Ma a Microsoft hivatalosan is megkínálta a Windows 11 és az azt követő Windows 11 teljesen új File Explorerét.Ahogyan az várható volt, a techóriás nem egy új UWP-s változatot épít a fájlkezelőre. Ehelyett felfrissíti a régi File Explorer-t WinUI-val és egyebekkel. A “teljesen új” File Explorer frissítés több mint egyszerű dizájnfrissítés. Számos jó kiegészítést tartalmaz, köztük egy új Details Pane-t, Microsoft 365 integrációt és Galéria nézetet.

Ahogy a fenti és az alábbi képernyőképeken is látható, a Microsoft mindent felfrissít a File Explorerben. Ide tartozik a mappanézet, az eszköztár, a menük, a keresősáv, és, amit csak akarsz – kap némi dizájnjavítást. Ez derül ki a kiszivárgott információkból és a Microsoft 2023-as fejlesztői konferenciájáról származó új teaserből, ahol a vállalat bejelentette a Windows Copilotot.


Revamped File Explorer and Windows Copilot

A Microsoft a címsor alá helyezte az akciógombokat is, hogy csökkentse a rendetlenséget. A keresősáv jobb előnézetet kapott, és sokkal gyorsabbnak kell lennie.Ha emlékszik, a Windows 10 Fájlkezelő frissítése lelassította a keresősávot, de ez a Windows 11-ben végre javításra kerül.

Galérianézet, Részletek ablak és Microsoft 365 az új Fájlböngészőben
A File Explorer új verziója a “Galéria nézet” nevű új galériafunkcióval érkezik, amely átalakítja a képek megtekintését a fájlkezelőben. Ez a Microsoft Fotókhoz vagy a OneDrive-hoz lenne hasonló, ami azt jelenti, hogy a Galéria nézet a kép- és egyéb mappákból származó fotókat vonzó formátumban jeleníti meg.

A képeket dátum szerint böngészhetjük, és a keresőmezőbe beírva a kulcsszavakat kereshetjük őket.

Érdemes megemlíteni, hogy ez az új élmény a XAML-en (Extensible Application Markup Language) alapul. Más funkciók is XAML-t fognak használni, ami azt jelenti, hogy az új File Explorerben várhatóan minden WinUI-val kapcsolatos elem megjelenik majd. Vannak azonban aggályok, hogy a változtatások potenciális teljesítményproblémákhoz vezethetnek.

Természetesen az új File Explorer kinézetre megegyezik a meglévő File Explorerrel, ugyanazzal a szerkezettel és elrendezéssel.


Az új Részletek ablaktábla korai változata a Fájlkezelőben (a design többi része nem frissült ezen a képernyőképen)

Egy másik figyelemre méltó változás a Fájlkezelő korszerűsített részleteket tartalmazó ablaktáblája (ALT + Shift + P).

Amint azt valószínűleg tudja, az alapértelmezés szerint kikapcsolt részleteket tartalmazó ablaktábla segítségével többet tudhat meg a kiválasztott fájlról vagy mappáról. A frissítés részeként a Microsoft felfrissíti a részleteket tartalmazó ablaktáblát, hogy több információt emeljen ki, és vonzóvá tegye a fájl miniatűrjei, a Microsoft 365 kollab, a megosztás állapota és egyéb információk kiemelésével.

Végül a Microsoft 365 mélyen integrálódik a fájlkezelőbe, így várhatóan a Microsoft 365 tartalmak “ajánlások” formájában jelennek meg az új kezdőlapon.

További cikkek, amelyek érdekelhetnek!