Fedezze fel az új generációs NVIDIA kártyák előnyeit és emelje magasabb szintre a professzionális környezetben végzett munka élményét.
A fejlett kijelzőtechnológiától, az optimálisan hangolt illesztőprogramokig az NVIDIA RTX Ampere számos olyan funkciót tartalmaz, amelyek kizárólag az NVIDIA munkaállomás GPU-kra vonatkozik.

• NVIDIA Ampere architektúra alapú CUDA® Cores
• Második generációs RT Cores
• Harmadik generációs Tensor Cres
• Harmadik generációs NVIDIA NVLink
• Akár 48 GB GDDR6 GPU memória
• GPU virtualizáció támogatás NVIDIA virtual GPU (vGPU) software
(RTX A6000, RTX A5000)
• PCI Express Gen 4


Mi is az az Ampere?

Az Ampere a grafikus feldolgozóegység (GPU) mikroarchitektúra kódneve, amelyet az Nvidia fejlesztett ki a Volta és a Turing architektúrák utódjaként, hivatalosan 2020. május 14-én jelentették be. Nevét André-Marie Ampère francia matematikus és fizikus után kapta. Az Nvidia a GeForce 2020. szeptember 1-i különleges eseményén jelentette be a következő generációs GeForce 30 sorozatú fogyasztói GPU-kat. Az Nvidia 2020. november 16-án, az SC20-on jelentette be az A100 80 GB-os GPU-t. A mobil RTX grafikus kártyákat és az RTX 3060-at 2021. január 12-én mutatták be. Az Nvidia a 2021-es GPU technológiai konferencián bejelentette az Ampere utódjait is, amelyek kódneve 2022-ben „Ampere Next”, a 2024-ben pedig „Ampere Next Next” lesz.


Amper játékhoz: GA102

Az NVIDIA ragaszkodott a sikeres bevezetési útmutatójához. Ez rengeteg bemutatót, beszámolót és promóciós videót jelent, valamint néhány magas szintű áttekintést számos olyan technológiáról és mérnöki tervezési döntésről, amelyek a GPU-k legújabb generációja során készültek. A végeredmény az, hogy van egy tisztességes elképzelésünk arról, hogy mi vár az RTX 30-as sorozatra, de meg kell várnunk, amíg az NVIDIA kínál néhány mélyreható technikai eligazítást, hogy kitöltsük a hiányosságokat, és valóban rátérjünk a dolgok lényegére. AnandTech stílusban.

Magas szinten az Ampere és a GA102 GPU, amelyet ezekben a csúcskategóriás kártyákban használnak, számos jelentős hardveres fejlesztést hoz az NVIDIA kínálatába. A legnagyobb közülük a tranzisztorok folyamatosan csökkenő mérete, köszönhetően a Samsung 8 nm-es folyamatának testreszabott változatának. Erről a folyamatról csak korlátozott információval rendelkezünk – főleg azért, mert nem használták túl sok helyen –, de magas szinten ez a Samsung legsűrűbb hagyományos, nem EUV eljárása, amely a korábbi 10 nm-es eljárásból származik. Mindent egybevetve az NVIDIA egy kicsit későn jött át a kisebb folyamatokra, de mivel a vállalat újra kifejlesztette a nagy GPU-k szállításához való kötődését, nagyobb szeletkihozatalra (kevesebb hibára) van szükségük ahhoz, hogy a chipek kikerüljenek az ajtóból.

További információ: https://www.anandtech.com/show/16057/nvidia-announces-the-geforce-rtx-30-series-ampere-for-gaming-starting-with-rtx-3080-rtx-3090