Ha kapott egy e-mailt, amelyben azt állítja, hogy a Geek Squad-tól érkezett, és arról tájékoztatja, hogy a számláján tranzakciót hajtottak végre, de nem emlékszik, hogy vásárolt volna valamit, akkor ez valószínűleg a Geek Squad e-mailes átverés része. Lehet, hogy már hallott róla barátaitól vagy kollégáitól, de mi is pontosan a Geek Squad e-mail átverés?

Hogyan működik ez az átverés valójában? Hogyan lehet elkerülni, hogy áldozatául essen? És mit tegyen, ha mégis áldozatul esik?

Mi a Geek Squad e-mail átverés?

A Geek Squad átverés egy olyan e-mail átverés, amelyben a kiberbűnözők hamis e-mailt küldenek, amelyben úgy tesznek, mintha a Geek Squad, a Best Buy, egy jól ismert multinacionális szórakoztatóelektronikai vállalat leányvállalata hivatalos tranzakciós visszaigazolást küldött volna. Az e-mail olyan információkat tartalmaz egy előfizetés megújítására vagy egy megrendelésre vonatkozóan, amelyekről a címzettek nem tudnak.

A csalók hamis számlaszámokat, megújítási dátumokat és egyéb rendelési adatokat használnak, hogy az e-mailt hitelesnek tüntessék fel. Hivatalos logókat és promóciós bannereket használnak, hogy az e-mail törvényesnek tűnjön, így biztosítva, hogy a célpontjuk elhiggye őket. Továbbá a csalók feltüntetik a telefonszámukat, és azt mondják a címzetteknek, hogy keressék fel őket, ha segítségre van szükségük a megrendelésükkel kapcsolatban.

A célpontok pánikba esnek, amikor egy nagy összegű tranzakcióról értesülnek, és gyorsan felhívják a csalókat, hogy többet tudjanak meg a tranzakcióról, vagy időben lemondják azt. Ezt követően az átverés többféle formát ölthet, de a kiberbűnözők végső célja, hogy minél több pénzt szedjenek ki áldozatukból.

Hogyan működik a Geek Squad e-mail átverés?



Amint a címzett felhívja a megadott számot, a csalók azt állítják, hogy tranzakció történt a számlájáról. Az áldozatok megtévesztése érdekében a csalók elmagyarázzák, hogy a tranzakciót törölhetik. Erre a javaslatra a címzettek természetes reakcióként beleegyeznek.

Kezdetben személyes adatokat kérnek a címzettektől – a tisztviselők azonban soha nem kérhetnek telefonon személyes adatokat, például hitelkártyaadatokat, társadalombiztosítási számokat stb.

A régimódi csalók néha elmagyarázzák a célpontjaiknak, hogy nem tudják lemondani az előfizetést a saját oldalukról, és ehhez hozzá kell férniük a címzett számítógépéhez. A kiberbűnöző azt állíthatja, hogy egy furcsa számítógépes probléma vezetett a tranzakcióhoz. Azt javasolják, hogy adjanak nekik távoli hozzáférést a számítógéphez a probléma megoldásához, mert attól tartanak, hogy ez újra megtörténhet.

Miután a célpontjaik hozzáférést biztosítanak nekik, ki vannak szolgáltatva a csalóknak azzal, hogy meddig mennek el az átverés érdekében. Előfordulhat, hogy hatalmas banki tranzakciókat hajtanak végre, rosszindulatú szoftvereket telepítenek, hogy ismét átverjék a címzetteket, fizetést kérnek az általuk nyújtott távoli támogatásért, vagy “törlési díjat” számítanak fel.

