustor saját LooksGood szerverének natív, rendszeresen frissített verzióit. Ezek rengeteg lehetőséget kínálnak a video- és zenefájlok böngészésére és streamelésére böngészőre vagy okostévére. A megfelelő konfigurációval akár az interneten keresztül is elérhetővé teheti könyvtárát a távoli eszközök számára.

DLNA- és Chromecast-támogatás is elérhető, míg az OwnTone alkalmazás lehetővé teszi a média megjelenítését az iTunes és az Apple AirPlay eszközökön. Ha biztos akar lenni abban, hogy zökkenőmentesen élvezheti műsorait, engedélyezheti az opcionális „Média módot”, amely 512 MB-ot foglal le a készülék 2 GB beépített DDR4 RAM-jából lejátszási gyorsítótárként.


Mit tud még?

Az App Central áruház nem csak a zenéről és a filmekről szól: több mint 140 alkalmazást tartalmaz 26 kategóriában. Említettük a számos felkínált biztonsági mentési eszközt, és olyan alkalmazásokat is találhat, amelyek automatikusan szinkronizálják adatait a felhőalapú tárolási szolgáltatásokkal, vagy futtathatják saját privát felhőjét az OwnCloud Serveren keresztül.

Olyan szervereket is találhat, amelyek segítségével NAS-ját használhatja webhelyek, WordPress-blogok, FTP-webhelyek vagy akár e-kereskedelmi üzletek tárolására a Prestashop platform használatával. A haladó felhasználók telepíthetnek harmadik féltől származó alkalmazásokat, vagy fejleszthetnek saját alkalmazásokat a JRE, PHP, Python, Ruby és más keretrendszerek kattintással telepíthető kiadásaival. A Docker-ce lehetővé teszi a kód futtatását tárolókban, míg a VirtualBox lehetővé teszi teljes virtuális gépek futtatását a NAS-on belül.

Röviden: szinte minden olyan feladat, amely egy normál számítógépen fut, átruházható a rendkívül sokoldalú Drivestor 4 Pro-ra. Ne feledje, hogy egy könnyű processzorral és 2 GB RAM-mal nem valószínű, hogy vállalati szintű teljesítményt nyújt.

Megvegyem?

A legfrissebb hírek alapján habozhat beruházni egy Asustor készülékbe. De szomorú tény, hogy egy rosszindulatú program támadás bárkivel megtörténhet, és ha figyelmen kívül hagyja a Drivestor 4 Pro AS3304T-t, akkor lemarad egy nagyon szimpatikus hardverről.

Mindent megtesz, amit egy otthoni NAS-készüléktől valóban elvárhat, gyors hálózatkezeléssel, sokoldalú négyrekeszes kialakítással, rengeteg biztonsági mentési lehetőséggel és rengeteg alkalmazással, ami azt jelenti, hogy sokkal többről tud gondoskodni, mint egyszerű tárolási feladatokról.

További információ