A Deco M4R, AC1200 Mesh útválasztó rendszer a TP-Link legújabb, egyszerűen telepíthető hálós rendszere a prémium hálózati eszközei között. Általában olyan ember vagyok, aki szeret bütykölni a routereimmel, egészen addig, amíg egyéni firmware-t telepítek, mint például a Tomato és a DD-WRT, ami megszabadít a készleten lévő szoftvereken elérhető, gyakran korlátozott szolgáltatáskészlettől.

Ebből a szempontból a Deco M4 rendszer meglehetősen korlátozottnak tűnhet, mivel nincs megfelelő háttér- vagy konfigurációs oldala, ehelyett egy leegyszerűsített okostelefon-alkalmazásra támaszkodik, ahol a felhasználók az eszközök hozzáadására, a használat korlátozására korlátozódnak, egyéb alapvető funkciók mellett. . Ennek ellenére a legtöbb fogyasztó számára a kezdeti beállítás intuitív jellege egyszerűvé és fájdalommentessé teszi a telepítést.A Deco M4R rendszer fő vonzereje a hálórendszer alkalmazása. Az avatatlanok számára lényegében a mesh rendszer a hagyományos otthoni hálózattal szemben további modulokból vagy csomópontokból áll, amelyek relékként szolgálnak az útválasztó Wi-Fi-jének alaptartományának kiterjesztéséhez. Különösen a Deco M4R rendszer kínál meglehetősen feltűnő megjelenést. A két mellékelt M4R egység, amelyek körülbelül 7,5” magasak, pontosan illeszkedik a piacon elérhető különböző, AI-val támogatott intelligens otthoni rendszerek azonos tervezési retorikájához. A két egység tetején különálló szellőzőrácsok találhatók, középen süllyesztett LED-es logóval, amelyek színe megváltozik, jelezve a hálózat állapotát.

A hátlapon a két egység két ethernet porttal rendelkezik, akár 1 Gbps támogatással. Végül az eszköz alján található a reset gomb és a tápbemenet, valamint néhány gumiláb, amelyek stabilizátorként működnek. Belsőleg az M4R rendszer egy tipikus kétsávos rendszert alkalmaz, amely egy 2,4 GHz-es és 5 GHz-es csatornából áll, 867 Mbps-os sebességgel a két csatorna közül a gyorsabban.

A Deco mesh rendszer tesztelése előtt az átlagos letöltési sebességem a problémás területeken a 45-65 Mbps vagy nagyjából 5 MBps körül mozgott. Ideális esetben ennek a dupláját érem el 80 Mbps-al, legalábbis néhány jobb eszközömnél, a lakásom jobb lefedettségű területein.Mint korábban említettük, a Deco M4R Mesh rendszer beállítási folyamata meglehetősen egyszerű. A Deco alkalmazás letöltésével a felhasználók egy könnyen követhető lépésről lépésre folyamatot kérnek, amely lényegében megköveteli, hogy a felhasználó a két M4R egység egyikét csatlakoztassa a meglévő modemhez/routerhez. A szinkronizálási folyamat, amelyet egy villogó kék LED jelez, ha folyamatosan világít, a kezdeti beállítás végét jelzi.

A mellékelt, második M4R csomópont beállításához a Deco alkalmazás jobb felső sarkában található + gomb egyszerű megérintésével felkéri a felhasználókat a támogatott eszközök kiválasztására, az AC1200 ikon kiválasztásával a felhasználóknak meg kell választaniuk, hogy melyik emeleten a második csomópont kerül elhelyezésre, legfeljebb 3 emelet alátámasztással. Miután kiválasztotta a megfelelő padlót, nincs más dolga, mint csatlakoztatni a kiegészítő egységet, és megvárni, amíg a LED folyamatosan kékre vált, hasonlóan a kezdeti beállításhoz. Ugyanez a folyamat használható további egységek vagy támogatott eszközök telepítésére az egész otthonban.

Egy 25 GB-os letöltéstől (Yakuza 0, Steam) kezdve a Deco Mesh rendszer telepítése előtt a cím első letöltése körülbelül 22 percet vett igénybe, a letöltési csúcssebesség pedig 12 MB. A Deco rendszerbeállítással ugyanez a letöltés körülbelül 16 percet vett igénybe, 20 MB-os csúcsidővel, ami 6 perc megtakarítást jelent.

Nos, ez a teszt ideális körülmények között zajlott egy viszonylag magasabb kategóriás Wi-Fi kártyával rendelkező számítógépen, vagyis a Mesh rendszer előnyei nem voltak olyan szembetűnőek, mint lehetett volna. Annak érdekében, hogy a Deco M4R rendszerét valóban át tudjam vinni, teszteltem egy problémás eszközt, vagyis a Nintendo Switchet.Általában a Switch-emen a letöltések korlátozottak, ha a hálószobámban dokkolják, mivel az útválasztó a nappaliban van, egy teljes fal a telepítésem mögött. Ezúttal a Xenoblade Chronicles 2 14,6 GB-os letöltési sebességét teszteltem. Általában 3-5 MB/s sebességet érek el, de ha az eredeti útválasztóm közelében vagyok, ez 8-10 MB/s körülire szokott emelkedni. Bár nem volt akkora különbség, mint remélem, a Deco beállításával az átlagos letöltési sebesség 4 és 10 MB/s között ingadozik, sokkal közelebb az eredeti útválasztóhoz közeli sebességhez. Az első letöltés a szobámból körülbelül 55 percig tartott, és a Deco Mesh rendszerrel ez a letöltés körülbelül 31 percre csökkent.

Furcsa módon a dolgok kissé szétestek az utolsó tesztemre, amikor egy 11,4 GB-os videofájlt másoltam át a hálózati meghajtómra, ami elképesztően 2 és fél órát vett igénybe az otthoni deco rendszerrel, de mindössze 25 percet, amikor közvetlenül átmásoltam. a szokásos Wi-Fi kapcsolatom. Csak hogy alapos legyek, megpróbáltam a Deco rendszert átmenő módba helyezni, ami könnyen átkapcsolható az alkalmazáson keresztül, és sajnos úgy tűnt, hogy ez nem változtatott lényegesen a dolgokon.

Összefoglalva, a Deco Whole Home Mesh Wi-Fi rendszer egy több mint képességű eszköz az átlagfelhasználók számára, különösen azoknak a lakástulajdonosoknak, akik minimális erőfeszítéssel további lefedettséget igényelnek. Ami a nyers teljesítményt illeti, a Deco Mesh rendszer elég jó munkát végez a Wi-Fi-sebesség alapteljesítményének növelésében, azonban az intenzívebb feladatoknál a számok ingadoznak és vadul változnak a helyzettől függően. Bátran ajánlom a Deco Whole Home Mesh Wi-Fi rendszert azoknak, akik csak valami extra lefedettséget keresnek otthonukhoz, különösen azoknak, akik olyan háztartásban élnek, ahol túl sok a Wi-Fi-éhes eszkö