Ha te egy audiófil, egy szenvedélyes játékos vagy egyszerűen csak szereted testre szabni a hangzást a Windows 10 rendszeren, akkor valószínűleg keresel egy hangszínszabályozó alkalmazást. Egy hangszínszabályozó képes a hangok különböző frekvenciáit, ún. sávokat, hangosság szerint állítani, hogy megfeleljen mind a hallgató preferenciáinak, mind a környezet akusztikai viszonyainak.

Például egy hangszínszabályozó lehetővé teszi a mélyhangok felerősítését tánczenék hallgatásakor vagy a magas hangok felerősítését olyan helyiségekben, amelyekben a mélyfrekvenciás hangok érzékelhetők. De melyik a legjobb Windows 10 hangszínszabályozó? Vannak ingyenes hangszínszabályozók Windows 10 rendszerre? Tovább olvasva többet megtudhatsz.

Equalizer APO (Ingyenes)Az első ajánlásunk az Equalizer APO. Ez a legteljesebb, testreszabható és teljes funkcionalitású ingyenes hangszínszabályozó, amit találsz. Az alkalmazás egy Audio Processing Object (APO) módon működik, tehát nem fog működni olyan hangoknál, amelyek API-kat használnak, mint például az ASIO vagy a WASAPI.

Az Equalizer APO legjobb tulajdonságai közé tartozik a korlátlan szűrők száma, többcsatornás használat, támogatás a 3D térhangzás számára és nagyon alacsony CPU-használat. Több profil is létrehozhatsz (például az külső hangszóróidhoz és a fejhallgatódhoz), és könnyedén váltogathatsz közöttük.

Az egyetlen hátrány az, hogy nincs grafikus felhasználói felülete (GUI). A szűrőket egy TXT fájlban kell szerkesztened. Szerencsére több harmadik fél által készített GUI is letölthető, és mi a Peace Equalizer-t ajánljuk.

Letöltés: Equalizer APO (Ingyenes)

Equalizer Pro ($29.95, ingyenes próbaverzió elérhető)Az Equalizer Pro egy másik népszerű választás. Használata könnyebb, mint az Equalizer APO-nak köszönhetően tiszta és áttekinthető felhasználói felülettel rendelkezik.

Az alkalmazás 10 sávos hangszínszabályzót kínál. Ez nem annyi, mint amennyit néhány más hangszínszabályozó kínál ezen a listán, és jóval kevesebb, mint a profi zenei berendezések, amelyek akár 30 vagy annál is több sávot biztosíthatnak. Azonban ez bőven elegendő a legtöbb audiófil számára.

Az Equalizer Pro 20 előre beállított profilt, rendszerszintű mélyhangfelerősítési funkciót és saját hangszínszabályzó profilok mentésének lehetőségét kínálja. Az alkalmazás továbbá tartalmaz egy előerősítő hangerőszabályzót is. Ez lehetővé teszi egy sáv beállítását, hogy fokozza a mélyhangokat anélkül, hogy az egyes sávokat külön-külön kellene beállítanod.

Sajnos az Equalizer Pro nem ingyenes. Hét napos próbaidőszakot élvezhetsz, de ezután 29,95 dollárt kell fizetned a licencért.

Letöltés: Equalizer Pro ($29.95, ingyenes próbaverzió elérhető)

FXSound (Ingyenes)Az FXSound alkalmazás két eszközt egyesít. Egyrészt van egy hangszínszabályozó (és annak kapcsolódó hatásai), másrészt pedig valós idejű hangfeldolgozási funkció.

Nézzük először a hangszínszabályozót. 10 sávból áll, amelyek 110 Hz-től 15 kHz-ig terjednek. Emellett testreszabható csúszkák találhatók a hűségességhez (a tömörített hangok tompításához), a hangulathoz (extra térhatás hozzáadásához), térhangzás-hatáshoz, dinamikus felerősítéshez (a hangerejét növelve a dinamikatartomány növelésével) és mélyhangfelerősítéshez. Az előre beállított profilok közé tartoznak Rap, Alternatív Rock, Dialogus Felerősítés, Country, Techno és még számos más.

