A TP-Link Deco W7200 egy kétrészes hálórendszer, amelyet arra terveztek, hogy zökkenőmentes Wi-Fi 6 hálózatot biztosítson akár 5500 négyzetláb alapterületű otthonok számára. A többi Deco rendszerhez hasonlóan ez is könnyen telepíthető, és a TP-Link HomeShield hálózati biztonsági és szülői felügyeleti szoftverével érkezik. Bámulatra méltóan teljesített az átviteli és jelerősség tesztjeink során is, így kiváló választás a legalább három hálószobás otthonok számára.

Nincs művészet ezekben a decókban…Csak Wi-Fi

A W7200 két egyforma henger alakú csomópontból áll, amelyek 6,7 hüvelyk magasak és 4,1 hüvelyk szélesek. Stílusosak, fehér bevonattal, fekete felsővel, de sokkal modernebb megjelenésűek, mint az Art Deco ihletésűek, ha kíváncsi a márkanévre.A csomópontokon egy kis LED-jelző található az alap elején, amely zölden világít, amikor a csomópontok csatlakoztatva vannak, kéken villog a beállítás során, és folyamatos pirosan világít, ha csatlakozási probléma van. Hátul két gigabites LAN port és egy tápcsatlakozó található. Az alaplapon találsz egy reset gombot. Ez a rendszer nem kínálja azt a több koncertes csatlakozást, mint a drágább rendszereknél, mint például a TP-Link Deco X90 és az Asus ZenWiFi AX (XT8). Az USB portok is hiányoznak belőle.

Mindegyik csomópont 1,5 GHz-es CPU-val működik, és öt belső antennával vannak felszerelve. Ez egy Wi-Fi 6 (802.11ax) rendszer, amely támogatja a közvetlen ügyfél felé történő sugárformázást, a WPA3 titkosítást, a 3X3 MU-MIMO adatfolyamot és az OFDMA csomagátvitelt. Azonban nem támogatja a 160 MHz-es csatornasávszélességet, ami azt jelenti, hogy szűkebb sávszélességre korlátozódik, mint a legteljesebb Wi-Fi 6 routerek, például a ZenWiFi XT8.


TP-LINK DECO W7200 MESH WI-FI 6 SYSTEM Specifikációk

Vezeték nélküli specifikáció802.11ax
AC sebességAX3600
Vezetékes LAN-portok száma (a WAN-port kivételével)1 az útválasztón, 2 a műholdakon
USB portok száma0
Bandok száma3
Antennák száma10
MU-MIMOIgen
IPv6 kompatibilisIgen
Szolgáltatásminőség (QoS)Igen
BiztonságWPA2, WPA3
Szülői felügyeletIgen
Kártevőirtó eszközökIgen
Hardver lefedettségi terület a tesztelés szerint5500 négyzetláb
Csomópontok száma2
Vezetékes backhaulIgen
Külön sávokNem
DD-WRT / Tomato-CompatibleNem
Specifikációk

A W7200 a TP-Link Tether alkalmazást használja iOS és Android mobileszközökhöz, és webalapú konzolon keresztül is kezelhető. A mobilalkalmazás egy Áttekintés képernyőre nyílik meg, amely egy Internet ikont tartalmaz, és megjeleníti a hálózathoz csatlakozó online és offline eszközök listáját. Érintse meg az Internet ikont, hogy megtekinthesse a hálózati csomópontok listáját, azok helyét, valamint azt, hogy mely kliensek csatlakoznak jelenleg az egyes csomópontokhoz. Itt sávszélesség-prioritást rendelhet hozzá, és egy kapcsolót elfordíthat, hogy megtagadja a hozzáférést bármely ügyféltől.


Forrás: pcmag.com

A képernyő alján található az Áttekintés, a HomeShield és a További gombok. Az Áttekintés gombbal visszatérhet a kezdőképernyőre, bárhol is tartózkodik az alkalmazásban. A HomeShield gomb egy képernyőt nyit meg a hálózati biztonsági eszközökkel és jelentésekkel, valamint a szülői felügyelet és a QoS-beállítások konfigurálási lehetőségeivel. A W7200 a HomeShield ingyenes Basic verziójával érkezik, amely lehetővé teszi a hálózati biztonsági ellenőrzések végrehajtását. Elő kell fizetnie a havi 2300Ft-os Pro csomagra, hogy hozzáférjen a DDoS-védelemhez, a rosszindulatú tartalomszűréshez és a port behatolás elleni védelemhez.

A Szülői felügyelet az alaptervben lehetővé teszi felhasználói profilok létrehozását, életkor alapú tartalomszűrők beállítását, webhelyek blokkolását és az internet szüneteltetését bizonyos felhasználók számára. De szüksége lesz a Pro-tervre, hogy megtekinthesse az egyéni forgalomhasználatot, beállítsa az időkorlátokat, és Time Rewards-ot (extra online idő) kínáljon ösztönzőként olyan dolgokhoz, mint például a házimunkák vagy a házi feladatok elvégzése. Szüksége lesz a Pro-tervre is, hogy részletes jelentéseket tekinthessen meg, amelyekből megtudhatja, hogy a felhasználó mennyi ideje van online, mely webhelyeket látogatta meg, és milyen eszközöket használ az internethez való csatlakozáshoz. A QoS-beállítások segítségével sávszélesség-korlátokat állíthat be, és sávszélesség-prioritást rendelhet az egyes kliensekhez, egyszerre 1, 2 vagy 4 órára.

