A Windows időnként egy rakoncátlan operációs rendszer. A véletlenszerű összeomlások, a rendszerindítási hibák, a hibaüzenetek és a teljes kék képernyőn megjelenő rendszerösszeomlások a Windows életének szerves részét képezik.

Ha ez úgy hangzik, mint az Ön élete, meg kell tanulnia néhány csodálatos Windows 10 mentési és helyreállítási lemezt. Ezek a mentőlemezek számos alkalommal megmentették néhány Windows-felhasználó szalonnáját. Tekintse meg alább a Windows 10 mentési és helyreállítási lemezeit – ez lehet a különbség az önjavítás vagy a számítógép-javítóba való költséges utazás között.

1. Hiren’s BootCD PE x64A Hiren’s BootCD továbbra is az egyik legjobb Windows mentési és visszaállítási lemez. Bármely informatikai technikus vagy szokásos technológiai barkácsoló találkozott már Hiren BootCD-jével. Ha igen, énekelni fogják a dicséretet. Az eredeti Hiren’s BootCD azonban 2012 novemberében leállította a hivatalos frissítéseket. Most a Hiren’s BootCD rajongók egy megbízható csapata frissíti a mentőlemezt a legújabb és legjobb helyreállítási segédprogramokkal.

A Hiren’s BootCD a Windows rendszerek javítására összpontosít. A mentőlemez számos segédprogramot tartalmaz, beleértve a rosszindulatú programok és a rootkit észlelését, a víruskeresőt, az ideiglenes fájltisztítókat, az adatok és illesztőprogramok biztonsági mentéseit, a hardverellenőrzést, a partíciók vizsgálatát, a képalkotást és a mentést, sőt még a jelszótörőket is. A Hiren’s BootCD segítségével is frissítheti a BIOS-t, vagy törölheti a CMOS-t, ha szükséges.

Ezenkívül a Hiren’s BootCD immár a Windows 10 előtelepítési környezetén (PE) alapul, hogy haladjon az idővel. A PE az operációs rendszer egy könnyed változata, amelyet elsősorban hibaelhárításra használnak, és általában további helyreállítási és mentési eszközökkel járnak hozzá.

Szüksége van egy régi Hiren’s BootCD verzióra? A legördülő menüből válassza ki a kívánt verziót.

2. Kyhi’s Recovery DriveA Kyhi helyreállítási meghajtója, amelyet nehézkes Windows 10 helyreállítási eszközök néven is ismernek – Bootable PE Rescue Disk, egy egyéni Windows 10 PE-környezet. Ebben az esetben a TenForum felhasználója, Kyhi kifejlesztett egy Windows 10 PE környezetet, amely tele van rendszer-visszaállítási és helyreállítási eszközökkel.

A Kyhi Recovery Drive eszközök széles választékát kínálja vírusok és rosszindulatú programok eltávolításához, lemezjavításhoz, partíciókezelőkhöz és szkennerekhez, hálózatépítéshez, távoli nézethez és VNC-eszközökhöz, képmentési és helyreállítási eszközökhöz és még sok máshoz.

Még jobb, hogy sok felhasználó számára a Kyhi’s Recovery Drive rendkívül könnyen használható az ismerős környezet miatt. A helyreállítási környezet pontosan úgy néz ki, mint a Windows 10 telepítése, így a navigáció és a hozzáférés pont olyan, mint az elvárható.

A fenti kép csak néhányat mutat be a Kyhi helyreállítási meghajtójában található Windows 10 helyreállítási eszközei közül.

3. The Ultimate Boot CDA Hiren BootCD-jéhez hasonlóan az UBCD is számos hasznos segédprogram segítségével végez hibaelhárítást a Windows és Linux rendszereken. Hasznos a rendszerhiba-panelen felmerülő problémák ellen a meghajtóklónozási és adat-helyreállító eszközökkel, a hardverteszttel, a partícióvizsgálattal és számos egyéb rendszerjavító eszközzel.

Az UBCD célja, hogy “a lehető legtöbb diagnosztikai eszközt egyetlen rendszerindító CD-re tömörítse” – amihez a készítők nagyon közel kerültek.

Az UBCD teljesen ingyenesen letölthető, ezért legyen óvatos, ha minden webhely megpróbál fizetni a letöltésért.

