Miből gondolja, hogy számítógépe, okostelefonja vagy táblagépe tudja, hová kell mennie, amikor olyan domain nevet ír be, mint például infosys-admin.hu? Nem varázsütésre. Nem, minden internetre csatlakozó eszköz DNS-t használ, amelynek középpontjában a DNS-kiszolgálók állnak.

De mi az a DNS-szerver, és hogyan működik az, hogy A-ból (a domain név) B-be (a megfelelő webszerver) kerüljön? Honnan tudhatja, hogy a DNS-kiszolgáló megfelelően válaszol-e vagy sem? A rendszert úgy tervezték, hogy anélkül is működjön, hogy Ön észrevenné, de nem bolondbiztos.Elmagyarázzuk, hogyan működik a DNS, és mit kell tennie, ha probléma adódik a DNS-kiszolgálóval.

Mi az a DNS szerver?Oka van annak, hogy Ön, szomszédja és külföldön rég nem látott családja beírhat egy URL-t a böngészőjébe, és ugyanazt az eredményt láthatja. A domain névrendszer a web alapja, amely minden egyes nyilvános webhely adatbázisaként működik.

A DNS-szerver feloldja a webszerver IP-címét, és hozzárendeli a domain névhez és a gazdagépnévhez (a www.google.com esetében a gazdagépnév www lenne). Az információkat teljes egészében 13 DNS-gyökérnév-szerver címén tárolják, amelyeket vállalatok, kormányzati szervek és egyetemek üzemeltetnek világszerte. Ez a 13 szervezet több száz egyező root szervert üzemeltet, és ugyanazon az IP-címen osztoznak világszerte a sebesség és a megbízhatóság érdekében.

A DNS oka egyszerű: a felhasználók sokkal könnyebben megjegyeznek egy domain nevet, mint például a google.com, mint egy IP-címet.

A Google esetében ez 172.217.169.14 lenne. Ha saját szerverén tárolt webhelyet, meg kell adnia saját IP-címét, ha nem ingyenes dinamikus DNS-szolgáltatót használ, vagy statikus IP-címmel rendelkezik.

Általában alapértelmezés szerint az internetszolgáltató által biztosított DNS-kiszolgálókat használja. Használhat nyilvános DNS-szervereket is az online biztonság növelésére, például a Google saját nyilvános DNS-szervereit a 8.8.8.8-as és 8.8.4.4-es verziókban.

Miért nem érhető el a DNS-kiszolgáló?

Ha a számítógép nem találja a beírt tartománynevet, akkor probléma lehet a DNS-kiszolgálóval. Előfordulhat, hogy a DNS-kiszolgáló nem érhető el a szerverrel kapcsolatos probléma vagy a szerverhez való csatlakozási probléma (például internetkimaradás) miatt.

DNS-flush Windows, macOS és Linux rendszeren

Ha az internetszolgáltató által biztosított DNS-beállításokat használja, és a DNS-kiszolgáló nem válaszol hibaüzenetet kap, először indítsa újra az útválasztót. Ez további lépések nélkül visszaállíthatja a kapcsolatot a DNS-kiszolgálókkal.

Ha ez nem működik, a DNS-gyorsítótár visszaállítása segíthet.

Windows rendszeren nyomja meg a Win + X billentyűkombinációt, válassza a Windows PowerShell (Rendszergazda) lehetőséget, majd írja be:

ipconfig /flushdns

MacOS rendszeren, feltételezve, hogy El Capitan vagy újabb verziót futtat, nyisson meg egy terminált, és írja be:

sudo dscacheutil -flushcache; sudo killall -HUP mDNSResponder

A Linux-alapú operációs rendszerek általában nem hajtanak végre DNS-gyorsítótárat, hacsak nem nscd-t használunk. Ha igen, írja be a következőket:

sudo /etc/init.d/nscd restart

Ha minden más nem sikerül, és a DNS-kiszolgáló hosszú ideig nem elérhető, akkor ideje beállítani a sajátját.

Miért érdemes egyéni DNS-beállításokat beállítani?

A legtöbb esetben nem kényszerül az internetszolgáltató alapértelmezett DNS-konfigurációjának használatára. Ha kívánja, beállíthatja eszközét alternatív DNS-kiszolgálók használatára.

Ahogy már említettük, a DNS-kiszolgáló megváltoztatása jó módja annak, hogy megvédje magát az interneten. A szülők számára a DNS-kiszolgálók olyan szolgáltatóra váltása, mint az OpenDNS, segíthet kiszűrni a felnőtteknek szánt tartalmakat és a rosszindulatú programokat, valamint további adatvédelmi funkciókat is biztosíthat.

A DNS-kiszolgáló beállításainak megváltoztatásának egyik legnagyobb oka a sebesség. Az egyes oldalak betöltési ideje néhány másodperccel bővülhet – ezt az időt visszanyerheti, ha gyorsabb szolgáltatóra módosítja DNS-beállításait. Előfordulhat, hogy az internetszolgáltató DNS-kiszolgálói (szolgáltatójától függően) rosszul vannak karbantartva, ami észrevehető lassulást eredményezhet, még gyors internetkapcsolat esetén is.

