A Windows 11-ben van egy hiba, amely váratlanul magas CPU-használatot okoz, a Microsoft saját visszajelzési központjában található számos jelentés szerint. A rendszert lelassító CPU-használati csúcsot nyilvánvalóan a „sihost.exe” nevű folyamat okozza, más néven Shell Infrastructure Host.Azok számára, akik nem ismerik, a sihost.exe a Windows 11 vagy a Windows bármely verziójának alapvető összetevője. A Start menü, a tálca és az operációs rendszer egyéb fontos grafikus elemeinek támogatására szolgál. Például az átlátszósági hatást bizonyos mértékig a sihost.exe is támogatja.

A Shell Infrastructure Host (sihost.exe) által okozott magas CPU-használatnak több oka is lehet, és az egyik oka a Windows 11 lehet. A Windows 11 hibája nyilvánvalóan CPU-hibát okoz, és az operációs rendszer tiszta telepítéseit is érinti. felhasználók azt állítják, hogy egy egyszerű fájlátvitel megnövelheti a Shell Infrastructure Host CPU-használatát.

„Tiszta Windows 11 telepítés a Lenovo ThinkPad-P72 rendszeren, telepítve a Windows Update által biztosított összes frissítést. A Shell Infrastructure Host (sihost.exe) beindul, és 16%-os CPU-n marad nagy ventilátorsebesség mellett” – jegyezte meg az egyik felhasználó.

Egy másik felhasználó hozzátette, hogy a magas CPU-használat észrevehető, amikor visszajelzés céljából rögzítik a felvételeket/naplókat. Egy hiba leállítja a folyamatot, és súlyos teljesítményproblémákat okoz, mivel olyan alapvető összetevőket érint, mint a Start menü és a tálca.

Szerencsére a Windows 11 új frissítést kapott a Windows Insider programban, amely kijavítja ezt a csúnya, magas CPU-használatot okozó problémát.

A Windows 11 KB5016700, amely még tesztelés alatt áll, a Windows 11 22H2 melletti teljes kiadása előtt, kiküszöböl egy olyan hibát, amely magas CPU-használatot okoz. Ahogy észrevettük, ez szerepel a KB5016700 kiadási megjegyzéseiben, és megerősíthetjük, hogy a javítás megoldotta ezt a kiugró processzorhasználati problémát.

Részleteket nem közöltek, és a Microsoft semmit sem említ a kiváltó okokról a kiadási megjegyzésekben.

„Javítottunk egy hibát, amely bizonyos esetekben azt okozza, hogy a sihost.exe nagy mennyiségű CPU-t használ” – jegyezte meg a Microsoft.

KB5016700 changelog

Egy másik nagy változás a KB5016700 kumulatív frissítéssel, hogy végre megérkezett a továbbfejlesztett Microsoft Defender for Endpoint támogatása. A Microsoft szerint a frissítés javítja a Windows Security azon képességét, hogy azonosítsa és elkapja a zsarolóvírusokat és a fejlett támadásokat.

Egy másik hibát is javítottak, ahol a Windows táblagép mód funkciói lefagyhatnak néhány érintőképernyővel nem rendelkező eszközön. Hasonlóképpen kijavítottunk egy hibát, amely miatt egyes alkalmazásoknál üres szakaszok jelennek meg a Feladatnézet előnézetében.

A Microsoft egy olyan problémát is kijavított, amely IE mód használatakor összeomlik vagy lefagy a Microsoft Edge szolgáltatással.

Amint már említettük, a Windows 11 KB5016700 csak tesztelők számára érhető el, és ezeknek a módosításoknak a többsége a Windows 11 22H2-es verziójával együtt érkezik szeptemberben/októberben. Érdemes megjegyezni, hogy a 22H2-es verzió csak támogatott gépeken lesz elérhető, és a frissítési kompatibilitást már a rendszerleíró bejegyzések böngészésével ellenőrizheti.