A Microsoft új ARM chipeken dolgozik partnereivel és saját “Microsoft Silicon csapatával”, hogy az Apple M chipjeivel versenyezzen. Néhány álláshirdetést is kiszúrtam, amelyek arra utalnak, hogy a vállalat saját Silicon-alapú ARM-chipeket épít az ügyféleszközök számára. Emellett úgy tudom, hogy a Microsoft a Windows 12-t a Silicon-ARM architektúrára optimalizálja.Ezek a fejlemények egybeesnek a Windows 12 közelgő megjelenésével, amelynek egy speciális, szilíciumra optimalizált és az AI képességek kihasználására tervezett változata van. Az álláshirdetések (a legtöbbet mostanra már levették) az egyedi szilícium gyorsítókkal, System on Chips (SoC) és nagy teljesítményű, nagy sávszélességű tervekkel kapcsolatos pozíciókat írnak le.

Ez arra utal, hogy a Microsoft saját ARM-alapú chipeket épít, amelyek célja, hogy teljesítményben és hatékonyságban felvegyék a versenyt az Apple M chipcsaládjával.

Az első álláshirdetésből kiderül, hogy a “Microsoft Silicon team” olyan vezető System on Chip (SoC) Silicon Architectet keres, aki nagy teljesítményű SOC architektúrában, valamint CPU és GPU architektúrában és tervezésben szerzett tapasztalattal rendelkezik.

“A jelölt feladata lesz a vezető szilíciumtechnológiai csomópontok felhasználásával komplex, korszerű SOC-ok építése, és szorosan együttműködik a belső ügyfelekkel és partnerekkel” – olvasható az álláshirdetésben.

A Windows Latest által látott dokumentumok szerint a mérnök feladata lesz “SOC programozási modellek, átfogó és egyértelmű SOC-teljesítménykövetelmények létrehozása, valamint az ügyfél hardver- és szoftvercsapataival való együttműködés”.

A technológiai óriás weboldalán található másik álláshirdetés szerint a házon belüli ARM chipek a “Microsoft Silicon Team” részét képezik.

Ezek az álláshirdetések erősen utalnak arra, hogy a Microsoft aktívan befektet a saját ARM chipek fejlesztésébe, azzal a céllal, hogy kihívást intézzen az Apple piaci dominanciájához.

A vállalat több mérnököt keres a Silicon Teamben betöltött pozícióira. A munkakörök között szerepel a Principal System on Chip (SoC) Silicon Architect, Senior Physical Design Verification Engineer, Principal Design Engineer és Sr Silicon Power Integrity CAD Mgr.

Az új chipek és a hamarosan megjelenő Windows 12 operációs rendszer kombinálása jelentősen növelheti a Microsoft készülékeinek teljesítményét és hatékonyságát.

A Windows 12 az AI és a szilícium chipekhez lenne optimalizálva.
A jelenleg fejlesztés alatt álló, 2024 végi kiadásra tervezett Windows 12 várhatóan számos AI-alapú funkciót vezet majd be.


File Explorer’s new design leak | Image Courtesy: WindowsLatest.com

Nemrég például észrevettük a Windows 11 előzetes verzióiban a mesterséges intelligencia által vezérelt “Smart Snap” elrendezést. Míg a Windows 11 már rendelkezik Snap funkcióval, amellyel többképernyős környezetben is könnyedén összecsaphatod az alkalmazásokat. A különböző elrendezések és méretek között lehet választani, de az AI integráció automatikusan csoportosítja az alkalmazásokat a snap elrendezésben.A Windows 12 vélhetően a Microsoft Windows Core projektjének része, amely a Windows moduláris és testreszabható változatának létrehozására összpontosít a különböző formátumokhoz. A házon belüli ARM chipek integrálása tovább optimalizálhatja a Windows 12 által kínált hardveres és szoftveres élményeket.

A Windows 12 szilíciumra optimalizált változatával és az új ARM-chipekkel a Microsoft egy nagy teljesítményű, hatékony és AI-központú platformot hozhat létre. Ez a lépés a Microsoftot az Apple M chipjeivel szemben erős versenytársként pozícionálhatná a gyorsan fejlődő számítástechnikai környezetben.

Bár ezek a tervek és a kapcsolódó álláshirdetések a Microsoft stratégiájában bekövetkezett jelentős változást sejtetnek, lényeges megjegyezni, hogy a vállalat tervei még a Windows 12 és az ARM-chipek megjelenése előtt változhatnak.

További érdekes cikkekért, tekintsd meg holnapunkat!