A tinta költsége egy olyan rejtett tényező, amelyet fontos figyelembe venni, amikor nyomtatót vásárol. Egy tintasugaras nyomtató, amely minden szükséges funkcióval rendelkezik kedvező áron, nem biztos, hogy olyan jó üzlet, mint amilyennek látszik.

Mennyibe kerül a nyomtatótinta?


A tinta ára gyártónként, modellenként és típusonként változik. Egy monokróm nyomtató egyetlen patront használ, míg a színes nyomtatók legalább két patront, és néha akár tíz különböző színt is.

Átlagosan körülbelül 5-9 ezer FT-ot kell fizetnie egy fekete patronért és 9-12 ezer FT-ot minden egyes színes patronért. A nagy kapacitású patron több tintát tartalmaz és tovább tart, de akár kétszer annyiba is kerülhet. Ezeknek az extra nagy vagy XL méretű patronoknak általában alacsonyabb az oldalankénti költsége (CPP).

A lézernyomtató tonert használ, amely a CPP szempontjából gazdaságosabb, mint a tinta. Azonban nagyobb kezdeti beruházást igényel. A tonerkazetták átlagosan 25-30 ezer FT-ba kerülnek. A fekete és színes patronok ára hasonló, de a fekete általában tovább tart.

Egyes nyomtatóknál lehetőség van nagy kapacitású tonerre. A tintához hasonlóan az XL tonerkazettáknak is jobb a CPP-jük, de magasabb a kezdeti költségük.

Nyomtatóértékeléseink általában megadják a CPP-t, mivel ez egy ilyen fontos részlet. Az oldalankénti költséget könnyen kiszámíthatja, ha megnézi a patront a nyomtató gyártójának weboldalán. Ossza el az árat a hozammal, és az eredmény a CPP lesz dollárban kifejezve. Ha ezt elosztja 100-zal, megkapja a CPP-t centben kifejezve.

A hozam az új tinta- vagy tonerkazetta kifogyása előtt kinyomtatható oldalak becsült száma. A hozam gyakran különbözik a fekete és a színes patronok esetében, de a hozam általában ugyanaz minden színes patron esetében.

Melyik a leggazdaságosabb nyomtatótípus?

Többféle nyomtatótípus létezik, és egyesek sokkal gazdaságosabbak, mint mások. A tintasugaras és lézernyomtatókon túl választhatunk monokróm és színes, valamint patronos és tartályos típusok között. A leggazdaságosabb a tartályos nyomtató.

Az olyan tartályos nyomtatók, mint az Epson EcoTank ET-2850, nem használnak patront, így a gyártási többletköltségek megszűnnek, így csak magáért a tintáért kell fizetnie. Ez a tartályos nyomtatók hihetetlenül alacsony CPP-jének titka. Egy-egy palack tinta több mint ezer oldal nyomtatására képes, így az oldalköltség a cent töredékére csökken, még a színes nyomatok esetében is.

A monokróm lézernyomtatók a második legolcsóbbak, ha csak fekete-fehér dokumentumokat kell nyomtatnia. Egy fekete-fehér lézernyomtató tipikus CPP-je oldalanként két-három cent. A lézernyomtatók gyorsak, és egyetlen tonerkazettával több száz, néha több ezer dokumentumot lehet kinyomtatni. A tartályos nyomtatók létezése előtt a lézernyomtatók voltak az optimális választás a hosszú távú megtakarítások szempontjából.

A HP Color LaserJet Pro 4301fdw tonerkazetták több ezer oldalnyi nyomtatást biztosítanak.
Tracey Truly / Digital Trends
A színes lézernyomtatók gyorsak, tartósak és gazdaságosak a fekete nyomtatáshoz, a monokróm lézerrel megegyezően. Színes dokumentumokhoz a CPP ugyanolyan drága lehet, mint egyes patronos tintasugaras nyomtatók. Átlagosan körülbelül 12 centet kell fizetni egy színes oldalért.

A tintasugaras nyomtatók sokoldalúak, szép fotónyomatokat és dokumentumnyomtatást is kínálnak. A készülékek kicsik és általában szép, alacsony árúak. Vannak azonban kompromisszumok. Az olcsó nyomtatóknál a tartósság kérdéses, de a tintaköltségek jelentik a közvetlen gondot. Ez általában a patron hozamával függ össze.

Egy szabványos patron CPP-je hét cent lehet fekete és 14 cent egy színes dokumentum esetében, míg egy nagy kapacitású patron ára akár két cent is lehet fekete-fehér dokumentum esetében és hét cent színesnél.

Egyes tintasugaras nyomtatók mindhárom színt egyetlen patronba tömörítik, ami kényelmesen hangzik, de még magasabbra emeli a színköltséget. A CPP-t nem lehet általánosságban megbecsülni, mert attól függ, hogy mennyire egyenletes a színhasználat. Például lehetséges, hogy az összes ciánkék tinta felhasználásra kerül, miközben a magenta és a sárga tinta tele marad. A háromszínű patront a tinta kétharmadát elpazarolva kellene kicserélnie.

A patronok gyártása, szállítása és tárolása költségekkel jár – ezért olyan fontos a hozam. Mivel a nagy kapacitású patron több tintát tartalmaz, gazdaságosabb és kevésbé pazarló.

Egyéb lehetőségek

Különleges célokra más lehetőségek is léteznek. Ha például csak nyugtákat, címkéket vagy vonalkódokat kell nyomtatnia, elegendő lehet egy termikus nyomtató.

A közvetlen hőnyomtató nem használ tintát vagy tonert. Ehelyett a hőpapírt melegítik fel a szöveg és a grafika nyomtatásához. Egy másik típus hőszalagot használ a tartósabb nyomtatáshoz.

A kiskereskedelmi üzletek nem véletlenül használnak hőnyomtatókat a nyugtákhoz. A folyamatos költségek nagyon alacsonyak. A papír mérete azonban jellemzően kicsi, míg a nyomtató ára viszonylag magas.

Melyik a megfelelő az Ön számára?

A CPP fontos, de olyan nyomtatóra van szüksége, amely megfelel az Ön felhasználásának. Ha színes nyomtatásra van szüksége, de nem nyomtat gyakran, akkor egy patronos tintasugaras nyomtató lehet a megfelelő választás. A legjobb tintasugaras nyomtatók megfizethetőek, és a költségek alacsonyan tartása érdekében XL-es patronokat kínálnak.

Ha fontos a sebesség, egy színes lézernyomtató megfelel egy jó tintasugaras nyomtató CPP-jének (egyéb különbségekről a lézernyomtató és tintasugaras nyomtató összehasonlításunkban olvashat), miközben sokkal gyorsabban gördül át hosszú dokumentumokon és másolatokon.

Ha csak fekete-fehér dokumentumokat nyomtat, vagy alternatívát szeretne a tintasugaras nyomtató mellé, egy monokróm lézernyomtatót nehéz legyőzni. Tartósak és hatékonyak.

Ha a fentiek közül egyik sem felel meg az Ön felhasználási szokásainak, akkor a tartályos nyomtató a leggazdaságosabb és legsokoldalúbb, amely a legjobb értéket nyújtja, ha tudja, hogy gyakran fog nyomtatni.