Mindannyian jártunk már így. Annyira koncentrálunk a Word-dokumentumon való munkára, hogy előfordulhat, hogy elfelejtjük elmenteni, majd gondolkodás nélkül kilépünk belőle – nem is beszélve a rendszerhibákról vagy magáról a Microsoft Word összeomlásáról. Kényelmes módon a Microsoft egy olyan hasznos funkciót biztosít a programhoz, amellyel mindent visszaállíthatunk, amit esetleg elvesztettünk.

A Word nem mentett dokumentumok helyreállítása eszközének használata

A Microsoft Word rendelkezik egy speciális eszközzel, amellyel visszaállíthat egy el nem mentett dokumentumot. Ez a Recover Unsaved Documents (Mentés nélküli dokumentumok helyreállítása) lehetőség. Az alábbiakban ismertetjük, hogyan kell használni:

 1. lépés: A Microsoft Word programban, miután megnyitott benne egy új, üres dokumentumot, válassza a Fájl lapot. Ezután válassza az Info lapot, ha az alapértelmezés szerint még nincs kiválasztva.
 2. lépés: Válassza ki a Dokumentum kezelése gombot.
Kép: Digital Trends
 1. lépés: Válassza a felbukkanó menüben megjelenő Nem mentett dokumentumok helyreállítása opciót.
 2. lépés: A Word megjeleníti a Megnyitás ablakot, amelynek tartalmaznia kell a mentetlen dokumentumot. Ha a nem mentett dokumentum szerepel a listában, jelölje ki, majd válassza ki az ablakban a Megnyitás gombot.
Kép: Digital Trends
 1. lépés: Miután megnyitotta, a Word a dokumentum tetején megjelenik egy üzenet arról, hogy egy helyreállított fájlhoz fér hozzá, valamint egy gomb, amellyel magát a fájlt mentheti (Mentés másként). Válassza ki ezt a gombot, és kövesse a szokásos lépéseket a dokumentum mentéséhez.
Kép: Digital Trends

A dokumentum helyreállításának használata

Ha bármilyen okból a Microsoft Word összeomlik, miközben egy nem mentett dokumentum van megnyitva, indítsa újra a Microsoft Wordöt. Ha a Word képes visszaszerezni azt, akkor a bal oldalon megjelenik a Document Recovery (Dokumentum helyreállítása) szakasz, amelyhez tartozik egy időbélyegző, hogy mikorra állította vissza. Válassza ki a fájl neve melletti legördülő menüt, és válassza a Mentés másként lehetőséget, hogy biztonságosan tárolja a számítógépén.

A fentiek alól egy kivétel van, mégpedig akkor, ha rendelkezik Microsoft 365 előfizetéssel. Ebben az esetben a Microsoft Learn útmutatója szerint a Word újraindítása általában megnyitja a helyreállított fájlokat, és megjelenik egy üzenet a Mentés gombbal. Több helyreállított fájl esetén a legutóbb szerkesztett helyreállított fájl fog megnyílni, a többi fájl pedig a Dokumentum helyreállítása szakaszba kerül.

Az AutoRecover fájlok kézi keresése

A fenti módszerek egyike sem működik? A nem mentett Word-dokumentumokat a Microsoft AutoRecover funkcióján keresztül is visszaállíthatja.

 1. lépés: Válassza ki a Windows Start gombját, és keressen rá az .asd fájlra. Jegyezze fel ezeknek a fájloknak a helyét.
Kép: Digital Trends

Alternatív megoldásként a Word programban válassza a Fájl menüpontot, majd válassza a További > Beállítások lehetőséget. Az oldalsávban található a Mentés fül. Válassza ezt, majd kézzel másolja ki és illessze be az AutoRecover fájlhely mezőt egy File Explorer ablakba.

 1. lépés: Ha a rendszer .asd kiterjesztésű Word-dokumentumokat talál, lépjen be a Word-be, és válassza a Fájl menüpontot a tetején. Válassza a Megnyitás és a Tallózás lapokat.
 2. lépés: Mivel az .asd nem egy gyakori fájltípus, ezért a Minden fájl legördülő listában az Összes fájl lehetőséget kell kiválasztania, és az Összes fájlt választania, hogy megjelenjen.
Kép: Digital Trends

A Minden fájl legördülő menü a Windows 10-ben a Microsoft Word segítségével.
A képet a szerzői jogtulajdonos engedélyével használta fel

 1. lépés: Válassza ki az .asd fájlt, és válassza a Megnyitás parancsot.

