Az adatszivárgás napjaink egyik legnagyobb és legfenyegetőbb problémája nem csak a kereskedelmi vállalkozások, hanem a fogyasztók és a kormányok számára is. Az internet általános használatának növekedésével riasztó ütemben nőtt az adatszivárgás.

Manapság a jogsértések mindennaposak, és a mindennapi élet részeként tekintenek rájuk. De mit tehetsz ez ellen? Íme néhány egyszerű módja annak, hogy megvédje adatait az adatszivárgás veszélyétől.



Használja a Hozzáférés-vezérlést

Sok kereskedelmi adatvédelmi incidens a hozzáférés-szabályozás nem megfelelő használatából, helytelen használatából vagy teljes hiányából ered. Bár igaz, hogy sok jogsértés az informatikai infrastruktúra hibái miatt következik be, ugyanannyi a nem megfelelő hozzáférés-szabályozás miatt is.

A hozzáférés-ellenőrzés hiánya még a legdrágább, robusztus és áthatolhatatlan informatikai infrastruktúra mellett is nyitott ajtót biztosít a kiberbűnözők számára.

Hozzáférés-szabályozás — fizikai és virtuális egyaránt — védőréteget ad az adatokhoz. Ők kezelik, hogy ki és mikor férhet hozzá bizonyos területekhez egy fizikai helyen vagy egy rendszeren belül. Hozzáférés-szabályozás nélkül, ha egy rosszindulatú fél észrevétlenül hozzáfér az Ön rendszeréhez, elkezdhet olvasni és ellopni érzékeny információkat és személyes adatokat.

Bár a hozzáférés-szabályozás önmagában nem mindig elegendő, ez egy egyszerű első lépés.

A fogyasztóknak sem szabad figyelmen kívül hagyniuk ezek fontosságát. Az ujjlenyomat- vagy PIN-zárak a telefonon vagy az asztali számítógépet védő biztonságos jelszó az alapvető hozzáférés-szabályozás.

Legfőbb biztonsági intézkedések:

  1. Legyünk óvatosak az ismeretlen e-mailekkel és az ismeretlen feladókkal szemben: Az adathalászok gyakran használják a hamis e-maileket arra, hogy megkíséreljék megtéveszteni az embereket. Ha kapunk egy gyanús e-mailt, amelyet nem várunk, ne kattintsunk a benne található linkekre vagy ne nyissunk meg mellékleteket anélkül, hogy először alaposan ellenőriznénk őket.
  2. Ellenőrizzük a webhelyek biztonságát: Ha valamilyen érzékeny információt, például banki adatokat vagy jelszavakat kell megadnunk egy webhelyen, ellenőrizzük, hogy a webhely biztonságos-e. A webhely címe https-vel kell kezdődjön, és a böngésző címsorában látható egy zöld lakat ikon. Ezenkívül használjunk erős jelszavakat, amelyek nehéz kitalálni.
  3. Használjunk vírusirtó programot: A vírusirtó programok segíthetnek megvédeni a számítógépet és a mobiltelefont az adathalász programoktól és az egyéb káros szoftverektől.
  4. Frissítsük rendszeresen a szoftvereket: Frissítsük a számítógépen és a mobiltelefonon található szoftvereket és alkalmazásokat, mert ezek a frissítések tartalmazhatják az adathalászok elleni védelem újabb verzióit.
  5. Soha ne fizessünk zsarolóknak: Ha zsaroló adathalászat áldozatává váltunk, soha ne fizessünk a zsarolóknak. Ez csak bátorítja őket arra, hogy további zsarolási kísérleteket hajtsanak végre, és nem biztos, hogy megkapjuk a kifizetett összeget.
  6. Legyél óvatos a küldetőkkel és a linkekkel: Soha ne nyiss meg gyanús vagy nem várt e-maileket, üzeneteket vagy linkeket, különösen akkor, ha azokat ismeretlen vagy gyanús küldőktől kapod. Vigyázz a gyanús tartalmakra, helyesírási hibákra, vagy olyan linkekre, amelyek másnak látszanak, de valójában gyanús weboldalakra mutatnak.
  7. Soha ne oszd meg személyes információidat: Ne oszd meg személyes vagy bizalmas információidat, például jelszavakat, születési dátumot, szociális biztonsági számot vagy hitelkártyaadatokat semmilyen kéretlen vagy gyanús kérésre. Az ilyen információkat csak megbízható forrásokkal oszd meg, például hiteles banki vagy ügyfélkapcsolati csatornákon.
  8. Ellenőrizd az e-maileket és a linkeket: Ha olyan e-mailt kapsz, amelyben arról értesítenek, hogy a fiókod vagy más számlád érintett lehet egy biztonsági incidensben, soha ne kattints az e-mailben található linkekre. Inkább közvetlenül látogasd meg az érintett szolgáltató webhelyét, és ellenőrizd az ott található információkat.
  9. Frissítsd rendszeresen a jelszavaidat: Használj erős, egyedi jelszavakat minden online fiókodhoz, és rendszeresen változtasd meg azokat. Ne használj könnyen kitalálható jelszavakat, és ne használj ugyanazt a jelszót több fiókodhoz is.
  10. Legyél óvatos a szociális médiában: Vigyázz a személyes információk megosztásával a szociális média platformokon. Ne ossz meg túl sok személyes információt nyilvánosan, például születési dátumot, lakcímet vagy telefonszámot, mert ezeket az információkat az adathalászok könny

Kezelje biztonságosan személyazonosító okmányait

Nem csak az interneten kell tisztában lennie az adatszivárgásokkal, és meg kell védenie magát az ellen. A kiberbűnözők rendszeresen offline módban működnek, és megpróbálnak olyan információkat szerezni, amelyeket aztán virtuális támadásra használhatnak fel. A legalapvetőbb szinten az offline kompromittálódás ugyanolyan káros lehet, mint az online kompromittálódás.

