Megpróbálta valaha is saját számítógépe hibaelhárítását? Akkor találkozott a Biztonságos móddal. A Csökkentett mód egy beépített hibaelhárítási funkció, amely az indítási folyamat során letiltja a szükségtelen illesztőprogramokat és programokat. Lehetővé teszi, hogy elkülönítsünk minden beállítást vagy rendszerhibát, és a gyökérben kijavítsuk azokat anélkül, hogy a nem alapvető alkalmazások beavatkoznának.Használhatja például a Csökkentett módot a Rendszer-visszaállítás futtatására a számítógépe hibaelhárítása során, vagy egy másik program által használt fájl törlésére. Itt röviden áttekintjük a csökkentett módba való indítást a Windows 10 rendszerrel, és azt, hogy mit kell tenni, ha nem tud Csökkentett módba indítani.

Rendszerkonfiguráció

A Rendszerkonfiguráció képernyő megnyitásához írja be az msconfig kifejezést a Start menü keresősávjába, és válassza ki a Legjobb egyezést. Nyissa meg a Boot lapot, és jegyezze fel a rendszerindítási beállításokat. A Biztonságos rendszerindítás opció kiválasztásakor a rendszer a következő újraindítást követően csökkentett módba indul.További lehetőségek közül választhat. Íme, mit csinálnak:

  • Minimális: Elindítja a csökkentett módot az abszolút minimális számú illesztőprogram és szolgáltatás mellett, de a szabványos Windows GUI-val (Graphical User Interface).
  • Alternatív Shell: Csökkentett mód elindítása parancssorral, a Windows grafikus felhasználói felülete nélkül. Megköveteli a haladó szöveges parancsok ismeretét, valamint az operációs rendszerben való navigálást egér nélkül.
  • Active Directory javítás: Elindítja a csökkentett módot a gépspecifikus információkhoz, például a hardvermodellekhez való hozzáféréssel. Ha sikertelenül telepítünk új hardvert, ami megsérti az Active Directory-t, a Csökkentett mód segítségével helyreállíthatjuk a rendszer stabilitását a sérült adatok javításával vagy új adatok hozzáadásával a címtárhoz.
  • Hálózat: Elindítja a csökkentett módot a hálózathoz szükséges szolgáltatásokkal és illesztőprogramokkal, a szabványos Windows grafikus felülettel.

Válassza a Minimális > Alkalmaz > OK lehetőséget. A System Configuration most megkérdezi, hogy kívánja-e újraindítani a rendszert. Az Újraindítás kiválasztása azonnal elindítja az újraindítási folyamatot, ezért mindenképpen mentse el az összes aktív dokumentumot vagy projektet.

Speciális indítás

A következő lehetőség a Windows 10 Advanced Startup. Nem olyan fejlett, de nagyon hasznos tudni.Írja be az Advanced start up mezőt a Start menü keresősávjába, és válassza ki a Legjobb egyezést. Most a Speciális indítás alatt válassza az Újraindítás most lehetőséget.

Az Újraindítás most gombra kattintva a rendszer újraindul helyreállítási módban, ahol három lehetőséggel találkozhat: Folytatás, Hibaelhárítás vagy Számítógép kikapcsolása.

Válassza a Hibaelhárítás > Speciális beállítások lehetőséget. Most új lehetőségek közül választhat.

Válassza az Indítási beállítások > Újraindítás lehetőséget. A rendszer újraindul. Az Indítási beállítások képernyő betöltődik az újraindítás után. Itt válassza ki a Csökkentett módhoz szükséges lehetőséget.Speciális indítási parancsikon

A kissé hosszadalmas kattintási folyamatot kihagyhatja, ha lenyomva tartja a Shift billentyűt, és a Windows 10 Start menüjében található Power alatt az Újraindítás gombra kattint. Az újraindítás közvetlenül a Helyreállítási beállításokhoz vezet, ahol kiválaszthatja a Hibaelhárítás > Speciális beállítások > Indítási beállítások menüpontot.Koppintás

A Windows 8 bevezetéséig a Csökkentett módba való belépés leggyakoribb módja az F8 megérintése volt a billentyűzeten az indítás során. Az F8 megérintésével megjelenik a Csökkentett mód beállításai képernyő, amely felsorolja az 1. módszer (fent) alatt található opciókat és számos alternatívát.