4. KnoppixNem lehet szalonnát kímélő helyreállító lemezlistát készíteni anélkül, hogy ne szerepelne mindegyik nagyapja: Knoppix. Ez a Linux Live CD egy teljesen működőképes operációs rendszert biztosít, miután betölti a hibásan működő rendszert, ahelyett, hogy egyszerűen egy grafikus felhasználói felületet biztosítana különböző rendszerelemzési lehetőségeket.

A Knoppix operációs rendszer mintegy 1000 szoftvercsomagot tartalmaz, amelyeken keresztül lehet szkennelni, beleértve a hibaelhárítást, a hardverelemzést, az adat-helyreállítást és a klónozó eszközöket, valamint a böngészőket, képmanipulációs eszközöket és médialejátszókat.

A Knoppix DVD-változata „Maxi” néven ismert, amely több mint 2600 különböző szoftvert tartalmaz egy 4,7 GB-os csomagban. A mindkét Knoppix csomagban található szoftverek többsége ingyenes vagy nyílt forráskódú, bár vannak szabadalmaztatott szoftvercsomagok.

5. Natív Windows helyreállítási lemez

Az utolsó helyreállító lemez a Windows helyreállítási lemez. Ha rendelkezik helyreállítási lemezzel, mindig van esély a Windows-telepítés javítására.

Alternatív Windows mentőlemezek

Óriási mennyiségű Windows mentőlemez található. Íme még három néhány, hogy áttanulmányozd.

The Trinity Rescue KitA Trinity Rescue Kit kifejezetten a gyakori Windows és Linux problémák figyelembevételével készült. Az alkotó, Tom Kerremans készítette a Live CD-t, hogy újjáélesítse a gyengélkedő rendszereket számos vírus- és rosszindulatú programkereső, jelszó-helyreállító eszközök, partíció-helyreállító eszközök és meghajtóklónozó segédprogramok segítségével.

A TRK nem rendelkezik a HBCD vagy az UBCD hatalmas választékával, de ennek ellenére rendkívül hasznos másolatot készíteni. A legjobb az egészben, hogy a listán szereplő sok más forráshoz hasonlóan ez is teljesen ingyenes, ezért szerezzen be egy példányt.

DriveDroidBár nem szigorúan rendszerindító lemez, a DriveDroid for Android egy nevetségesen hasznos rendszer-visszaállító eszköz, amelyet zsebben tarthat. Azok az Android-felhasználók, akik rootolt eszközzel rendelkeznek, használhatják a DriveDroid Linux disztribúcióinak hatalmas választékát, kicsiket és nagyokat egyaránt, egy USB-meghajtóként induló alkalmazásban.

Hasznos a zsebalapú helyreállításhoz optikai adathordozók vagy USB-meghajtók nélkül, vagy ha egyszerűen csak szeretne hatalmas mennyiségű Linux disztribúciót magával vinni, bármikor üzembe helyezésre készen.

Megjegyzés: Android-eszközének root hozzáféréssel kell rendelkeznie ahhoz, hogy a DriveDroid működjön.

SystemRescueCDPontosan azt csinálja, amit a lemezen ír…

De komolyan, igen. A SystemRescueCD egy Linux alapú mentőlemez, amelyet a sérült Windows és Linux alapú rendszerek hibaelhárítására terveztek. Tele van víruskeresővel, kártevőirtóval, rootkit eszközökkel, partíciókezeléssel és klónozással, amelyek hasznosak a hálózati hibaelhárításhoz és diagnosztikához. A CD egy praktikus lemezírót is tartalmaz, így folytathatja az írást, miközben a SystemRescueCD teszi a dolgát.

Használható rendszerindító lemezként vagy USB-ként, és mint az élet minden legjobb dolga, teljesen ingyenes. Sok informatikus nyúl a SystemRescueCD-hez a rendszer összeomlása után, és megértjük, miért. Egy másik kötelező darab a CD-veremhez.#

Mindig legyen kéznél egy Windows Rescue Disk

A listán szereplő lemezek egyike garantáltan megmenti a rendszert a jövőben. És ha nem a tiéd, akkor jól fog jönni, ha IT-szakértőként játszol családod és barátaid számára.