Laptopját USB-C-vel töltheti, és sok laptopot úgy építettek be, hogy ez az egyetlen töltési lehetőség. Nagy teljesítményű töltőre lesz szükséged ahhoz, hogy ésszerű idő alatt feltöltsd, de az USB Power Delivery technológia legújabb generációinak köszönhetően abszolút feltöltheted a laptopodat USB-C csatlakozással.

Még csak nem is kell a legjobb laptopok egyike ahhoz, hogy USB-C használatával töltsön. A legtöbb modern laptop rendelkezik ezzel a lehetőséggel. Ez azért is nagyszerű, mert az USB-C megfordítható, egyszerre kezeli az adatokat és a töltést, és még azt is lehetővé teszi, hogy a laptop töltése közben ugyanarról az USB-C kábelről kimenetet adjon ki egy kijelzőre. Íme, hogyan kell csinálni.

Hogyan töltheti fel laptopját USB-C-vel

Az USB-C csatlakozás legújabb generációi sokkal nagyobb teljesítményt képesek kezelni, mint a korábbi generációk, így remek megoldást jelentenek a laptop töltésére – ha az támogatja az USB-C töltést. Hogy a tiéd támogatja-e, megtudhatod a kézikönyvből, vagy a gyártó weboldaláról. Ha azonban a laptopodhoz mellékelt töltő USB-C csatlakozóval rendelkezik, az a legnagyobb támpont!

Ha USB-C töltővel szeretné feltölteni laptopját, csak csatlakoztassa azt. Azonban nem használhatod csak ugyanazt a töltőt, ami a telefonodhoz is van. Azok általában alacsony teljesítményűek – még a gyorstöltők is -, a laptopok pedig nagyobb, nagyobb teljesítményű eszközök, így nagyobb teljesítményű töltőre van szükségük ahhoz, hogy ésszerű idő alatt töltsenek. Ha USB-C töltőt szeretne vásárolni a laptopjához, akkor legalább 45 W-os töltőt szeretne, bár a 65 W-os, sőt a 100 W-os töltők gyorsabban töltik a készüléket.

Bármelyik port bármilyen töltővel működik?

Bár az USB-C egy megfordítható és némileg univerzális csatlakozó, mivel kompatibilis bármely más USB-C csatlakozóval – beleértve az USB4-et és a Thunderbolt 3-at és 4-et is -, nem minden USB-C port és nem minden USB-C töltő egyforma. A több USB-C porttal rendelkező laptopok közül általában az egyiket töltésre tervezték. A laptop töltéséhez csatlakoztassa USB-C tápkábelét ehhez a porthoz.

Egyes készülékek kifejezetten nem engedélyezik harmadik féltől származó töltők használatát a megfelelő áramellátás biztosítása érdekében. Ez azonban a legtöbb esetben nem így van, és egy megfelelő USB-C töltő vagy akár egy power bank is működik laptop töltőként. Használhat USB-C töltést is tartalmazó töltő hubokat és dokkolóállomásokat is, bár ezek ugyanúgy arra összpontosítanak, hogy a portok és csatlakozási lehetőségek szélesebb köréhez férjen hozzá.

Bár személyesen még nem hallottunk olyan kárról, amely a laptophoz mellékelt USB-C töltő használatából eredt volna, mindig van egy csekély kockázat, amikor a laptopot ismeretlen áramforráshoz csatlakoztatja. A hibás kábelek is problémát jelenthetnek. A Microsoft szerint a Surface eszközt USB-C porton keresztül is lehet tölteni, de erősen ajánlott a laptophoz mellékelt Surface töltőt használni.

Röviden, érdemes megbízható forrásból származó kábeleket és töltőket vásárolni, és kétszer is meggondolni, hogy azt a kábelt használja-e, amelyet a földön talált egy konferenciateremben.

Érdemes lesz figyelni az USB-C tápellátási módra is. Ezt a laptop beállításaiban találja, általában a táp/akkumulátor szakaszban. Itt találhatod, hogy átkapcsolhatod a Type-C kimenetét, kiválasztva, hogy áramot fogad vagy áramot küld. Ha a laptop USB-C töltője nem működik, pedig minden jog szerint működnie kellene, ellenőrizze a beállításokat, hogy biztosan áramfelvételre van-e állítva.

Milyen teljesítményűek az USB-C kábelek?

A töltőd és a laptopod USB-C csatlakozójának többféle típusa is lehet, és mindegyik különböző USB Power Delivery technológiákat támogat, különböző maximális wattokkal. Itt van egy bontás a különböző típusú USB-C csatlakozókról és arról, hogy milyen teljesítménytartományban lehetnek:

USB-C típusTeljesítménytámogatás
USB-C 3.2 Gen 2×2Minimum 4.5W, Maximum 100W
USB4Minimum 7.5W, Maximum 240W
Thunderbolt 3Minimum 15W, Maximum 100W
Thunderbolt 4Minimum 15W, Maximum 240W

Az egyes USB-C kábelek, töltők és támogató eszközök konkrét támogatott teljesítménye eltérő. A vásárlás előtt meg kell néznie a specifikációikat, hogy megerősítse, de a szóban forgó csatlakozástól függően ezeknek a tartományokba kell esniük.

A Thunderbolt 4 tanúsítás azonban azt is megköveteli, hogy minden Thunderbolt 4-et támogató eszköz legalább egy portja támogassa a 100 W-os töltést, így biztos lehetsz benne, hogy legalább ennyivel kell rendelkezned minden olyan eszközön, amely támogatja a Thunderbolt 4-et.

Gyakran ismételt kérdések

Minden USB-C port lehetővé teszi a töltést?

Bár az USB-C gyakran a töltésre használt szabvány, nem minden USB-C port képes a laptop töltésére. Az USB-C töltésre tervezett laptopok általában rendelkeznek egy töltésre kijelölt porttal, míg a többi az adatok számára van fenntartva.

Töltődhet a laptopom USB-C-n keresztül?

Ha a laptopod támogatja az USB-C töltést, akkor igen. Ha nem támogatja, akkor nem. Nézze meg a kézikönyvben vagy a gyártó webhelyén, hogy megtudja, támogatja-e a laptopja.

Jobb az USB-C töltés?

A laptop USB-C-n keresztül történő töltése nem eleve jobb, mint egy egyedi tápegység és kábel használata, de sokkal áramvonalasabb. Lehetővé teszi, hogy egyetlen kábeltípust használjon, amelyet lecserélhet, ha az elhasználódik, és gyakran egyetlen töltőt használhat több eszközhöz is. Az USB-C emellett megfordítható, tartós, és nagy sebességű adatátvitelt és videoátvitelt is biztosít.

Az USB-C segítségével töltő nélkül is töltheti a laptopját?

Igen és nem. Továbbra is szükséged van valamilyen töltőre, hogy áramot biztosíts a laptopodnak. Azonban, amennyiben a laptopod olyan USB-C porttal rendelkezik, amelyet kifejezetten a töltés támogatására terveztek, akkor hagyományos töltő nélkül is töltheted. Azonban, ahogy fentebb említettük, nem minden laptop kínál USB-C portot, amelyet kihasználhat a készülék töltéséhez.