A Microsoft megszünteti az Internet Explorer fogyasztói verzióját.

A tervet tavaly jelentette be, így az Internet Explorer 11 lett a végleges verzió.

Az Internet Explorer 1995-ben debütált a Windows asztali számítógépeken, és 2004-re a piac 95%-át sarokba szorította.

Most azonban a Google Chrome, az Apple Safari és a Mozilla Firefox a domináns.

A Microsofthoz ragaszkodni vágyó felhasználókat a 2015-ben elindított Microsoft Edge-hez irányítják a Windows 10 mellett.Az Internet Explorer népszerűségét a gyorsabb böngészők, például a Chrome és a Firefox megjelenése csorbította, mivel a felhasználók új alkalmazásokat ragadtak meg a platformokon való navigáláshoz, mint például a Google Search, a Facebook és a YouTube.

Az okostelefonok térnyerése ezután vitathatatlanul végzetes csapást mért: az Apple előre telepített Safari böngészője és az Android telefonokon a Google Chrome segített az internet-hozzáférés és az internethasználat áthelyezésében a mobil birodalmába.

A StatCounter független webelemző cég szerint 2016 októberében a mobil- és táblagépes internethasználat világszerte először megelőzte az asztali számítógépeket.

Az év elején pedig a StatCounter azt látta, hogy a Google Chrome az asztali számítógépek internethasználatának több mint 60%-át teszi ki világszerte, az Internet Explorer és az Edge együttes részesedése az asztali számítógépek piacán pedig most először maradt el a Firefoxétól.

A továbbiakban

Az Edge megtartja a beépített “IE módot” a fejlesztők és azok számára, akik régi alkalmazásokhoz szeretnének hozzáférni.

A Microsoft szerint a korábbi asztali böngészőjéhez való hozzáférés a Windows régebbi verzióiban is megmarad, beleértve a Windows 8.1-et, a Windows 7 kiterjesztett biztonsági frissítéseit és a Windows 10 korlátozott verzióit.

Az Internet Explorer öröksége pedig minden bizonnyal tovább él nyugdíjba vonulása után is, hiszen több mint két évtizede előre telepítve került Windows számítógépekre.

1995-ben a Microsoft társalapítója, Bill Gates azt mondta, hogy a Windows 95 – és vele együtt az Internet Explorer – elindítása a technológiai óriás azon erőfeszítéseinek részét képezi majd, hogy megküzdjön az “internetes hullámvölgyön”.

Míg a „minden asztalon és minden otthonban Microsoft-szoftvert futtató mikroszámítógép” elképzelése a betárcsázós internet letűnt korszakára emlékeztethet, az Internet Explorert az egyik kulcsfontosságú eszközként tartják nyilván, amely meghatározta az utat. az internetet ma is használják és érik el.