A DNS-beállítások módosítása is segít, ha a használt szerverek nem megbízhatóak, és gyakran leállnak.

Ha VPN használatát fontolgatja, érdemes lehet a DNS-kiszolgáló beállításait is módosítani az internetszolgáltató által megadottakról. A DNS-szivárgás elleni védelem megfelelő használatához VPN-kapcsolatot is be kell állítania a Windows rendszerben. Ha nem teszi meg, a DNS-szivárgás felfedheti személyazonosságát a leskelődő hatóságok előtt.

A DNS-beállítások megváltoztatása

A modern operációs rendszereken, például a Windowson és a macOS-en gyorsan módosíthatja DNS-beállításait, bár Linuxon ez egy kicsit bonyolultabb, a disztribúciótól függően. A DNS-konfiguráció módosítása előtt fontolja meg, hogy melyik alternatív DNS-szolgáltató beállításait fogja használni. Például a Google DNS és a Cloudflare DNS gyors, biztonságos kapcsolatokat kínál, miközben számos más DNS-szolgáltatói lehetőség is létezik.

Windows

A DNS-beállítások módosítása Windows rendszeren:

  1. Nyomja meg a Win + X billentyűket, és válassza a Beállítások > Hálózat és internet > Hálózati és megosztási központ lehetőséget.
  2. A bal oldali menüben válassza az Adapterbeállítások módosítása lehetőséget. Kattintson a jobb gombbal az internetkapcsolatra, és válassza a Tulajdonságok lehetőséget. Válassza az Internet Protocol 4-es verzióját (TCP/IPv4), majd válassza a Tulajdonságok lehetőséget.
  3. Innen engedélyezze A következő DNS-kiszolgálócímek használata lehetőséget, és adja meg a preferált és alternatív DNS-kiszolgálócímeket a kiválasztott DNS-szolgáltatókkal. Kövesse ugyanezt az IPv6-címeknél.


Mac operációs rendszer

A DNS-beállítások módosítása macOS rendszeren:

  1. Kattintson a Rendszerbeállítások ikonra a dokkolón, majd kattintson a Hálózat elemre.
  2. Győződjön meg arról, hogy a kapcsolat van kiválasztva, majd kattintson a Speciális > DNS elemre.
  3. Távolítson el minden meglévő DNS-kiszolgálót a – ikonnal, majd nyomja meg a + ikont az új címek megadásához.
  4. Ha végzett, kattintson az OK gombra.


Linux

Ha Linuxot futtat, a DNS-beállítások módosítása a disztribúciótól függ. Ez a terjesztés által használt hálózatkezelőtől is függ.

Ha Ön Ubuntu-felhasználó, akkor az Ubuntu IP-címének beállításait a grafikus felhasználói felület vagy terminálszerkesztő segítségével kell kezelnie a vonatkozó konfigurációs fájlok manuális szerkesztéséhez. Vannak különféle Linux hálózati parancsok is, amelyeket érdemes megérteni, mielőtt megváltoztatná a DNS-ét.A DNS malware veszélyei

A DNS-hamisítás (vagy DNS-gyorsítótár-mérgezés) egy módja annak, hogy a rosszindulatú programok létrehozói manipulálják a domain névrendszert, hogy saját maguk előnyére váljanak. Ahelyett, hogy a google.com a Google kezdőlapjára irányítaná Önt, a DNS-malware-programok rekordot állíthatnak be a DNS-gyorsítótárban egy alternatív szerverre. Lehet, hogy úgy néz ki, mint a Google, és az URL egyezik, de a számítógépe teljesen egy másik webhelyre vitte – mindezt anélkül, hogy észrevenné.

Ez a kifinomult adathalász támadás arra késztetheti, hogy akaratlanul is felfedje személyes adatait egy szélhámos szervernek. Ennek elkerülése érdekében tartsa naprakészen víruskereső és kártevőirtó szoftverét, és rendszeresen ellenőrizze számítógépét.

Ha rosszindulatú programot talál, törölje a DNS-gyorsítótárat a fent felsorolt ​​módszerekkel, miután eltávolította.

Változtassa meg DNS-ét a gyorsabb internetsebesség érdekében

Normál körülmények között nem kell a DNS-kiszolgálókra gondolnia. A háttérben működnek, és azon dolgoznak, hogy Ön A-ból B-be jusson, miközben problémamentesen használja az internetet. A DNS-beállítások módosítása azonban gyorsabb internetsebességet, adatvédelmi növelést és sok mást eredményezhet, ezért érdemes alternatív DNS-szolgáltatót választani az alapértelmezett internetszolgáltatói beállítások mellett.

Most, ha problémái vannak a DNS-beállításokkal, az lehet DNS rosszindulatú program jele, vagy probléma az internetkapcsolattal. Ha ez a helyzet, ellenőrizze a számítógépét, hogy nem tartalmaz-e rosszindulatú programokat, és ha továbbra is problémái vannak, próbálja meg módosítani a DNS-kiszolgáló beállításait egy másik szolgáltatóra.