Hogyan lehet kiszúrni a Geek Squad e-mail átverés

Kövesse ezeket a tippeket és ellenőrzéseket, hogy megkülönböztesse a csaló e-maileket az eredeti, valódi e-mailektől:

  • Ellenőrizze az e-mail tartalmát helyesírási vagy nyelvtani hibák szempontjából.
  • Vizsgálja meg a csaló e-mail címét, és nézze meg, hogy tartalmazza-e a cég elírt nevét, vagy eléggé általánosnak, tehát nem hivatalosnak tűnik-e.
  • Ellenőrizze, hogy a csaló névvel szólította-e meg Önt. Átverésről van szó, ha sehol nem szerepel a neve, vagy csak “Kedves Uram/Hölgyem” megszólítással szólítja meg.
  • Soha ne kattintson az e-mailekben található linkekre. Ha nem vagy biztos benne, használj egy linkellenőrző webhelyet, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem egy véletlenszerű, nem hivatalos címre irányítanak át.
  • Ugyanabban a pénznemben történik a tranzakció, mint a bankszámlája? Ha ez nem így van, akkor az e-mail valószínűleg csalótól származik.
  • Az előfizetőknek általában hét napjuk van arra, hogy lemondják az előfizetésüket. Óvakodjon az olyan e-mailektől, amelyekben azt írják, hogy egy-két napon belül vegye fel velük a kapcsolatot – a csaló pánikot és hibát akar kelteni önben.
  • A Geek Squadtól kapott e-mailt ugyanarra az e-mail címre küldték, amellyel feliratkozott?
  • Ellenőrizze, hogy átverésről van-e szó, és erősítse meg, hogy nem történt tranzakció a bankszámlájáról.

Hogyan kerülje el a Geek Squad Email átverést



Ha kapott egy állítólag a Geek Squad-tól érkező e-mailt, és aggódik, hogy átverésről van szó, akkor már félig-meddig elkerülte a dolgot.

Bármit is tesz, ne küldjön személyes adatokat sem e-mailben, sem más médiumon keresztül, és semmiképpen ne válaszoljon ugyanarra az e-mailre, és ne hívja a megadott számot.

Alapvető technikákat kell követnie ahhoz, hogy elkerülje a csalások áldozatául esését, nevezetesen: ne kattintson a linkekre, és ne töltsön le mellékleteket. Hívja fel a figyelmet az átverésre – de ne továbbítsa az e-mailt, nehogy valaki más is bedőljön neki. Sőt, a legjobb, ha teljesen törli az e-mailt.

Ha mással osztozik a számítógépen, blokkolja a feladót, hogy megakadályozza, hogy tévedésből áldozatul essen az átverésnek.

Összefoglalva tehát, a Geek Squad átveréses e-mailek figyelmen kívül hagyása és a feladó blokkolása a legjobb módja annak elkerülésének.

Mi a teendő, ha a Geek Squad e-mail átverés áldozatává válik?

Ha a Geek Squad e-mail átverés áldozatává válik, a következőket kell tennie:

  • Ne tegyen semmit, amit mondanak, ha csak beszélt a csalókkal.
  • Annak érdekében, hogy a csalók ne lépjenek ismét kapcsolatba Önnel, blokkolja az imént hívott számot.
  • Hívja fel bankját, és fagyassza be pénzeszközeit, ha megosztotta személyes adatait, például hitelkártyaadatait.
  • Ellenőrizze számítógépét vírusok szempontjából, ha letöltött egy szoftvert vagy bármilyen fájlt az e-mailből.
  • Nem szabadna ugyanazokat a bejelentkezési adatokat számos fiókban használni, de sokan mégis megteszik. Azonnal változtassa meg bejelentkezési adatait, ha egy olyan linket használva regisztrált, amelyet csalók küldtek az e-mail címét használva.
  • Annak megakadályozására, hogy a csalók rögzítsék Önt, ideiglenesen tiltsa le a webkamerát, ha az be van kapcsolva.

Kerülje el a Geek Squad e-mail csalókat

Most már tisztában kell lennie a csalók csapdáival, és nem fog áldozatul esni nekik. Miközben Ön mindent megtesz a saját védelme érdekében, ugyanilyen fontos, hogy családja és barátai figyelmét is felhívja erre.

A fenti piros zászlók, amelyek megmutatják, hogyan ismerheti fel a Geek Squad e-mail átveréseit, más adathalász átverésekre is vonatkoznak. Figyeljen tehát rájuk, és mindenképpen kerülje el őket.

Bármilyen problémád akadt, keress minket bizalommal!