A Windows 10 (és a Windows 8/8.1) alapértelmezés szerint le van tiltva az F8 csökkentett módban. Néhány másodpercet azonban áldozhat az indítás során, ha engedélyezi az F8 menüt a Parancssor segítségével.

Kezdje egy emelt szintű parancssor megnyitásával. Kattintson a jobb gombbal a Start menüre, és válassza a Parancssor (Rendszergazda) lehetőséget. Válassza az Igen lehetőséget a Felhasználói fiókok felügyelete párbeszédpanelen, ha megjelenik. A parancssornak most nyitva kell lennie.Írja be (vagy másolja/illessze be) a következő parancsot:

bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy

Kész!A régi parancs bármikor visszavonásához nyissa meg újra az emelt szintű parancssort a fenti utasítások szerint, és írja be:

bcdedit /set {default} bootmenupolicy standard

Mi van, ha semmi sem működik?

Még ha a fentiek egyike sem működik, akkor is van két ászod.

Ha a Windows 10 rendszert lemezről vagy USB flash meghajtóról telepítette, a rendszer bekapcsolása előtt behelyezheti az említett telepítési adathordozót közvetlenül helyreállítási módba.

Válassza ki a billentyűzetkiosztást, majd válassza a Számítógép javítása lehetőséget a képernyő bal alsó sarkában. Innen a Hibaelhárítás > Speciális beállítások oldalra léphet, ahol megtalálja a Rendszer-visszaállítás, a Rendszerkép helyreállítása, az Indítási javítás, a Parancssor és a Vissza az előző összeállításhoz menüpontokat.A rendszerkép-helyreállítás működéséhez biztonsági másolatot kell készítenie a rendszerhiba előtt, amit feltétlenül javasolunk. Létrehozhat egy rendszerképet, ha beírja a recovery szót a Start menü keresősávjába, és kiválasztja a Legjobb egyezést. Megnyílik a Speciális helyreállítási eszközök. Válassza a Helyreállítási meghajtó létrehozása lehetőséget, és kövesse a lépéseket.

Rendszerjavító lemez

Egy másik hasznos eszköz az Ön rendelkezésére a System Repair Disc. A System Image-től eltérően ezek nem gépspecifikusak, így beszerezhet egyet egy baráton keresztül, ha minden teljesen körte alakú.Nyissa meg a Vezérlőpult > Rendszer és biztonság > Biztonsági mentés és visszaállítás (Windows 7) menüpontot.

Ne hagyja, hogy a Windows 7 címke elriassza: jó helyen jár. Válassza a Rendszerjavító lemez létrehozása lehetőséget a bal oldali oszlopban, és kövesse az utasításokat.

Hogyan léphetek ki a csökkentett módból?

Miután megoldotta a Windows 10 problémáját, kiléphet a csökkentett módból. De hogyan lehet kilépni a csökkentett módból, ha már ott van?

Két lehetőség közül választhat, attól függően, hogy hogyan indította el a csökkentett módot.

Ha az 1. módszerrel (a rendszerkonfiguráción keresztül) lépett be Csökkentett módba, ki kell kapcsolnia a Csökkentett mód opciót a konfigurációs ablakban. Ellenkező esetben a Windows 10 minden újraindítás után visszaindul csökkentett módba.

Ha a 2. módszerrel (az Advanced Startup) vagy a 3. módszerrel (a billentyűzet megérintésével) lépett be csökkentett módba, kapcsolja ki vagy indítsa újra a rendszert a csökkentett módból való kilépéshez.

A csökkentett mód elérése a Windows 10 rendszeren egyszerű

Most már ismeri a három legegyszerűbb módszert a Windows 10 csökkentett mód elérésére. Ügyeljen arra, hogy vegye figyelembe a rendszerkép-helyreállításról és a rendszerjavító lemezekről szóló utolsó részt. Mindig emlékezzen arra, hogy az előbbi csak akkor működik, ha beállította a helyreállítási helyet, mielőtt a világ összeomlott volna egy BSOD okozta rémálomban.

Ha valóban szörnyű állapotban van, kép-helyreállítás és javítólemez nélkül, bármikor kipróbálhatja a műszaki támogatást megmentő Hirens BootCD-t. Sok embert mentett meg, sokszor, és téged is meg fog menteni!