A Wi-Fi szabvány következő generációja a Wi-Fi 6, amely 802.11ax néven is ismert. A szabvány a 802.11ac erősségeire épül, miközben növeli a hatékonyságot és a rugalmasságot, amely lehetővé teszi az új és meglévő hálózatok számára a sebesség és kapacitás növelését a következő generációs alkalmazásokkal. Az Elektrotechnikai és Elektronikai Mérnöki Intézet (IEEE) a Wi-Fi 6 szabványt javasolta, így összekapcsolhatja a vezeték nélküli Gigabit Ethernet vezeték nélküli szabadságát és nagy sebességét a licencelt rádió megbízhatóságával és kiszámíthatóságával.


WIFI 6 előnyei

A Wi-Fi 6 lehetővé teszi a vállalkozások és a szolgáltatók számára, hogy támogassák az új és a megjelenő alkalmazásokat ugyanazon a vezeték nélküli LAN (WLAN) infrastruktúrán, miközben magasabb szintű szolgáltatást nyújtanak a régebbi alkalmazások számára.


Wifi 6

A Wi-Fi 6 különbözik a 802.11ax-tól?

Nem, ugyanazt a dolgot jelölik. A Wi-Fi Alliance kampányt indított a „Wi-Fi 6” kifejezés megnevezésére, ami az IEEE 802.11ax szabványra vonatkozik. Azt jelzi, hogy ez a Wi-Fi hatodik generációja. Célja az volt, hogy a 802.11ax-ot jobban el lehessen helyezni.


Mikor lesz ratifikálva a Wi-Fi 6?

A Wi-Fi 6 ratifikálása 2019 második felében várható. A Wi-Fi Alliance hasonló ütemezéssel rendelkezik a Wi-Fi 6 tanúsításhoz. A ratifikációra vonatkozó legfrissebb hivatalos becslés mindig elérhető a 802 IEEE weboldalon a „RevCom & Standards Board Final vagy Continuous Process Approval” oszlopban.


Bővebben a Wi-Fi 6-ról


Wifi 6

A 802.11ax lehetővé teszi, hogy a hozzáférési pontok több ügyfelet támogassanak leterhelt környezetben. Jobb élményt nyújtanak a tipikus vezeték nélküli LAN-hálózatok számára. Továbbá kiszámíthatóbb teljesítményt nyújt a fejlett alkalmazásokhoz, mint például a 4K vagy 8K videók, a nagy sűrűségű, nagyfelbontású együttműködési alkalmazások és az összes vezeték nélküli irodák és az IoT.


Wi-Fi 6 hozzáférési pont

A piacon már vannak olyan Wi-Fi 6 hozzáférési pontok, amelyek a kezdő alkalmazóknak és az új szabványt tesztelő ügyfeleknek szólnak. Ezek a hozzáférési pontok előzetesen szabványosított AP-k lesznek, mivel a szabványt még nem ratifikálták. Ez azt jelenti, hogy a Wi-Fi 6 kulcsfontosságú jellemzői nem támogatottak néhány ilyen kezdeti, szabványos hozzáférési ponton. Azonban, ha rendelkezésre áll néhány hozzáférési pont képes lesz a szoftverfrissítések és a Wi-Fi 6 szolgáltatások támogatására. Ez a megközelítés hasonlít a korábbi generációk, például a 802.11ac és a 802.11n bevezetésére.


Wi-Fi 6 technológia

  • Sűrűbb moduláció 1024 kvadratúra amplitúdó modulációval (QAM), amely lehetővé teszi, hogy több mint 35 százalékos sebesség lépjen fel.
  • Ortogonális frekvenciaosztásos többszörös hozzáférésű (OFDMA) ütemezés a felső és a késleltetési idő csökkentésére.
  • Robusztus nagy hatásfokú jelzés a jobb működéshez egy lényegesen alacsonyabb fogadott jelerősségjelzéssel (RSSI).
  • Jobb ütemezés és hosszabb eszköz-akkumulátor élettartam a Target Wake Time-mal. (TWT)

A Wi-Fi 6 kompatibilis lesz a 802.11ac rendszerrel?

Ahogy már a korábbi Wi-Fi technológiáknál is, a 802.11ax kompatibilis a már meglévő technológiákkal, és hatékonyabbá teszi őket.


Bővebb információ: https://www.cisco.com/c/hu_hu/products/wireless/what-is-wi-fi-6.html