A Thunderbolt 4 az Intel Thunderbolt technológiájának legújabb generációja, és bár nem forradalmasítja a szabványt, olyan módon támasztja alá, hogy sokkal inkább nagy teljesítményű garanciát jelent, mint a konkurens szabványok, például az USB4. A technológia azonban nem biztos, hogy csak a minimumok emeléséről szól. Az Intel bebizonyította, hogy a Thunderbolt sokkal nagyobb teljesítményre képes, csak még nem valósította meg.

Íme, amit a Thunderbolt 4-ről tudnia kell, hogy a lehető legtöbbet hozhassa ki ebből a nagy sebességű és nagy teljesítményű csatlakozási szabványból.

Elérhetőség

Az Intel hivatalosan a 2020-as CES-en jelentette be a Thunderbolt 4-et, az első támogató chipek, az Intel saját Tiger Lake mobil CPU-i pedig az év végén kerülnek forgalomba. A Thunderbolt 4 2021-ben a harmadik féltől származó Thunderbolt 4 kábelek megjelenésével sokkal szélesebb körben vált elérhetővé, és ma már a Thunderbolt 4 portok a laptopok minden legújabb generációjában megtalálhatók, beleértve az Apple MacBook Prókat is.

Teljesítmény

Ami a sebességet illeti, a Thunderbolt 4 nem kifejezetten gyorsabb a Thunderbolt 3-nál. A Thunderbolt mindkét generációja maximum 40 Gbps-os átviteli sebességre képes. Míg azonban a Thunderbolt 3 minimális garantált adatátviteli sebessége mindössze 10 Gbps, addig a Thunderbolt 4 minimális adatigénye 32 Gbps, és további 10 Gbps áll rendelkezésre a PCIExpress videóátvitelhez a DisplayPort alt mód használatával.

Ez azt jelenti, hogy bár vannak olyan Thunderbolt 3 kábelek, amelyek ugyanolyan teljesítményt tudnak nyújtani, mint a Thunderbolt 4, a legtöbb nem. Ha nagyobb teljesítménygaranciát szeretne, a Thunderbolt 4 a megfelelő megoldás. Ez különösen igaz, ha figyelembe vesszük, hogy az Intel akár 80 Gbps sebességgel továbbító Thunderbolt kábeleket mutatott, bár még nem világos, hogy ez egy jövőbeli Thunderbolt 4 kábelre vonatkozik-e, vagy a technológia várható Thunderbolt 5 generációjára.

Ez az extra PCIExpress sávszélesség azt jelenti, hogy a Thunderbolt 4 több monitort is képes támogatni egy daisy-chain konfigurációban, így nagyszerű megoldás a laptopokból kimenő külső monitorok számára.

Tulajdonságok

A Thunderbolt egy olyan szabvány, amely tele van funkciókkal, a külső grafikus kártyák engedélyezésétől kezdve az Ethernet hálózati hozzáférés biztosításáig, amelyek közül soknak az a célja, hogy továbbra is megkülönböztesse a Thunderboltot az USB-szabványtól. Az új 32 Gbps SSD csatlakozási sebességet már említettük, de ahhoz, hogy egy eszköz megkapja a Thunderbolt 4 tanúsítványt, olyan kulcsfontosságú funkciókat is tartalmaznia kell, mint például:

  • A Thunderbolt 3-hoz képest megduplázott minimális videoadat-követelmények. Ez lehetővé teszi két 4k kijelző vagy szükség esetén egy 8k kijelző támogatását.
  • Akár négy Thunderbolt 4 porttal rendelkező dokkolók támogatása, ami több, mint amit a Thunderbolt 3 megkövetel.
  • Ébresztési funkciók, amelyek lehetővé teszik a számítógép azonnali ébresztését a billentyűzet vagy az egér érintésére, ha Thunderbolt dokkolóhoz csatlakozik (amikor ez nem működött a Thunderbolt 3 számítógépekkel, a gyakori felhasználók számára gyorsan nagyon bosszantóvá vált, és régóta várt javítás volt).
  • A Thunderbolt 4 akár 100 W-os töltést is képes biztosítani a mobileszközök számára, így kiváló all-in-one kábellé válik a laptopok adat- és áramellátásához, miközben a kijelzőadatokat külső monitorra küldi.


A Thunderbolt 4 visszafelé kompatibilis az USB-C minden más formájával is. Ide tartozik az USB-C 3.2 2×2, az USB4 és a Thunderbolt 3.

GYIK

A Thunderbolt 4 különbözik az USB-C-től?

A Thunderbolt 4 az USB-C csatlakozótípust használja, akárcsak a Thunderbolt 3 és az USB4. Azonban a Thunderbolt protokollon alapul, amely nagyobb teljesítményt és funkciógaranciát kínál, mint az USB4.

Melyik a gyorsabb, a Thunderbolt 4 vagy az USB4?

A Thunderbolt 4 nagyobb teljesítménygaranciával rendelkezik, a legalább 40 Gbps teljes sávszélességgel. Ehhez képest az USB4 ugyan elérheti ezt a fajta sávszélességet, de csak 10 Gbps támogatására van kötelezve. Az USB4 új szabványai szerint elérheti a 80 Gbps sebességet – hasonlóan az Intel 80 Gbps-os Thunderbolt bemutatójához.