Ennek érdekében ügyeljen arra, hogy megfelelően selejtezze ki a régi dokumentumokat, például bankszámlakivonatokat és adónyilvántartásokat, amelyekre már nincs szüksége. Ha valami tartalmazza az Ön társadalombiztosítási számát, semmisítse meg, ha végzett. Ha valamihez szüksége van a társadalombiztosítási kártyájára, ne hordja a pénztárcájában a bankkártyája mellett.

Ez az Ön személyes fizikai adatainak ilyen alapkezelése, amely megakadályozhatja, hogy offline hibái átkerüljenek az online világba.

Kövesse nyomon a legfrissebb kiberbiztonsági híreket



Ha nincs tisztában a lehetséges fenyegetésekkel, amelyekkel szembesülhet, akkor küzdeni fog, hogy kivédje őket. A kiberbűnözés folyamatosan fejlődik, és a kiberbűnözők mindig új módszereket dolgoznak ki, hogy rávegyék a hétköznapi embereket adataik nyilvánosságra hozatalára.

Az egykor nyilvánvaló adathalász e-mailek most kezdenek rendkívül hitelesnek tűnni, és állítólag még a kiberbiztonsági szakembereket is becsapták. Ezenkívül más problémák, mint például a fejlett számítógépes vírusok és a titkosítási titkosítás gyanútlan emberek számítógépeinek millióit sújtják világszerte.

Azáltal, hogy gyakran olvassa el a kiberbiztonsággal kapcsolatos legfrissebb híreket, és védi számítógépét robusztus és megbízható víruskereső szoftverrel, folyamatosan tisztában marad az aktuális fenyegetésekkel, és jobban fel van készülve az ellenük való küzdelemre.

Mi van, ha a dolgok rosszul mennek?

Bár a személyes adatok megfelelő kezelése, a legújabb kiberbiztonsági fenyegetések ismerete és a hozzáférés-szabályozási módszerek használata kulcsfontosságú módjai önmaga vagy vállalkozása védelmének, a dolgok mégis rosszul sülnek el (és valószínűleg valamikor el is fognak menni).

Ha egy napon értesítést kap arról, hogy egy Ön által használt webhelyet támadás érte, és adatait feltörték, akkor több dolgot azonnal meg kell tennie érdekeinek védelme érdekében.

Az adatvédelmi incidensekkel kapcsolatos nagy probléma a “talán” tényező, vagyis az, hogy az Ön adatait ellophatták, és az ellopott adatok érzékenyek lehetnek. Sajnos csak a támadók tudják, hogy mit loptak el. Ha nagyszabású adatvédelmi incidens részese, nagy eséllyel minden rendben lesz, de ez nem jelenti azt, hogy önelégültnek kell lennie.

Intézkedések adatszivárgás esetén
Mindig segít meghatározni, hogy mit loptak el. Bár soha nem tudhatja biztosan, gondolja át, milyen típusú információkat tárolt fiókjában. Nem minden adat használható fel, de nagyobb a veszélye, ha egy feltört webhelyet használt.

Például kevésbé érzékeny adatokról van szó, mint például az Ön neve és utca? Ezzel nagyon keveset lehet kezdeni. Ha azonban az olyan információk, mint az e-mail címek, születési dátumok és a kártyaadatok veszélybe kerülnek, azonnali intézkedésre van szükség.

Nemcsak az adatvédelmi incidens után módosítania kell jelszavát —különösen azokon a webhelyeken, ahol ugyanazt a jelszót használja —, hanem kapcsolatba kell lépnie bankjával, hitelszolgáltatójával és hitelirodájával is, hogy ellenőrizze, nem került-e veszélybe személyazonossága. A nagyobb hitelirodák, mint például az Experian és az Equifax, lehetővé teszik a csalási riasztások beállítását és a hitel befagyasztását is.

Az adatok megfelelő kezelésével, a kéttényezős hitelesítéssel alátámasztott biztonságos jelszavakkal és a hiba esetén figyelmeztető rendszerek megfelelő használatával személyazonossága és adatai mindig biztonságban lesznek, még akkor is, ha a dolgok rosszul mennek.

Az adatszivárgás nem vezet sehova

És ezek csak rosszabbodni fognak.

Annak ellenére, hogy a végfelhasználók általában nem célpontjai a vállalati vagy kormányzati adatvédelmi incidensnek, továbbra is érintettek lehetnek.

Ma olyan világban élünk, amelyet adatok hajtanak… még az olajnál is értékesebbnek emlegették. Bármilyen méretű vállalkozás számára bevált gyakorlat az adatszivárgás megelőzése, és szerencsére a legtöbben ezt megértik.