A PC-k és alkatrészeik folyamatosan fejlődnek a jobb teljesítmény érdekében. A szinkron dinamikus véletlen hozzáférésű memória (SDRAM) – az a cucc, amely lehetővé teszi a gyors, de ideiglenes tárolást a számítógépen – nem különbözik egymástól, és az évek során a Double Data Rate (DDR) SDRAM generációkon keresztül haladt. Egészen a közelmúltig az SDRAM legelterjedtebb formája a DDR4 volt, amely a DDR3 és így tovább után jött. Míg a Samsung láthatóan már dolgozik a DDR6 SDRAM-on, a DDR5 generáció csak most került a fókuszba, amikor megjelent a 12. generációs Intel Core “Alder Lake” asztali processzor. Eddig ezek a CPU-k az egyetlen olyan mainstream chipek, amelyek kompatibilisek a DDR5 memóriával, bár ez várhatóan megváltozik a közeljövőben. Nézzük meg, hogyan viszonyul a DDR5 RAM a régebbi (de még mindig releváns) DDR4 RAM-hoz, valamint hogy hol kompatibilis, és megéri-e a frissítést.


XPG

Főbb különbségek a DDR4 és a DDR5 RAM között

Az SDRAM sebességét általában adatsebességben és órajelben mérik, és van néhány kulcsfontosságú kifejezés, amelyek segítenek megérteni a számokat. A RAM adatsebességét megaátvitel per másodpercben (MT/s) mérik, különösen a hivatalos dokumentumokban, vagy amikor a nagy gyártók új termékeket mutatnak be. Ezt a mérést közel sem látják olyan gyakran a kereskedelmi listákon, és ha vásárolt RAM-ot, mielőtt kétségtelenül megszokta volna, hogy a „DDR4-3200MHz” a szokásos elnevezési konvenció.

Honnan jön a “3200MHz” szám ebben az esetben? A MHz-mérés mintegy informálisan az adatsebesség irányadója lett, ezért általában 1600MHz (MT/s) és 3200MHz (MT/s) közötti számokat látunk a DDR4 RAM esetében. A DDR4 órajele általában 800 MHz-től 1600 MHz-ig terjed, és láthatja, honnan származik a DDR „kettős adatsebessége”. Mivel a busz az óraciklus mindkét végén (felfelé és lefelé) továbbít, gyakorlatilag megduplázza az MT/s sebességet. A túlhajtás feljebb tolhatja ezeket a számokat, és a kiváló Corsair Vengeance LPX-hez hasonló 3600 MHz-es (MT/s) sebességgel adható el.

A DDR5 továbbfejleszti a DDR4-et adat- és órajellel egyaránt. A DDR5 adatátviteli sebessége általában 4800 MHz (MT/s) és 8400 MHz (MT/s) közötti tartományban működik, az utóbbi szám pedig a technológia fejlődésével már növekszik. A DDR5 esetében az órajelek ott is felgyorsulnak, ahol a DDR4 abbamarad, 1600 MHz és 4800 MHz közötti tartományban.


TridentZ5

Kapacitás, csatornák és hatékonyság

A RAM minden egyes rúdja (más néven DIMM) egy csomó különálló integrált áramköri modulból (vagy dimenzióból) áll, a RAM kapacitásától függően. Míg a DDR4 maximális vágósűrűsége 16 Gb volt, addig a DDR5 ezt megnégyszerezi, 64 Gb-ra. Ez azt jelenti, hogy a DDR5 RAM-memóriák sokkal nagyobb teljes kapacitással rendelkeznek, mint a DDR4. Ahogy nő a memóriaigényünk, a 64 GB-nál nagyobb kapacitású RAM-ok DDR5-tel skálázódnak.

Míg a DDR4 és DDR5 teljes adatszélessége változatlan marad, a DDR5 csatorna architektúrája megváltozott. Minden DIMM-nek most két csatornája van egy helyett, ami javítja a hatékonyságot azáltal, hogy lehetővé teszi a CPU számára, hogy egyidejűleg többször is hozzáférjen ugyanahhoz a RAM-hoz. A DDR5 szintén megduplázza a sorozatfelvételt és a sorozathosszt a DDR4-hez képest. Az egyes DDR5 DIMM-ek kétcsatornás jellegével kombinálva ez tovább javítja a hatékonyságot.