Keresés az ideiglenes fájlokban

Ha a .asd kiterjesztésre nem talál talál eredményt, akkor megpróbálkozhat a .tmp kiterjesztéssel is, amely az ideiglenes fájlokat jelöli.

 1. lépés: A File Explorerben keresse meg a .tmp fájlt.

Alternatívaként a legtöbb .tmp fájl a Dokumentumok mappában található. Navigáljon a következő címre: C:\Users\enteryourusernamehere\Documents és keresse meg a .tmp mappát ezen a helyen.

Kép: Digital Trends
 1. lépés: A Microsoft Wordben válassza a Fájl, majd a Megnyitás lehetőséget. Válassza a Mappák lehetőséget. Keresse meg azt a mappát, amelyen belül megtalálta a .tmp fájlokat. Ismét győződjön meg róla, hogy a Fájltípusok listában válassza az Összes fájl lehetőséget, különben nem fogja tudni megtekinteni a .tmp kiterjesztésű fájlokat. Végül válassza ki a fájlt, és válassza a Megnyitás lehetőséget.

Kapcsolja be a Biztonsági másolat opciót, és keresse meg a biztonsági másolat fájljait.

A Microsoft Word egy másik módja a dokumentumok tárolásának a .wbk kiterjesztésen keresztül történik, amely a biztonsági másolat fájlokhoz kapcsolódó név.

 1. lépés: A Biztonsági másolat opciót engedélyezni kell. Válassza a Fájl > Bővebben >Előnyílások >Edményes, majd navigáljon a Mentés szakaszra. Jelölje be a Mindig készítsen biztonsági másolatot opció melletti jelölőnégyzetet. Ezután válassza az OK lehetőséget.
Kép: Digital Trends
 1. lépés: A Fájlkezelőben keresse meg a .wbk fájlt. Ha a rendszere tartalmaz .wbk fájlokat, akkor a neve Backup of lesz, amihez rögtön hozzátartozik a hiányzó fájlhoz rendelt név. Egyszerűen kattintson duplán a fájlra, hogy megnyissa a Wordben.

A Microsoft hivatalos Learn útmutatója a témában megjegyzi, hogy a Microsoft 365 előfizetőknek más módszert kell használniuk a biztonsági mentésük fájljainak megtalálására, amely a következő helyek másolását és beillesztését jelenti a Fájlkezelőbe: C:\Users[yourusernamehere]\AppData\Roaming\Microsoft\Word vagy C:\Users[yourusernamehere]\AppData\Local\Microsoft\Office\UnsavedFiles. Ügyeljen arra, hogy a zárójeleket hagyja ki, amikor a “yourusernamehere” részbe a tényleges felhasználónevét írja be.

Biztonságos intézkedések bevezetése

A fent említett módszerekre támaszkodva a nem mentett Word-dokumentumok helyreállítása nem minden esetben hozhat eredményt. Ezért a Word automatikus mentési eszközének módosítása megóvhatja Önt a jövőbeni esetleges balesetektől abban az esetben, ha egy dokumentumot nem tud visszaállítani.

 1. lépés: A Microsoft Word felső részén válassza a Fájl, majd a További > Beállítások menüpontot, végül válassza a Mentés lapot.

Itt testre szabhatja az olyan szempontokat, mint például, hogy milyen gyakran mentődjenek a dokumentumok. Módosítsa tetszése szerint a megadott beállításokat, majd válassza az OK gombot az alján.

Kép: Digital Trends
 1. lépés: Engedélyezze a Biztonsági másolat opciót, ahogyan azt már korábban említettük. Válassza a Fájl > További > Beállítások >Hosszabbítás menüpontot, és navigáljon a Mentés szakaszhoz. Jelölje be a Mindig biztonsági másolat készítése opció melletti jelölőnégyzetet. Ezután válassza az OK lehetőséget.