A valós idejű feldolgozás kiválóan működik, amikor az interneten hallgatod a hangot. Az internetes hang csak 16 bites, de az FXSound egy 32 bites processzort használ. A processzor automatikusan beállítja a hűségességet, a hangulatot és a térhangzást, majd visszaalakítja 16 bitre. Ez lehetővé teszi az alkalmazás számára, hogy lényegesen javítsa az internet 16 bites kimenetének elméleti korlátait.

Az FXSound teljesen ingyenes, és nem igényel fizetést a fejlett funkciókért.

Letöltés: FX Sound (Ingyenes)

Voicemeeter Banana (Ingyenes)Ha sokat dolgozol mikrofonnal – talán mert elkezdtél saját podcastot, vagy sok videót töltöttél fel a YouTube-ra – érdemes kipróbálni a Voicemeeter Banana-t.

Az alkalmazás fő funkciója az előrehaladott audio keverő. Lehetővé teszi számítógéped hangjának vezérlését az egyszerűbb streaming vagy rögzítés érdekében.

Egy hangszínszabályzó szempontjából a keverő lehetővé teszi az audio bemenet és kimenet beállítását. Tehát ha a képernyődet a Twitch-en keresztül közvetíted, a családdal Zoomon beszélsz vagy podcastet rögzítesz a barátaiddal, ki tudod egyenlíteni a mikrofon hiányosságait, hogy a hang élesebb legyen és kevésbé torzított. Az alkalmazás Master Section-jében játszhatsz a hangszínszabályzó beállításaival.

A Voicemeeter Banana adományware. Fizethetsz annyit, amennyit szeretnél a szoftvértért, és nem kell semmit sem fizetned. Ha azonban professzionális célokra szeretnéd használni, győződj meg előbb az árról a weboldalon.

Letöltés: Voicemeeter Banana (Ingyenes)

Boom3D ($49.99)A Boom3D egy hangszínszabályzó alkalmazás Windows 10 és macOS rendszerekhez.

A szoftver főként azoknak az embereknek készült, akik a számítógép hangját fejhallgatóval hallgatják. Képes 3D térhangzást biztosítani minden audio kimenet számára további hardverek vagy erősítők nélkül.

Ez a lista összes alkalmazásához képest a legfejlettebb hangszínszabályzót kínálja. Az equalizer 31 sávval rendelkezik, és több tucat előre beállított profil található, amelyek kombinálva egy lenyűgöző hallgatási élményt nyújtanak, függetlenül attól, hogy milyen audio műfajt játszol le.

Letöltés: Boom3D ($49.99)

Equalizer for Chrome Browser (Ingyenes)Az Equalizer for Chrome Browser kicsit más a többi Windows 10 hangszínszabályozóhoz képest, amelyeket felsoroltunk. Ez nem egy EXE fájl, amit letölt és futtat a Windows operációs rendszeren, hanem egy Chrome alkalmazás vagy bővítmény.

Az Equalizer for Chrome Browser lehetővé teszi a Chrome böngésző hangszínének testre szabását. A böngészőbe beépített zenei és videó lejátszókhoz hozzáad egy hangszínszabályzó csúszkát. Ez lehetővé teszi a hangok testreszabását a böngészőben, például a YouTube vagy a Spotify hangerejének szabályozásával.

Ez a lehetőség különösen hasznos lehet, ha a böngészőben hallgatsz zenét vagy nézel videót, és szeretnéd testre szabni a hangzást.

Letöltés: Equalizer for Chrome Browser (Ingyenes)

Ezek csak néhány a legjobb hangszínszabályozó alkalmazások közül a Windows 10 rendszerhez. Válassz a számodra megfelelőt, és testreszabhatod a hangzást, hogy a lehető legjobban megfeleljen az ízlésednek és a hallgatási preferenciáidnak.

Bármi problémád akadt IT területen, keress minket bizalommal!