A Microsoft újabb ismert probléma-visszaállítást (KIR) hajtott végre, miután a Windows 11-felhasználók a Start menüvel kapcsolatos problémákra panaszkodtak a KB5014668 frissítés telepítése után.



A KIR-ek korábban viszonylag ritkák voltak, de a közelmúltban több olyan probléma is felmerült, amely megkövetelte a megvalósításukat. A nemrégiben megjelent KB5014668-as frissítés esetében néhány felhasználó azt tapasztalta, hogy sem a Start gombra kattintva, sem a billentyűzet használatával nem lehetett megnyitni a Start menüt.

Mivel a Start menü annyira központi szerepet játszik a Windows 11 használatában, nem meglepő, hogy ezt a problémás frissítést visszaállították.

A Microsoft keveset közölt a probléma részleteivel, és azt sem árulta el, hogy a probléma mennyire elterjedt. A cég azt mondja:

A KB5014668 vagy újabb frissítések telepítése után olyan jelentéseket kaptunk, amelyek szerint előfordulhat, hogy néhány eszköz nem tudja megnyitni a Start menüt. Az érintett eszközökön előfordulhat, hogy a Start gombra kattintás vagy a választás, illetve a Windows billentyű használata a billentyűzeten nincs hatással.

A Windows 11 ismert problémák oldalán található közlemény a továbbiakban felfedi a probléma megoldását:

Ezt a problémát az ismert probléma-visszaállítás (KIR) segítségével oldja meg. Felhívjuk figyelmét, hogy akár 24 órát is igénybe vehet, amíg a felbontás automatikusan eljut a fogyasztói eszközökre és a nem felügyelt üzleti eszközökre. A Windows-eszköz újraindításával a felbontás gyorsabban érvényesülhet az eszközön. Azok a vállalati felügyelt eszközök, amelyek telepítették az érintett frissítést, és találkoztak ezzel a problémával, speciális csoportházirend telepítésével és konfigurálásával oldhatják meg. A speciális csoportházirend a Számítógép konfigurációja -> Felügyeleti sablonok -> KB5014668 220721_04201 Ismert probléma visszaállítása -> Windows 11 (eredeti kiadás) részben található.

Valószínű, hogy a KB5014668-cal kapcsolatos probléma által érintettek száma nem túl magas, mivel a frissítés nem kötelező. Nemrég adták ki előzetesként, és a következő javítási kedden jelenik meg szélesebb körben, feltételezve, hogy a problémákat elhárították.