Bár sok változtatást végrehajthat a Windows rendszeren a különféle menükben, a legmélyebb módosítások a rendszerleíró adatbázisba való belépés és a módosítások végrehajtása. És bár ez mindenféle jó módosítást lehetővé tesz, létfontosságú, hogy legyen óvatos a beállításjegyzék szerkesztése során, mivel a hibák komoly károkat okozhatnak a rendszerben.

Mielőtt bármilyen módosítást végezne a rendszerleíró adatbázisban, érdemes biztonsági másolatot készíteni, hogy visszaállíthassa azt, ha valami hiba történik. Megmutatjuk, hogyan készíthet biztonsági másolatot és állíthatja vissza a rendszerleíró adatbázist a Windows rendszerben.

Hogyan készítsünk biztonsági másolatot a Windows rendszerleíró adatbázisról

Szerencsére nem nehéz biztonsági másolatot készíteni a rendszerleíró adatbázisról. Ehhez nyomja meg a Windows billentyűt, vagy kattintson a Start gombra a keresés menü megnyitásához, majd írja be a regedit parancsot. Ha szeretné, a Futtatás párbeszédpanelt is megnyithatja a Win + R billentyűkombinációval, és beírhatja ugyanazt a nevet.

Fogadja el az UAC parancsot a beállításszerkesztő rendszergazdai jogosultságokkal történő megnyitásához. Belül válassza ki azt a beállításjegyzék-elemet, amelyről biztonsági másolatot szeretne készíteni. Ha mindenről biztonsági másolatot szeretne készíteni, válassza a Számítógép lehetőséget, amely a gyökér érték. Egyszerre nem jelölhet ki több elemet, ezért többször kell exportálnia, ha erre vágyik.

Kattintson a jobb gombbal a menteni kívánt értékre, és válassza az Exportálás parancsot. Ezzel megnyílik egy kérdés, hogy elmentse a .reg fájlt a kívánt helyre. Válassz egy biztonságos helyet, és adj neki egy emlékezetes nevet, hogy ne felejtsd el, mi az. A beállításjegyzék biztonsági mentése ÉÉÉÉ-HH-NN egy jó formátum.



Miután a párbeszédablakban a Mentés gombra kattintott, biztonsági másolatot készített a kiválasztott beállításkulcsokról. Ismételje meg a folyamatot a többi elem biztonsági mentéséhez, ha szükséges. A rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése nem hatalmas – a rendszerünkön a teljes beállításjegyzék biztonsági mentése körülbelül 460 MB-ot használt fel.

Hogyan lehet visszaállítani a Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági másolatát

Miután elkészítette a rendszerleíró adatbázis biztonsági másolatát, a visszaállítása egyszerű. Ezt akkor teheti meg, ha elrontja a Windows rendszerleíró adatbázisát szerkesztés közben, vagy ha a rendszere más módon hibába ütközik.

A visszaállításhoz keresse meg a regedit kifejezést a Start menü vagy a Futtatás menü segítségével. Az adminisztrátori engedélyek megadása után válassza a Fájl > Importálás lehetőséget, és keresse meg azt a helyet, ahová korábban mentette a biztonsági másolatot. Válassza ki a fájlt, és kattintson a Megnyitás gombra a megerősítéshez. Megjelenik egy üzenet, amely szerint a fájlban található kulcsok és értékek sikeresen hozzáadva a rendszerleíró adatbázishoz.

A biztonsági másolat visszaállításához nyissa meg újra a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztőt. Ezúttal lépjen a Fájl > Importálás menüpontra, ahol megjelenik egy felszólítás, hogy válassza ki a korábbi biztonsági másolatot. Jelölje ki, és válassza a Megnyitás lehetőséget a rendszerleíró adatbázis korábbi állapotának visszaállításához.



Ha sok regisztrációs adatot szeretne importálni, kattintson duplán egy .reg fájlra, hogy betöltse azt a rendszerleíró adatbázisába. Mielőtt ezt megtenné, győződjön meg arról, hogy megbízik a fájlban – ne futtasson véletlenszerűen online talált rendszerleíró fájlokat.

Ne feledkezzen meg a Rendszer-visszaállításról

Noha a rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése okos ötlet, különösen egy adott változtatás előtt, vannak más módok is a Windows rendszer visszaállítására, ha valami rosszul sül el. A leghasznosabb a Rendszer-visszaállítás, amellyel pillanatképet készíthet a konfigurációról, és szükség esetén visszatérhet hozzá.

Tekintse meg a rendszer-visszaállítási útmutatónkat, hogy megtudja, hogyan működik. A Windows visszaállítási pontot hoz létre, amikor olyan gyakori műveleteket hajt végre, mint például a frissítések telepítése vagy a szoftver eltávolítása, de manuális visszaállítási pontokat is létrehozhat. Ha lehetősége van visszatérni egy ismerten működő állapotba, akkor megnyugodhat.

Készítsen biztonsági másolatot a rendszerleíró adatbázisról és egyebekről

Ha csak egy példánya van az adatokból, könnyen elveszítheti ezeket az információkat. Ezért olyan fontos a biztonsági mentés, és most már tudja, hogyan kell másolni a rendszerleíró adatbázist egy biztonsági másolat fájlba, hogy megőrizze azt.

Ne feledje, hogy a rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése csak egy szempont. Vannak más fájlok is a Windows PC-n, amelyeket meg kell védenie.