A DDR4 memória már évek óta a PC-k és laptopok több generációjában használt RAM memória fő típusa, de az utódja gyorsan átveszi a helyét. A DDR5 memória az Intel Alder Lake processzoraiban debütált, és az AMD Ryzen 7000-es sorozatú processzoraihoz is elérhető, de ez felveti a kérdést: Megéri-e a DDR5 a frissítést?

Íme egy összehasonlítás a DDR5 és a DDR4 között, hogy segítsen megalapozott döntést hozni a legmegfelelőbb memóriatípust illetően a közelgő frissítéshez.

Árak és elérhetőség

A DDR5 RAM árazása a 2021-es bevezetése óta hatalmas csökkenésen ment keresztül. Akkor még több mint 300 ezer forintot kellett fizetni 16 GB-ért. Ma a legtöbbet gigabájtonként körülbelül ezer forintért árulják, ami azt jelenti, hogy 16 GB DDR5 RAM-ot kevesebb mint körülbelül 20 ezer forintért szerezhet meg. Ez hatalmas árcsökkenés.

Az Intel Alder Lake 12. generációjában és a legújabb Raptor Lake 13. generációjában már alapfelszereltség a DDR5, míg a másik oldalon az AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU-ja kizárólag DDR5 RAM-ot használ.

A DDR5 RAM beszerzése az egyedi PC-hez most már ugyanolyan könnyedén megoldható, mint a DDR4 beszerzése. Egyszerűen vizsgálja meg a lehetőségeket az olyan kiskereskedőknél, mint a Best Buy, az Amazon, a Newegg vagy az Ön által preferált elektronikai bolt, ahol valószínűleg széles választék áll rendelkezésére.

Gyakorlati tesztjeink

Májusban teszteltük mind a DDR4-et, mind a DDR5-öt az Intel 12. generációs i9-12900K-n, és tesztjeink szerint a DDR5 átlagosan 11%-kal volt gyorsabb a különböző tesztelési benchmarkok során.

Kép: Digitaltrends

Az eredmények nagyban függtek a használt benchmarking-szoftvertől. Amint látható, a DDR5 a 3D Mark Time Spy tesztben csak 7%-kal teljesített gyorsabban, mint a DDR4, de mindkét Geekbench 5 tesztben kiütötte a DDR4-et.

Fontos megjegyezni, hogy a DDR5 előnyhöz juttatja az Alder Lake-et, ami azt jelenti, hogy az Intel 12. generációs chipjei DDR5 RAM-mal párosítva működnek a legjobban. Amint kézbe vehetjük az új AMD Ryzen 7000-es processzorokat, meglátjuk, milyen hatással van rájuk a DDR5. Biztosak vagyunk benne, hogy az eredmények hasonlóak lesznek, ha nem még jobbak a többmagos teljesítmény tekintetében.

Az Intel 13. generációs lapkái továbbra is támogatják a DDR4 memóriát 3200 MHz-en. A DDR5 esetében azonban 5600 MHz-re ugrik, szemben a 12. generációs 4800 MHz-cel. Ez azt jelenti, hogy a generációs ugrás mellett valamivel gyorsabb memóriateljesítményre is számíthat.

Teljesítmény

A memória teljesítménye számos tényezőtől függ, de a legnagyobb különbség a különböző készletek között a sebesség.

Ezt másodpercenkénti megatranszferben, azaz MT/s-ban mérik, bár gyakran MHz-es értékként adják meg. A tényleges teljesítményszám mindkét esetben ugyanaz, így felcserélhető.

A DDR4 szabvány 1600 MHz-től a 3200 MHz-es csúcsértékig terjedő tartományban érhető el. A gyártók azonban olyan DDR4 memóriakészleteket vezettek be, amelyek jelentősen túllépik ezeket a határokat. Az extrém memóriaprofil (XMP) révén történő automatikus túlhajtás kihasználásával ezek a készletek még nagyobb sebességet tettek lehetővé. Míg a 4 000 MHz-es memóriateljesítményre képes készletek nem ritkák, voltak olyan kivételes esetek, amikor a készletek meghaladták az 5 000 MHz-et. Az ilyen nagy sebességű memóriák kézzelfogható teljesítményelőnyei talán nem nyilvánvalóak, ami miatt az ilyen típusú készletek ritkák és drágák, mégis léteznek.