A DDR4 RAM energiagazdálkodásáról az alaplap gondoskodik. Ez megváltozik a DDR5-tel, ahol egy energiagazdálkodási integrált áramkör (PMIC) van közvetlenül a RAM-ra épített. Ez segít biztosítani, hogy ne pazarolják el az energiát olyan DIMM-ekre, amelyeknek nincs szükségük annyi léra. És végül a DDR5 alacsonyabb feszültségen fut, mint a DDR4. Nem nagy változás, de az 1,2 V-ról 1,1 V-ra való csökkenés sokkal szembetűnőbb lesz a kisebb készülékeknél.


Corsair Dominator

DDR5 valós teljesítmény

A DDR5 RAM papíron csábító fejlesztéseket kínál, de hogyan jelent ez a valós teljesítményt? A Corsair Dominator Platinum RGB DDR5 és XPG Lancer DDR5 áttekintéseinkben a RAM-mester Rich Edmonds számos benchmarkon tesztelte a nyers teljesítményt.

PCMARK 10 (Magasabb érték a jobb)
3DMark Time Spy (Magasabb érték a jobb)
7-Zip (Magasabb érték a jobb)
Blender Pavilion (Alacsonyabb érték a jobb)
Blender BMW (Alacsonyabb a jobb érték)

A két DDR5 készlet szembeállítása a G.SKILL Trident Z Neo DDR4-3600 RAM-mal nem meglepő eredményeket hozott. A teljesítmény néhány teszttől eltekintve majdnem megegyezett. Az átviteli sebességek kiválóak, de a magasabb késleltetés (C38 Corsair és XPG DDR5 készleteknél) azt jelenti, hogy még mindig nincs nagy különbség a DDR4 és a DDR5 között. A DDR5 technológia nagyon korai napjai vannak, és még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy elérje azt az érettséget, amelyet a DDR4 jelenleg élvez.


Kompatibilitás, elérhetőség és árképzés

Geil POLARIS

A DDR5 RAM jelenleg kompatibilis az Intel 12. generációs “Alder Lake” processzoraival, beleértve az Intel Core i5-12600K, Intel Core i7-12700K, Intel Core i9-12900K és KF társaikkal. Ezek a CPU-k valójában a DDR4 RAM-mal is kompatibilisek, bár az alaplapok csak egyfajta RAM-mal működnek. Mielőtt új alaplapba fektetne be, döntenie kell.

Igen, a CPU foglalat megváltozott, így minden 12. generációs Intel chiphez frissíteni kell az alaplapot. A DDR4 és DDR5 támogatással rendelkező alaplapok árai meglehetősen eltérnek egymástól, ami nyilvánvaló az Intel Core i5-12600K legjobb alaplapjairól szóló összesítésünkből.

A készlethiány miatt DDR5 RAM vásárlása jelenleg szinte lehetetlen. És még ha elérhető is, lényegesen drágább, mint a DDR4 RAM. A 12. generációs Intel CPU-khoz készült legjobb RAM-gyűjteményünk, amely DDR4 és DDR5 opciókat is tartalmaz, ismét megmutatja az árkülönbségeket.

A DDR5 RAM-ba való befektetésnek most van értelme, ha nagyobb a költségvetése, és valóban talál készletet. Sokan nem bánják, hogy korai alkalmazók, és a DDR5-ben megvan a lehetőség, hogy valóban lerombolja a DDR4-et. Ha szűkösebb a költségvetése, de még mindig 12. generációs Intel-beállítással rendelkezik, akkor egyértelmű, hogy a csúcskategóriás DDR4 lépést tud tartani a jelenlegi DDR5 teljesítményével. A legjobb DDR4 RAM-ok listája segíthet abban, hogy megtalálja, amire szüksége van, ha úgy dönt, hogy nem alkalmazza a DDR5-öt jelenlegi állapotában.

További információk: https://www.windowscentral.com/ddr4-vs-ddr5