A mai számítógépek általában Solid-state drive (SSD) vannak felszerelve. Ezek gyorsabbak, kisebbek és hatékonyabbak, mint a merevlemezmeghajtók (HDD-k).

Azonban az SSD-k drágábbak, mint az HDD-k, és érdemes lenne megbecsülni az SSD fennmaradó élettartamát.

Mi az átlagos élettartama az SSD-nek? Míg egy merevlemez-meghajtónak nincs korlátozott számú írás lehetősége, egy SSD-nek van. Ez azért van, mert az SSD hardverét így tervezték – a nagy sebességnövekedés ára ez.

De a legtöbb felhasználónak nem kell ezzel egyáltalán foglalkoznia. Mint kiderült, még a legelkötelezettebb otthoni felhasználónak is több évre van szüksége ahhoz, hogy kihasználja az írási ciklusokat, tehát ha ezzel kapcsolatban aggódsz, ne tedd.

Azonban ha észreveszed a következő SSD figyelmeztető jeleket, akkor lehet, hogy ideje biztonsági mentést készíteni az SSD-ről és kicserélni:

 • A fájlok nem olvashatók vagy írhatók.
 • Hibák a rossz blokkokkal kapcsolatban.
 • A fájlrendszer folyamatosan javításra szorul.
 • Gyakori összeomlások a számítógép bekapcsolásakor.
 • Az SSD csak olvasható módban használható.

Használd a CrystalDiskInfo programot az SSD élettartamának becslésére A CrystalDiskInfo egy nagyon hasznos kis program, amellyel becsülheted az SSD fennmaradó élettartamát. Elegendő információt tartalmaz ahhoz, hogy valóban hasznos legyen, és nem nyomasztó, és ami a legjobb, teljesen ingyenes.Letöltés: CrystalDiskInfo Windows-hoz (ingyenes, nyílt forráskódú)

 • Telepítsd és indítsd el a CrystalDiskInfo-t.
  • Nézd meg a “Health Status” részt.
  • Ez egy akkumulátorhoz hasonló egészségi százalékkal mutatja meg az SSD fennmaradó élettartamát – minél magasabb a Health Status százalék, annál tovább fog tartani az SSD.
 • A “Health Status” alatt azt is el kell mondania az SSD állapotát:
  • Ha “Good” -ot ír, akkor nincs miért aggódnod.
  • Azonban ha “Caution”-t ír, az azt jelenti, hogy az SSD leromlik, és érdemes biztonsági mentést készítened a fájlokról és kicserélni a meghajtót, mielőtt túl késő lenne.
  • Ha “Bad”-et ír, akkor az SSD élettartama véget ért, és szerencsés vagy, ha még működik, ha már nem hibás.
  • Ha bármi mást ír, akkor további vizsgálatra lehet szükség – de ez túlmutat ennek a bejegyzésnek a keretein.
 • Nézd meg a jobb felső sarokban a “Total Host Writes” (vagy csak “Host Writes”, attól függően, hogy melyik verziót használod). Ez mutatja meg, hogy hány adatot írtál már a meghajtóra.

Például, ha közelíted a 400 TB értéket, akkor tudhatod, hogy több mint a meghajtó élettartamának felénél jársz. Ahogy közeledsz a 700 TB-hez, érdemes lehet biztonsági mentést készíteni az eszközről. De őszintén szólva, évekig tartana, hogy ennyi adatot írj egyáltalán a meghajtóra!

SSD Élettartamának becslése a garancia és a MTBF órák alapján

A legtöbb SSD gyártónak van garanciája, amely alapján meg lehet becsülni az SSD valószínű élettartamát a legalább szükséges időtartam alapján. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a garancia megmutatja az SSD fennmaradó élettartamát, de segíthet megbecsülni annak meghibásodásának valószínűségét. Például egy ötéves vagy 600 TB TBW (Total Host Writes) garanciával rendelkező SSD valószínűleg tovább fog tartani, mint egy hároméves vagy 200 TB TBW garanciával rendelkező SSD.

Másik tényező, amelyet felhasználhatsz az SSD élettartamának megbecsüléséhez, az MTBF (Mean Time Between Failures) órák, amelyeket a gyártó ad a műszaki adatlapban.

Azonban ez nem jelzi, hogy hány órán át fog működni az SSD, de megmutatja az SSD hibásodásának valószínűségét a garancia időtartama alatt. Például, ha az SSD MTBF-je 1 millió óra, akkor annak meghibásodási valószínűsége 0,03% az előírt garanciaévek alatt, még akkor is, ha naponta legalább nyolc órát használod – a WePC szerint. Más szóval, minél magasabb az MTBF órák száma, annál kevésbé valószínű, hogy az SSD meghibásodik.

Ha nincs eredeti műszaki adatlapod a garancia és az MTBF órák ellenőrzéséhez, akkor használhatod a CrystalDiskInfo-t a SSD modellszámának megtalálásához. Az SSD modellszáma általában vastag betűkkel van írva a Firmware rész fölött. Alternatív megoldásként, ha Windows-t használsz, kattints a helyi lemezre jobb gombbal, válaszd a Tulajdonságok opciót, és a Hardver alatt találhatod meg az SSD gyártói modellszámát.Amint megvan az SSD gyártói modellszáma, keresheted a Google-ben és megtalálhatod a műszaki adatlapot, ahol megtalálhatod a garancia és az MTBF órák adatait. Minél hosszabb a gyártó garanciája és az MTBF órák a műszaki adatlapban, annál hosszabb a becsült élettartam az SSD számára.

Aggódsz, hogy hamarosan elromlik? Tartsd be ezeket a tippeket az SSD élettartamának meghosszabbításához, és győződj meg arról, hogy azonnal engedélyezed a TRIM támogatást, amint csak lehetőséged nyílik rá.

Hogyan javítsd az SSD élettartamát

Bár az SSD élettartama nagymértékben függ az adatírási ciklusok gyakoriságától, vannak módszerek, amelyekkel megvédheted az SSD-t és meghosszabbíthatod annak élettartamát. Először is, védd az SSD-t a szélsőséges hőmérsékletektől. Fontos megtudni az SSD pontos működési hőmérsékletét annak érdekében, hogy elkerülje a meghibásodást, ha túl hideg vagy túl meleg.

Ezenkívül, ha számítógépet használsz, érdemes beszerezni egy feszültségmentesítő tápegységet (UPS), hogy elkerülj egy olyan áramkimaradást, ami károsíthatja az SSD-t. Azonban ha laptopot használsz, és van beépített akkumulátorod, akkor nem szükséges UPS a SSD védelméhez.

Ajánlatos legalább 30% -os üres helyet hagyni az SSD tárolójában. Az SSD teljes adatokkal való teljes feltöltése csökkentheti annak élettartamát a “wear leveling” miatt.

Az SSD-k hosszú élettartammal rendelkeznek

Mivel az SSD-k nem rendelkeznek mozgó alkatrészekkel, nagyon megbízhatóak és hosszú élettartammal rendelkezhetnek. A legtöbb felhasználó számára nem jelent problémát az SSD élettartama, és évekig kitartanak a normál használat során.

Fontos azonban figyelni a figyelmeztető jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy az SSD hibásodik vagy közeledik az élettartama vége felé. Ha ezeket a jeleket észleled, érdemes biztonsági mentést készíteni és gondoskodni a meghajtó cseréjéről.

Összességében az SSD-k kiváló választások a gyors és megbízható adattároláshoz, és ha megfelelően kezeled és figyelemmel kíséred az élettartamát, hosszú ideig élvezheted előnyeiket.

Bármi kérdésed van, keress minket bizalommal!