Az asztali vagy mobileszközökön – és általában az interneten – megjelenő értesítések idegesítőek és zavaróak lehetnek. A mobiltelefonokhoz hasonlóan a Windows 11 is nagymértékben támaszkodik az első féltől vagy harmadik féltől származó alkalmazások és webhelyek push-értesítésére. A Windows 11 szinte minden alkalmazása megpróbál értesítéseket küldeni, és ezek gyakran nem hasznosak.



A Windows Security alkalmazás például rendszeresen küld figyelmeztetéseket, miután biztonsági ellenőrzést futtat a készüléken. Hasonlóképpen, az Időjárás alkalmazáson keresztül küldött értesítések, a Microsoft Edge vagy Chrome alkalmazáson keresztül feliratkozott webhelyek és más alkalmazások tagadhatatlanul problémát jelentenek a Windows 11-ben.

A Microsoft már végrehajtott néhány változtatást a Windowson, hogy csökkentse a naponta érkező figyelmeztetéseket. A Windows 11 például rendelkezik a “Focus Assist” funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy a zavaró tényezők, köztük az olyan alkalmazásokból érkező toast-értesítések, mint az Outlook, az Edge stb. csökkentésével meghatározott feladatokra összpontosíthasson.

Most a technológiai óriás egy másik megközelítéssel próbálkozik az értesítések spamjének csökkentésére, hogy Ön a lényeges figyelmeztetésekre koncentrálhasson. A Windows 11 előzetes buildjeiben található utalások szerint egy új, “Smart opt-out” nevű funkció csökkenti az operációs rendszerben az értesítések spamjét.

A Smart opt-out nem mesterséges intelligencia, de a célnak megfelelhet.

A Microsoft egy új megközelítésen dolgozik, hogy minimalizálja az értesítési spameket, és segítsen a lényeges figyelmeztetésekre összpontosítani a Windows 11-ben. Ez a funkció egy olyan értesítés, amely ajánlja az olyan alkalmazások értesítéseinek letiltását, amelyekkel a felhasználók nem foglalkoznak rendszeresen.

Ha például egy hónapja nem lépett kapcsolatba az Outlook értesítéseivel, akkor egy értesítést fog kapni “Az Outlook értesítéseinek kikapcsolása?” címmel, amely két lehetőséget kínál: Kikapcsolás és Ne változtasson.

Ez a változás várhatóan pozitívan befolyásolja majd a felhasználói élményt a legtöbb Windows 11 felhasználó számára, mivel a túlzott értesítések zavaróak lehetnek. Az e-mail szűrők már évek óta hasonló megközelítést alkalmaznak, így logikus lépés, hogy a Windows 11 felismeri a figyelmen kívül hagyott értesítéseket, és automatikusan javasolja azok letiltását.

Az intelligens letiltási funkció nem befolyásolhatja az olyan alkalmazások értesítéseit, amelyekkel naponta vagy hetente lépünk kapcsolatba egy funkcióval.

Mivel a Smart opt-out egy kisebb újdonság az operációs rendszerben, a Windows 11 új konfigurációs frissítésein keresztül néhány hónapon belül megérkezik a gyártói csatornába.

Sürgős értesítések funkció a Windows 11-ben

A Windows 11 másik, értesítésekkel kapcsolatos újítása az, hogy a felhasználóknak nagyobb kontrollt biztosít az első féltől és harmadik féltől származó alkalmazásokból érkező, kiemelt fontosságú értesítések felett. Ezek a sürgős vagy fontos értesítések megkerülhetik a Focus Assist (Ne zavarjanak) beállításokat.



Az alkalmazások például értesítést küldhetnek “Fontos értesítések engedélyezése” címmel, így a felhasználók engedélyezhetik egy adott alkalmazás, például a Visualizer kiemelt fontosságú értesítéseit, még akkor is, ha a Ne zavarjon mód be van kapcsolva.



A Microsoft javítja a sürgős értesítések funkcióját egy új vezérlővel, az “értesítés megtekintése” funkcióval, amellyel teljes képernyős alkalmazások használata közben megtekinthető az értesítés tartalma az adatvédelem érdekében.