A Crucial Ballistix Max termékcsaládja az egyik legnagyobb DDR4 memória sebességet kínálja. | Crucial


A DDR5-nek viszont saját szabványtartománya van, amely 4800 MHz-től egészen 6400 MHz-ig terjed. A DDR4-hez hasonlóan azonban a jövőben is lesznek gyorsabb memóriák, és a gyártók már most elkezdték bejelenteni a DDR5 szabványokat messze meghaladó készleteket. Az Adata bemutatott egy olyan memóriacsaládot, amely képes lenne a 8400 MHz-es sebesség elérésére, egy másik pedig a 12 600 MHz-es sebesség elérésére lehet képes.

A DDR5 nyers sebessége a felső határon messze meghaladja még a leggyorsabb DDR4 sebességét is, míg a középkategória az 5000 MHz-es határ körül mozog, ami a DDR4 RAM felső határához hasonló.

Az időzítés lesz a teljesítmény érme másik oldala. Ezek szabályozzák bizonyos memóriafunkciók késleltetését, és meglehetősen drámai hatással lehetnek a memória valós teljesítményére. Bár a magasabb frekvenciájú memóriáknál szinte mindig lazábbak, és a DDR5 esetében is azok lesznek, nem valószínű, hogy a DDR5 teljesítménye rosszabb lesz tőlük, mint a DDR4-é.

A DDR5 javítja a memória csatornaarchitektúráját is, mivel egyetlen nagyobb csatorna helyett két kisebb csatornát használ a memóriaelérés kezelésére. A csatorna szélessége nem változik, de a két kisebb csatorna javíthatja a hatékonyságot, ami a DDR5-nek újabb teljesítményelőnyt biztosíthat az előző generációs riválisokkal szemben.

Kapacitás

A DDR5 egyik legfontosabb változása az architektúra szintjén az, hogy a lapkák kétszer olyan sűrűek, mint a DDR4 esetében. Az új chiptervezéssel együtt ez azt jelenti, hogy míg a DDR4-es memóriachipek legfeljebb 16 GB-os kapacitással készülhettek, a DDR5-ös chipek akár 64 GB-os kapacitással is készülhetnek. Ez várhatóan nagyobb kapacitású memóriapálcikákat eredményez. Míg a 128 GB memória egyetlen stickben valószínűsíthetőnek tűnik, a Samsungnak van egy 512 GB-os DDR5 stickje.

Ilyen memóriakapacitásra nagyon kevés mainstream alkalmazás van, de ha lehetőség van nagyobb memóriakapacitású stickekre, akkor a hosszabb távú frissítések kicsit könnyebben tervezhetővé válnak, és nagyobb memóriakapacitású kisebb rendszerek, például Mini-ITX építések esetén is lehetőség nyílik a nagyobb memóriakapacitásra.

Teljesítmény és hőfok

Ahogy a DDR-memóriák minden korábbi generációjánál, a DDR5 is kevesebb energiát igényel a jobb teljesítményért cserébe. Míg a DDR4 szabványos feszültségigénye 1,2 volt, addig a DDR5 csak 1,1 voltot fogyaszt. Ez hozzájárul a mobil eszközök, például a laptopok és a táblagépek energiafogyasztásának csökkentéséhez.

Általában az alacsonyabb feszültség azt sugallná, hogy az elektronika hűvösebb, de a DDR5 esetében ez nem így van. A DDR5 készletekben a memória feszültségszabályozója magukon a modulokon található, nem pedig az alaplapon.

Ez, a jobb teljesítménnyel és a memóriachipek sokkal nagyobb sűrűségével együtt azt jelenti, hogy a DDR5 melegebben működik, mint a DDR4. Ez azt jelenti, hogy a DDR5 RAM beszerelése előtt meg kell győződnie arról, hogy kompatibilis hűtőbordákkal rendelkezik.

A DDR5 jobb, de milyen áron?

A DDR5 teljesítménye több mint kétszeresét éri el a leggyorsabb DDR4 moduloknak. Az Intel 12. és 13. generációs processzorokkal vagy az új AMD Ryzen 7000-es sorozatú processzorokkal párosítva a PC-k gyorsabbak és erősebbek, mint valaha. A chipek árainak közelmúltbeli zuhanása további bónusz.

A DDR5-nek van némi problémája a hőteljesítménnyel, de ez nem olyasmi, amit egy jól hűtött gép ne tudna kezelni. A DDR4 egy megszokott szabvány, amely a 2015 óta épített számítógépek többségében megtalálható, és a felső véglet jól fog szolgálni. Ha azonban jövőbiztosítani szeretné számítógépét, érdemes DDR5-re frissítenie. Ez az új szabvány, és a DDR4 gyorsan elavul.