A További gomb megnyílik egy képernyő, ahol konfigurálhatja a Wi-Fi, LAN, DHCP és Port Forwarding beállításokat. Itt is létrehozhat tiltólistákat, amelyek megakadályozzák, hogy bizonyos eszközök hozzáférjenek a hálózathoz, a WPS segítségével eszközöket adhat hozzá a hálózathoz, frissítheti a firmware-t, és konfigurálhat értesítéseket, amelyek jelzik, ha új eszköz csatlakozott a hálózathoz.

Csináld meg mindent a Deco alkalmazásban

A W7200 rendszer telepítése gyors és egyszerű volt. Letöltöttem a Deco alkalmazást, létrehoztam egy fiókot, és megnyomtam a Kezdjük gombot a nyitó képernyő alján. Kiválasztottam a W7200-at a Deco modellek listájából, és a képernyőn megjelenő utasításokat követve kikapcsoltam a modemet, csatlakoztattam egy Deco csomópontot a modemhez, majd újra bekapcsoltam mindent.

Megerősítettem, hogy a csomópont LED-je kéken villog, csatlakoztattam a telefonomat a csomópont SSID-jéhez, és vártam néhány másodpercet, amíg a telefon csatlakozik a csomóponthoz. Adtam egy nevet a csomópontnak, kiválasztottam az internetkapcsolat típusát, és megadtam az új hálózatnak egy nevet és jelszót. Körülbelül 20 másodperc múlva a hálózat létrejött, ezért megérintettem a Tovább gombot a második csomópont hozzáadásához. Ehhez egyszerűen bedugtam a csomópontot, és két perc múlva automatikusan felkerült a hálózatra. Adtam egy nevet a csomópontnak, és a telepítés befejeződött.

A W7200 lenyűgöző eredményeket ért el az átviteli teljesítményteszteken. Az útválasztó csomópont 771 Mbps-os pontszáma a közeli (ugyanabban a helyiségben) teszten gyorsabb volt, mint az Eero Pro 6 (701 Mbps) és a TP-Link Deco X20 (654 Mbps), de közel sem olyan gyors, mint az Asus ZenWiFi XT8 útválasztó csomópontja (860 Mbps) ). A 30 láb hosszú teszt során a W7200 router 298 Mbps-t, míg az Eero Pro 6 és TP-Link Deco X20 230 Mbps, illetve 225 Mbps sebességet biztosított. Ismét az Asus ZenWiFi XT8 router vezetett 347 Mbps-os pontszámmal.Az eredmények hasonlóak voltak a W7200 műholdcsomópont esetében is. A közeli teszten elért 528 Mbps-os pontszáma gyorsabb volt, mint az Eero Pro 6 (455 Mbps) és a TP-Link Deco X20 (449 Mbps) csomópontok, de nem tudta megegyezni az Asus ZenWiFi XT8 csomóponttal (675 Mbps). 30 láb magasan a W7200 csomópont 475 Mbps-ot ért el, ami lenyűgöző az Eero Pro 6-hoz (353 Mbps) és a TP-Link Deco X20-hoz (301 Mbps) képest. Ennek ellenére az Asus ZenWiFi XT8 ismét elnyerte a csúcsdíjat, 619 Mbps-os pontszámmal.

A vezeték nélküli jelerősség teszteléséhez egy Ekahau Sidekick Wi-Fi diagnosztikai eszközt és az Ekahau Survey mobilalkalmazását használjuk, hogy hőtérképet állítsunk elő, amely bemutatja a tesztotthon lefedettségét. (Az Ekahau a Ziff Davis, a PCMag anyavállalatának a tulajdonosa).


Forrás: pcmag,com

A térképen a sötétebb zöld területek jelentik a legerősebb, a világosabb zöld és sárga területek pedig gyengébb jelet. A körök az útválasztó és a műholdcsomópont helyét jelzik. Ahogy a térképen is látható, a Deco W7200 rendszernek nem okozott gondot viszonylag erős jel továbbítása tesztotthonunk minden sarkába.

Könnyű telepítés, szűk sávszélesség

A TP-Link Deco W7200 háromsávos Wi-Fi 6 Mesh rendszer szilárd választás mindazok számára, akik a Wi-Fi-t saroktól sarokig szeretnék elterjeszteni akár 5500 négyzetméteres otthonokban. Könnyen telepíthető és felügyelhető, bármely Deco csomóponttal bővíthető, és jó szülői felügyelettel rendelkezik. Mind az útválasztó, mind a műholdcsomópont lenyűgöző átviteli teljesítményt nyújtott a tesztelés során, és mindkét komponens együttesen erős jelet szolgáltatott a tesztházunkban.


Forrás: pcmag.com

Bár támogatja a legtöbb Wi-Fi 6 technológiát, nem kínál 160 MHz-es csatorna sávszélességet, és hiányzik belőle a multi-gig és az USB-csatlakozás. Ezekhez a funkciókhoz érdemes megnézni a Szerkesztők által választott kínálatunkat, az Asus ZenWiFi XT8-at. Drágább, de az egyik leggyorsabb hálórendszer, amelyet teszteltünk, és erős, élettartamra szóló szülői felügyelettel és hálózati biztonsági szoftverrel rendelkezik.


Előnyök:

  • Könnyen telepíthető és kezelhető
  • Erős áteresztőképesség és jelteljesítmény
  • A HomeShield biztonsági szoftvert tartalmazza

Hátrányok:

  • Nincsenek USB portok
  • Hiányzik a több koncertes kapcsolat
  • Nem támogatja a 160 MHz-es csatorna sávszélességet