Nehezen tesz különbséget a MAC-cím és az IP-cím között? Biztosan nem vagy egyedül, és jó helyen jársz. Ez a két kifejezés – a Mac-cím és az IP-cím – könnyen összekeverhető, mivel bármennyire is ugyanazt (címet) jelentik, eltérő használati eseteik vannak, és mindegyik egyedi a maga módján.Merüljünk el, és segítsünk megérteni, mi az IP- és MAC-cím, és mi a legfontosabb különbségük.

Mi az a Mac-cím?

A MAC a Media Access Control rövidítése. A MAC-cím egy egyedi 12 számjegyű hexadecimális azonosító, amelyet a hálózati csatolóvezérlő (NIC) kap. A NIC (más néven hálózati interfészkártya) segít azonosítani az adott hálózathoz csatlakoztatott eszközöket. Ahogy a neve is sugallja, a hálózati interfészkártya biztosítja azt a felületet, amelyen az internet-kompatibilis eszköz Wi-Fi-n vagy Ethernet-kábellel csatlakozik az internethez.A MAC-címeket a hálózati interfészvezérlő gyártói rendelik hozzá, így az azonosítók állandóak. A MAC-cím azonban módosítható. Mivel a MAC-cím a hálózati interfészkártyához van kötve, általában fizikai címnek is nevezik.

A MAC-cím általában hat kétjegyű vagy karakterkészletben jelenik meg, kettősponttal (:), kötőjellel (-) vagy ponttal (.) elválasztva a jobb olvashatóság érdekében. Íme egy példa egy MAC-címre; 3A:34:52:C4:69:B8. Az első három halmaz a szervezeti azonosítót, míg az utolsó három egy adott hálózati kártyát azonosít.Bár a „MAC” kifejezés azt gondolhatja, hogy a MAC-címek az Apple-eszközökhöz kapcsolódnak, nem. Minden eszköz, amely képes csatlakozni az internethez, rendelkezik MAC-címmel. És bármelyik alatt azt értjük, hogy bármilyen. Így ötéves HP laptopja, Google Asszisztens okoshangszórója, okostévéje és minden más eszköz, amelyhez csatlakoztatható az internethez, rendelkezik MAC-címmel.

Mi az IP-cím?Az Internet Protocol (IP) cím egy egyedi azonosító, amelyet a helyi hálózathoz vagy az internethez csatlakoztatott eszköz kap. Az IP-cím az otthoni címhez hasonlítható, ami fontos levélküldéskor. Hasonlóképpen, az IP-cím lehetővé teszi a hálózathoz csatlakoztatott különböző eszközök kommunikációját. Ez az a cím, amelyről a számítógépe adatokat küld és fogad.

Például, ha adatokat szeretne küldeni egy adott számítógépre az interneten, a router az egyedi identitása (IP-címe) miatt erre a számítógépre irányítja azokat. Ugyanez vonatkozik a webhelyekre is; minden webhelynek egyedi IP-címe van.

Az IP-címeknek két változata létezik, az IPv4 és az IPv6. Az IPv4 négy számból áll, amelyeket 0 és 255 közötti pontok választanak el egymástól. Íme, egy minta IPv4-cím: 207.228.238.7. Míg az IPv6 nyolc négykarakteres számokból és betűkből álló készletből áll, kettősponttal kettősponttal. A minta IPv6-cím 2001:db8:3333:4444:5555:6666:7777:8888. Az IPv6 az IP-címek legújabb verziója.

A MAC-cím és az IP-cím közötti különbségek

Most, hogy megértette, miről is szólnak az IP-címek és a MAC-címek, nézzük meg, miben különböznek egymástól. Először egy internetszolgáltató (ISP) biztosít egy IP-címet, míg a hálózati interfészvezérlő gyártója hozzárendel egy MAC-címet. Az IP-cím vagy 32 bites (IPv4) vagy 128 bites (IPv6) logikai cím, míg a MAC-cím 48 bites fizikai cím.

A MAC-címek az Open Systems Interconnection (OSI) modell adatkapcsolati rétegében, míg az IP-címek a hálózati rétegben működnek. Egy másik különbség a MAC-cím és az IP-cím között, hogy az utóbbi ideiglenes, míg az előbbi állandó (Módosíthatja, de óvatosan tegye).

Ezenkívül két vagy több eszköz nem tud megosztani egy MAC-címet, míg több eszköz megoszthat egyetlen IP-címet. A legfontosabb dolog az, hogy az IP-cím a hálózathoz való csatlakozást azonosítja, míg a MAC-cím a hálózatra csatlakoztatott fizikai eszközt.

Tegyen különbséget az IP- és MAC-címek között

Az IP- és MAC-címek új ismeretei alapján most már megérti, hogy bár a két kifejezés hasonlónak tűnhet, mindegyiknek megvan a maga alkalmazása, és különböző módon különböznek egymástól. Mindkettő hasznos a hálózatépítésben, mindegyik praktikusnak bizonyul különböző forgatókönyvekben, és egyiket sem helyettesítheti minden áron.